הודעת הממשל המרכזי בסין בתחילת החודש, על העברת האחריות לתיחזוק נכסי נדל"ן של כ-200 מיזמים, מרשות המדינה לרשות חמש חברות ניהול נכסים, הולידה ויכוח נרחב בענף הנדל"ן במדינה. מבקרים רבים יוצאים נגד המהלך, מעצם העובדה כי נעשה ללא מכרז, תוך העדפת חברות מסויימות בענף המקומי.
מנגד, נשמעת הטענה כי ענף הנדל"ן, בדומה לענף המזון, קשור באופן הדוק ליציבות הכללית של החברה, ולכן על המדינה להמשיך לפקח על הפעילות בענף.
נושא אחד בו הדעות אינן חלוקות הוא חוסר הרצון לעצור את פתיחתו של השוק למשקיעים זרים, והחזרתו למצב של מונופול ממשלתי, ובינתיים, משקיעים זרים רבים בעיקר מהונג-קונג, צפויים להמשיך ולהשקיע במדינה.
מקורות הקרובים לרשות האדמיניסטרטיבית לקרקעות המוחזקות על ידי המדינה צוטטו בעיתונים המקומיים כאומרים, שמועצת העם והקבינט הסיני פירסמו בתחילת החודש מסמך, הממליץ להעביר האחריות לאחזקת כ-200 נכסי נדל"ן לידי חמש חברות שנבחרו על ידי הממשל.
המקורות שהעדיפו להשאר חסויים אף ידעו לספר כי שווי הנכסים מגיע לכ-21.7 מיליארד דולר. חמש החברות שנבחרו על ידי הממשל הן: "סנטרל הואסינג גרופ", "ציינה מרצנט ריל אסטיט", "פולי גרופ", "ציינה גנרל קורופריישין אוף קונסטרקשיין אנגנירירנג" ו"סנזן צייניז סיטי גרופ".
למרות שבאופן רשמי המסמך שיצא מבייג'ינג ממליץ על החברות ואינו מחייב את בחירתן, בכירים בענף סיפרו כי הבחירה במונח "המלצה" הינה קוסמטית לחלוטין, וכי תוקפה של ההמלצה שווה בכל צורה להוראה.
בכיר בענף אף צוטט כאומר שהסיבה היחידה שבגללה השתמש הממשל במונח "המלצה" היא בכדי לא להיראות מעורב מדי בענף. אותו מקור גם הביע ספקות לגבי יעילותו של המהלך. ההמלצה להעביר את 200 נכסי הנדל"ן לבעלות החברות לא כללה תאריך יעד, ובעיתונות המקומית הביעו חשש שהתהליך עלול להימשך שנים.
מכיוון תומכי הנהגת הרפורמות הכלכליות במדינה הוטחה ביקורת רבה על התוכנית. עיקר הביקורת התרכז בבחירתם של חמש חברות אחזקה בלבד.
טענתם העיקרית של המתנגדים היא כי בשוק חופשי חברות יכולות למכור נכסים למי שמציע את המחיר הגבוה ביותר ללא קשר לזהות הבעלים.
מומחים מעריכים כי מכרז פתוח עשוי לחזור ולהיות אופציה רלוונטית, זאת במידה והמשא ומתן על מחיר הנכסים לא יצלח.
ביקורת נוספת נוגעת להוצאתן לפועל של ההמלצות. מבקרים רבים טוענים כי העברת הבעלות מ-200 חברות לכחמש, מצריכה רמה כמעט בלתי אפשרית של עבודה.
הם מציעים דרך קלה יותר לביצוע, הכוללת הקמת מינהלה שתטפל בתהליך לאורך כל שלביו, ותוכל לספק פתרונות לבעיות שיעלו במהלך העבודה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.