הכותרות בעיתוני השבוע, על "עסקת הנדל"ן הגרנדיוזית של יצחק תשובה" החמיצו את מהותה האמיתית של העסקה. תשובה לא עשה עסקת נדל"ן, הוא השתלט על מיתוס ניו-יורקי, ועוד אחד המפורסמים שבהם. תמורת 675 מיליון דולר, הוא יהיה מעתה בעליו של מלון, שאימרה ניו-יורקית ארוכת-שנים גורסת לגביו ש"שום דבר לא חשוב לא קורה בפלאז'ה".
רכישת הפלאז'ה מעוררת תגובות רבות בקרב סוכנויות הנכסים בניו-יורק. לא מעט אנשי מקרקעין מעלים תהיות באשר לכדאיות הכלכלית של העסקה. אבל על הפלאז'ה בן ה-97 אסור להסתכל רק דרך החור שבסנט. מדובר כאן קודם כול בהרבה יוקרה. לא במקרה צוטט השבוע משקיע נדל"ן ישראלי שאמר, "עכשיו כולם בניו-יורק יודעים מי זה יצחק תשובה".
הפלאז'ה הוא המלון היחיד בניו-יורק שזכה לקבל הכרה כאתר היסטורי. היחיד שמתחרה ביוקרה שלו הוא הוולדורף אסטוריה. הכתובת המכובדת של הפלאז'ה, על השדרה החמישית, נושק לסנטרל פארק, היתה מזמן למקום עלייה לרגל של סלבריטיז, ולוקיישן מבוקש על-ידי במאים שחיפשו תפאורה מרשימה לסרטיהם.
אפשר לומר שבהוליווד התפתחה אובססיה ביחס למלון בעל הארכיטקטורה הרנסנסית. בין השאר, צולמו בו קלאסיקות כמו "מזימות בינלאומיות" של היצ'קוק ו"גאטסבי הגדול" של ג'ק פלייטון, ולצדן שוברי-קופות מודרניים כמו "קרוקודייל דנדי" ו"שכחו אותי בבית 2". ואיך אפשר לשכוח את ריקוד הטנגו הסוער של אל פצ'ינו ב"ניחוח אישה". ואם כבר הוליווד, האולמות המפוארים של המלון שימשו בין השאר גם כמקום אידיאלי לקבלת-הפנים העשירה, לאחר החתונה המדוברת של מייקל דאגלס וקתרין ז'יטה ג'ונס.
המיתוס הניו-יורקי הפך במרוצת השנים למוסד מכובד בקרב תיירים עשירים ואנשי עסקים, שיכלו להרשות לעצמם לינה בסוויטות מלכותיות תמורת 900 דולר ללילה - רק כדי לספר על כך למחרת. ילדים ומבוגרים נכנסו למלון כדי לחטוף הצצה במקום, ונשים עם "סטייל אנגלי" עמדו בתור ארוך מאוד כדי לשתות ולהיראות ב"היי טי" בשלוש אחר-הצהריים. הסקרנות גברה לקראת כריסטמס, הודות לאגדה אורבנית שנרקמה, ולפיה בתקופה הזו של השנה משתכנת באחד מחדרי המלון "אלואיז", רוחה של ילדה עשירה שמתה במקום.
כמו נכסים יוקרתיים רבים אחרים בעיר, גם הפלאז'ה הוותיק החליף כמה ידיים. טייקון הנכסים דונאלד טראמפ הוסיף את המלון לגלריה שלו לפני כ-18 שנים. טראמפ - כמו תשובה היום - התכוון להפוך חלק מהמלון לבית-דירות מפואר, אך לדאבונו לא הגשים את חלומו, בעקבות עיכוב באישורים מיוחלים הנוגעים למעמד ההיסטורי שלו זכה המלון.
טראמפ גם לא זכה להשתעשע עם הצעצוע החדש זמן רב מדי, והוא נאלץ להעביר את הנכס לאשתו, איוואנה, במסגרת הסכם הגירושין ביניהם. איוואנה הוסיפה למקום את ה"טאץ'" שלה, שחלק יכנו "זוהר", ואחרים "קיטש היסטרי", עם הרבה ציפויי זהב של כל מה שאפשר.
הטראמפים שיפצו את המלון, אך העובדה שהוא לא זכה לאוברול כללי עמדה מאוחר יותר בעוכריו. מלונות ותיקים, כמו ריץ' קרלטון, סנט רג'יס, סנט מוריץ והפנינסולה, הקרובים לפלאז'ה, זכו לניתוח הרמת פנים, והוכיחו כי ההשקעה משתלמת. דווקא המלון המכובד מכולם שקע בתרדמת חורף, ולא זכה לניתוח הקוסמטי המיוחל. ספא משוכלל ומסעדה נוספת שנבנו לפני כשלוש שנים במטרה למשוך קליינטורה חדשה היו מעט מדי ומאוחר מדי.
לדברי כמה סוכנויות תיירים בניו-יורק, ההפסדים הרבים שהמלון החל לצבור בשנים האחרונות אינם קשורים רק לאי-התחדשותו או להנהלה כושלת, אלא גם להעברת מרכז-הכובד התיירותי לאזור התיאטראות בברודוויי, כמו גם לפתיחתו של מלון מנדרין המפואר במרכז האיני החדש של טיים-וורנר בכיכר קולומבוס. גם מלון ארבע העונות גנב את ההצגה מהמלון המזדקן.
קארן שייקמן, מבעלי "שייקמן אסוסיאייטס", אחת החברות המובילות בתחום תיירות היוקרה, עדיין מאמינה בפוטנציאל העצום שטמון במבנה ההיסטורי. "יש תמיד אנשים שיעדיפו את האווירה של ניו-יורק הישנה עם סטייל אצילי", היא אומרת. "גם היום, חברות מובילות רבות מבטיחות למנהלים ולעובדים מצטיינים בונוס בדמות לילה בפלאז'ה. היוקרה של המלון נשארה, אי-אפשר לקחת את זה ממנו".
האם יוקרה כשלעצמה תספיק? בשעה שגם מלונות כמו שרתון והילטון עברו שיפוצים מסיביים כדי להישאר בתחרות, הפלאז'ה הפך יותר ויותר למקום לעלייה לרגל להצצות מזדמנות, שתיית קפה במסעדה היוקרתית בהול המרכזי, או התחככות ב-Oak Bar. כנראה שהמלון, שעבר בין השאר גם לידיו של יורש-העצר הסעודי אל-וואליד בן טלאל, חיכה ל"שוגר דדי" ישראלי שיחזיר לו את התהילה האבודה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.