אט"ד: חוצה ישראל איימה כדי לקבל אישורים להעתקת עצים בקטע הצפוני

לטענתה, החברה רצתה להתחיל את העבודות למרות שאין אישור לתוכניות המפורטות

חברת חוצה ישראל הפעילה לחץ אינטנסיבי ופניות על גבול האיומים, על בעלי תפקידים בקק"ל כדי שיעתרו לבקשה להעתקת עצים בתוואי הצפוני של כביש חוצה ישראל. כך טוענת עמותת אדם טבע ודין בניסיון שני לעצור את העבודות בקטע הצפוני (קטע 18) בכביש חוצה ישראל. לטענתה, החברה רצתה להתחיל את העבודות בכביש למרות שטרם ניתן אישור לתוכניות המפורטות.

אדם טבע ודין עתרה לבג"ץ בבקשה להוציא צו ביניים שיאסור על חברת חוצה ישראל לבצע כל עבודות בתוואי הצפוני, כל עוד לא הושלמו לחלוטין הליכי התכנון.

אט"ד טוענת, כי חוצה ישראל תובעת מפקיד היערות בקק"ל שישמש כ"חותמת גומי" ויאשר אוטומטית את דרישותיה להעתקת עצים מהתוואי המתוכנן, למרות שטרם ניתנו אישורים לתוכניות המפורטות. לטענתה, אישור התקבל לאחרונה לגבי החלק הדרומי, וחוצה ישראל החלה לבצע בו עבודות בשטח.

אישור תחילת העבודות ללא אישור סופי של התוכניות המפורטות, לדעת אט"ד, הוא אקט לא חוקי ושינוי עובדתי ומשמעותי ביותר בשטח. חברת חוצה ישראל חוטאת לאינטרס הציבורי שהיא אמורה לקדם מעצם היותה חברה ממשלתית, טענה אט"ד.

אט"ד נותנת כדוגמא את התנהלות מע"ץ בעניין הרחבת כביש 1. בתוכנית זו היתה מחלוקת בין הארגונים הירוקים למע"ץ על תוקף האישור לביצוע העבודות, כיוון שלא ניתנו מכוח תוכנית מאושרת.

לטענת אט"ד, חרף העובדה כי לא ניתן צו ביניים נגד ביצוע העבודות נמנעה מע"ץ לבצע כל עבודה ולקבוע עובדות בשטח. במקרה זה פסק הדין קבע כי אין לאפשר את העבודות בקטע, ומע"ץ בהתנהלותה מנעה נזק מיותר לסביבה.

הביקורת על תחילת העבודות בקטע הצפוני מופנית גם כלפי הצוות המלווה במשרד הפנים, שאישר לעבוד לפני אישור התוכניות הסופיות. הצוות המלווה אישר העתקת עצים תוך יצירת הבחנה בין העתקת עצים לבין עבודות עפר.

לדעת אט"ד, מדובר בהבחנה לא הגיונית כיון שכריתת עצים או העתקתם היא פעולה פיזית בעלת השפעה בלתי הפיכה על השטח. לצוות המלווה ולא לאף מוסד תכנוני, אומרת אט"ד, אין סמכות לאשר כל עבודה בשטח מבלי שהסתיימו ההליכים הסופיים.

הקטע הצפוני בכביש חוצה ישראל (קטע 18), מצומת ברקאי לצומת עין תות, הוא באורך 17 ק"מ ועלותו 600 מיליון שקל. חברת חוצה ישראל השלימה הליכי מכרז לביצוע העבודות בהיקף של 150 מיליון שקל בתוואי זה וביקשה היתרים להעתקת עצים.

בקשה אחת התייחסה להעתקת כרמי זיתים הממוקמים כק"מ וחצי מצפון לצומת ברקאי, ובקשה אחרת להעתקת אלוני תבור, אלות אטלנטיות ועצי חורש נוספים באיזור נחל ברקן.

פקיד היערות בקק"ל, ד"ר צביקה אבני, דחה את שתי הבקשות בנימוק כי כדי לדון בכריתת עצים לצורכי פיתוח, על חוצה ישראל להביא היתר בנייה ממוסדות התכנון.

"לא ראוי שאכנס לשקול עקירת עצים במקום בו טרם אושרו עבודות עפר וזאת על אף הגישה שקנתה לה אחיזה, הרואה בעצים מטרד שיש לסלקו בטרם תחילת העבודות", כתב.

לאחרונה, ניתן אישור מטעם פקיד היערות להעביר עצים ממקומם בקטע שבין מחלף עירון ועד מדרום לנחל ברקן - עצים שכבר הועתקו. משמעות הדבר כי חוצה ישראל החלה לבצע עבודות שטרם אושרו בהליך התכנוני הכולל.

אט"ד מבקשת מבג"ץ לאסור על הצוות המלווה במשרד הפנים לתת אישורים לתחילת ביצוע עבודות עפר, ולאסור על חוצה ישראל לבצע עבודות כלשהן בתוואי.

מחוצה ישראל נמסר בתגובה, כי לא היו איומים כלל. לדבריהם, אט"ד היא לא הסנגור של הקק"ל ואם בעלי התפקידים הרגישו מאוימים הם מוזמנים להגיש תלונה למשטרה.