התייצבות בשוקי הנדל"ן של 10 המצטרפות לאיחוד האירופי

הציפייה להצטרפות הניעה גל של השקעות מקומיות וזרות בשוקי הנדל"ן

שלושה חודשים לאחר צירופן לאיחוד האירופי, שוקי הנדל"ן של המצטרפות החדשות ממרכז ומזרח אירופה מתחילים לגלות סימני יציבות. זאת לאחר שבשנה האחרונה עלו מחירי הנדל"ן במדינות אלו בצורה ניכרת. הציפייה להצטרפות הניעה גל של השקעות מקומיות וזרות בשוקי הנדל"ן.

ההשקעות התבססו על הערכות כי רווחים גדולים צפויים מהשקעות אלו בטווח הקרוב, ואכן אחת התוצאות החשובות ביותר של הראשון למאי, היתה עלייה חדה במחירי הנדל"ן.

על פי רישומי הפעילות מהתקופה האחרונה, ניתן לראות כי השווקים מגלים סימני התייצבות והתקבעות מחירים.

מומחים מעריכים כי מחירי הנכסים בחלקים מהבירה הצ'כית, פראג, הכפילו את עצמם בשנה שקדמה לאיחוד, וכי בוורשה עלו מחירי הנכסים בכעד 50 אחוז בשנתיים שקדמו לאיחוד. "בתחילה, נושא האיחוד יצר פאניקה, מפני שאנשים פחדו שהמחירים יעלו באופן חד לאחר הצירוף. עצבנות זו דחפה את המחירים לרמה לא ריאלית", אמר ירוסלב נובטני, נשיא איגוד סוכני הנדל"ן של צ'כיה.

"אזרחים צ'כים רבים, אפילו ללא צורך, החליטו לקנות דירות לפני הצירוף מתוך מחשבה שלא יוכלו לעמוד בתשלומים שידרשו לאחר צירופה של צכיה לאיחוד.

חלק אף קנו נכסים במטרה להרוויח כסף. לאחר הראשון במאי הוצף השוק הצ'כי בנכסים למכירה".

"כעת המצב מתייצב, ואני לא צופה עלייה הגבוהה מאחוזים בודדים לשנה, בשנים הקרובות", הוסיף נבוטני.

סיפור דומה התרחש בהונגריה. "בשנה שעברה עלו מחירי הנדל"ן ב-10 עד-20 אחוזים, אך השנה הצמיחה דינמית פחות. אני לא צופה עלית מחירים גבוהה בשנים הקרובות", סיפרה מרגיט קרסצז, מנהלת סוכנות נדל"ן מבודפשט.

"בזמן שמחירי הנדל"ן בהונגריה עלו מאז שנת 2000, רק בשנה שעברה משקיעים זרים החלו להתעניין בשוק. האירים הם הקונים הרציניים ביותר. דנים ובריטים גם כן מגלים סימני התעניינות בשוק, אך האירים פעילים יותר. כנראה מכיוון שהם ראו כיצד מחירי הנדל"ן קפצו בתחילת שנות ה-90, כאשר הם עצמם הצטרפו לאיחוד".

בוורשה, מאז הראשון במאי המחירים יציבים, אך אנליסטים צופים כי בתקופה הקרובה אלה יחלו לעלות.

הצירוף לאיחוד האירופי השפיע בצורה דרמטית גם על ליטא ואסטוניה. בליטא מחירי הדירות עלו ב-10 עד-15 אחוזים, ומחירי הקרקעות עלו ב-20 עד-30 אחוזים.

במקומות אטרקטיביים ביותר בבירה וילנה, דירה יכולה לעלות עד פי שלושה מאשר עלתה לפני שלוש שנים.

בכל המצטרפות החדשות עלתה הדרישה לדירות חדשות באיכות גבוהה. זאת לאחר מחסור חריף שנמשך שנים רבות בכל המדינות המוזכרות. פרוייקטים יוקרתיים רבים נמכרו לגמרי עוד לפני התחלת הבניה ברבות מן המדינות.

אחוז ריבית נמוך והתפתחות המערכת הבנקאית למשכנתאות, יחד עם מחסור בדירות איכות, היוו גורמים חשובים בעליית המחירים התלולה. כניסתם המסיבית של משקיעים זרים רבים לשווקים אלו תרמה לעלייה אף היא.

למעשה בחלק מן המדינות, כמו צ'כיה, נאסר על משקיעים זרים לקנות רכוש במדינה. בפועל החוק לא הצליח לעצור את גל ההשקעות וכל שנדרש מהמשקיעים היא השקעה נוספת של 1,500 יורו, בכדי לפתוח חברה במדינה ובאמצעותה לרכוש נדל"ן.

"זהו עיכוב לא נעים, אך הוא לא יעצור את מי שבאמת רוצה להשקיע בנדל"ן במדינה", סיפר מרק פגס, משקיע הולנדי, אשר עומד לקנות דירה שלישית בפראג.

"מחיר הנדל"ן בפראג נע בין 1,000 ל-1,500 יורו למטר מרובע, כאשר מחיר נכס זהה באמסטרדם נע בין 2,500 ל-3,500 יורו למטר מרובע. בהשוואה לצמיחה בשנה האחרונה, נראה כי התפתחות השוק מועטת, אך עדיין ניתן להרוויח. המשקיעים צריכים להיות פשוט יותר סלקטיביים", סיכם פגס.