מנת חמצן לאמפא: ג'ו נקש ישקיע 15-20 מ' ד' בנדל"ן של הקבוצה

נקש, שנמנה עם קבוצת בעלי השליטה באמפא, ירכוש 50% ממניות החברה-הבת אמפא נדל"ן * עשוי להגדיל את חלקו בגרעין השליטה באמפא עצמה, שלאחרונה נדרשה להסדר חובות בבנה"פ

בעלי חברת ההשקעות אמפא, קבוצת משקיעים ישראלים המתגוררים בארה"ב בראשות האחים שלומי ואשר פוגל, ידעו בשנים האחרונות בעיקר אכזבות מהשקעתם בחברה, שבוצעה בשנת 98'. לאחר שחוו הפסדים עצומים וירידה חדה בשווי השקעתם, אף נזקקה לאחרונה אמפא להסדר של פריסה ומחיקת חובות בבנק הפועלים, על רקע חוסר יכולתה להחזיר לבנק אשראי בהיקף של עשרות מיליוני דולרים שבאמצעותו מימנה עסקאות רכישה כושלות (ובראשן רכישת חברת ההשקעות של הבנק לפיתוח התעשייה).

בשבוע שעבר, נחלץ לעזרתה של אמפא אחד מבעליה, שהוא כנראה גם בעל כיסים עמוקים במיוחד - ג'ו נקש, בעלי אימפריית הג'ינס ג'ורדאש ועסקי נדל"ן נרחבים בארה"ב. באמצע שנות ה-80 שימש נקש כדירקטור בבנק צפון-אמריקה שהתמוטט ובמסגרת הליך משפטי כנגד הדירקטורים שילם 10 מיליון דולר לקופת הפירוק.

ייזום פרויקטי נדל"ן

החברה-הבת של אמפא, אמפא השקעות (שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א), מדווחת, כי משפחתו של ג'ו נקש תשקיע 15 מיליון דולר בחברה-האחות אמפא נדל"ן (לאחר חלוקת דיבידנד באמפא נדל"ן) ובתמורה תקבל 50% ממניות אמפא נדל"ן (שבדומה לחברה-האם היא חברה פרטית).

עוד קובע ההסכם בין הצדדים, כי אמפא תקים חברה חדשה בבעלות מלאה שתעמיד לחברה-בת אחרת, אמקור (בה נותרה כיום בעיקר פעילות נדל"ן) סכום כולל של 10 מיליון דולר בדרך של ביטחונות והשקעה במניות מיוחדות. למשפחת ג'ו נקש ניתנה אופציה לרכוש עד 50% ממניות החברה החדשה שתשקיע באמקור כנגד העברת ביטחונות מתאימים.

בנוסף, יקימו אמפא ומשפחת נקש שותפות, שתעסוק בייזום של פרויקטים נדל"ניים בישראל. השותפות קיבלה אופציה לקבל את האופציה של משפחת נקש לרכוש 50% ממניות החברה החדשה שתשקיע באמקור.

יצוין, כי בחודש מארס דחה ביהמ"ש המחוזי בת"א את בקשתו של רפאל גרסטנר, בעל מניות ודירקטור באמפא, להוציא צו מניעה זמני, במעמד צד אחד, שימנע מאמפא נדל"ן לדון בישיבת הדירקטוריון בעסקת ההשקעה של קבוצת נקש.

גרסטנר טען, כי יומיים קודם לכן נודע לו, כי קבוצת ריט של ליאו נואי ניהלה מו"מ בנוגע לכניסתה כמשקיע באמפא נדל"ן.

לטענת גרסטנר, המו"מ הסתיים בהצלחה, אולם מאז סוף 2003 דחתה קבוצת הניהול באמתלות שונות את קבוצת ריט מלחתום עימה על הסכם. לטענת גרסטנר, הסיבה לכך הייתה רצונה של קבוצת הניהול להכניס את שותפם, נקש לאמפא נדל"ן. לדבריו, דרך קבלת ההחלטות הייתה לקויה באופן כה מהותי עד שהיא מעמידה בסכנה את טובת אמפא נדל"ן וכפועל יוצא מכך את טובתה של אמפא.

אמפא השקעות דיווחה אתמול בנוסף, כי מתנהל מו"מ להשקעה נוספת של משפחת נקש בחברה השולטת בקבוצת אמפא - פאפוס אחזקות, אך טרם נחתמו הסכמים בין הצדדים. פאפוס (בשליטת האחים פוגל, ג'ו נקש, עו"ד יוסי ירושלמי ואחרים) רכשה את השליטה באמפא בשנת 98' מידי משפחות המייסדים תמורת 45 מיליון דולר. תוך זמן קצר התברר כי הרכישה, שמומנה באמצעות הלוואת נון-ריקורס שהעמיד בנק הפועלים, התבצעה במחיר מופקע.

הפסד כבד אשתקד

אמפא השקעות, הזרוע הבורסאית של קבוצת אמפא, נסחרת כיום בשווי זעום של 5.7 מיליון שקל. החברה, שפועלת בתחומי המימון, הנדל"ן וההיי-טק, רשמה אשתקד הפסד כבד, של כ-30 מיליון שקל, שהעביר אותה לגרעון של כ-32 מיליון שקל בהון העצמי. סה"כ צברה אמפא השקעות הפסד של כ-80 מיליון שקל בשנים 2001-2003, פועל יוצא של הפחתת ערך השקעות והוצאות מימון כבדות.

אשתקד פעלה אמפא השקעות למימוש נכסים שאינם בתחום פעילות ההשכרה התפעולית והמימונית. מימושים אלה והפרשות לירידת ערך השקעות, הסבו לחברה הפסד של כ-19 מיליון שקל. עיקר ההפרשות נבעו ממכירת מניות חברת הנדל"ן אינטר גלובל לידי רוברט פקטור (הפסד של 11 מיליון שקל), מחיקת השקעה בחברת יפו יזמות (מיליון שקל), הפסד מימוש אחזקה בחברת הגדרות טרנס (2.5 מיליון שקל), הפסד ממכירת מניות חברת הברוקרים מוריץ את טוכלר (חצי מיליון שקל) והפרשה לירידת ערך מניות היי-טק (4 מיליון שקל).

הוצאות המימון של אמפא השקעות עמדו אשתקד על כ-33 מיליון שקל, עלייה של 50% לעומת 2002, שנגרמה כתוצאה מגידול בפעילות השכרת הרכב, וכן עלייה בריבית הריאלית על הלוואות החברה, ובעיקר הלוואות לא צמודות מבנקים שנלקחו לתקופות קצרות.

פריסת חוב

כאמור, לאחרונה חתמה אמפא השקעות על הסדר לפריסת חוב בבנק הפועלים שהיקפו עומד על כ-150 מיליון שקל. באוקטובר 2000, ערב התמוטטות שוקי המניות והטכנולוגיה, רכשה אמפא השקעות את חברת ההשקעות של פיתוח התעשייה, בעלת עסקי נדל"ן, ההיי-טק ושירותים פיננסיים, תמורת סכום מפולפל של כ-220 מיליון שקל.

בשנים הבאות הסב תיק ההשקעות של פיתוח התעשייה, בעיקר בתחומי ההיי-טק והנדל"ן, הפסדים כבדים לאמפא השקעות והיקשה על החברה לפרוע את חובותיה. ההלוואה, שהועמדה במקור לתקופה של 6 שנים, הוארכה ב-4 שנים נוספות, עד 2010. אמפא השקעות ציינה, כי החזר קרן ההלוואה יבוצע ע"י מימוש נכסים ושימוש במקורות החברה.

מלבד מניות השליטה באמפא השקעות, מחזיקה קבוצת אמפא גם 50% ממניות אמרז, שהיא חברה מובילה בייצור אריזות פלסטיק ובקבוקים לתעשיית המשקאות והקוסמטיקה, 50% בתדיראן-אמפא, העוסקת בשיווק מוצרי חשמל ביתיים ומתן שירות וכן בפעילות נדל"ן (באמצעות אמפא נדל"ן ואמקור).