מבנה ההשקעה של קופות הגמל בשוק הנדל"ן באמצעות חברת איילות נובע משיקולי מס. כך אמרו היום (ד') גורמים בנקאיים, בעקבות פרסומים לפיהם מצוי בנק הפועלים בניגודי אינטרסים סבוכים הנעוצים בהשקעות שבוצעו לפני כ-15 שנה בשוק הנדל"ן על-ידי קופות הגמל. ההשקעות בוצעו באמצעות חברת איילות, חברה-בת של אמות השקעות המוחזקת ב-20% על-ידי בנק הפועלים.
איילות רכשה כ-15 נכסי מקרקעין, ובכדי לממן את הרכישה לוותה כספים מקופות גמל שונות, ביניהן קופות של בנק הפועלים ושל בנקים נוספים. ההלוואות בוצעו באמצעות הנפקת איגרות חוב.
עם תחילתו של המשבר הקשה והממושך בענף הנדל"ן, התקשתה איילות לעמוד בתשלומי הריבית שנקבעו בתחילת חיי האיגרות ל-7.5% ולאחר מכן הופחתו ל-6.5%, במטרה להסדיר את פריסת החוב שמגיע לכמיליארד שקל לעומת שווי הנכסים שמגיע לכמחצית מכך. מחר (ה') צפויה להיערך אסיפה של בעלי איגרות החוב, כשעל הפרק הגעה להסכמה בנושא.
המבנה של נכסי הנדל"ן המניבים הוא תולדה של סעיף 9.2 בפקודת מס הכנסה, לפיו ניתן לקבל פטור מתשלום מס על הכנסות משכר דירה באמצעות הפיכתם לריבית. פטור זה ניתן רק למי שאינו בעל שליטה, ולכן ביצע בנק הפועלים את ההשקעות באמצעות חברה-הבת איילות.
ניגודי העניינים של בנק הפועלים נעוצים בכך שהבנק מחזיק ב-20% ממניות אמות ומנגד הוא מלווה לחברה. חברה נוספת שמחזיקה באמות היא חברת ההשקעות גמול, שגם היא לקוחה של בנק הפועלים וכן בעלי השליטה שלה, שנעזרו במימון מהבנק בכדי לבצע את רכישת השליטה בגמול.
ניגוד אינטרסים נוסף נעוץ בכך שבנק הפועלים הוא הבעלים של רבות מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות להן חייבת איילות כספים, שאותם כאמור היא מתקשה לשלם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.