קבוצת הפרמצבטיקה זנקה, עומדת על סף מיזוג בסך 40 מיליארד ליש"ט עם מתחרתה השוודית אסטרה, יצרנית תרופת המרשם עם היקף המכירות הגדול בעולם. במידה והעסקה תאושר ותצא אל הפועל, היא תהווה צעד משמעותי נוסף במסגרת תהליך הקונסולידציה העובר על תעשיית התרופות.
בתחילת החודש הצהירו הכסט הגרמנית ורון-פולאנק הצרפתית שהן ממזגות את עסקי מדעי החיים שלהן, וסאנופי הודיעה שהיא רוכשת את סינת'לאבו. מיזוגים נוספים הולידו את נובארטיס, GlaxoWellcome ופארמאסיה ואפג'והן. אבל הקונסולידציה בתעשיה נחלה גם כשלונות. תוכניות למזג את GlaxoWellcome עם סמית'קליין ביצ'ם ואת מונסאנטו עם אמריקן הום פרודאקטס.
כבר זמן מה רוחשות השמועות על התקשרות אפשרית בין זנקה, שבסיסה בבריטניה, ושהתפצלה ב-1993 מ-ICI, עם אסטרה, שמייצרת את לוסק, התרופה נגד אולקוס הנמכרת ביותר בעולם.
ספקולציות לגבי עתידה של זנקה גברו בחודש שעבר לאחר שהקבוצה העמידה למכירה את עסקי הכימיקלים המיוחדים. היו אנליסטים שהעלו אפשרות שצעד זה נועד להגדיל את מרווחי הקבוצה וליצור עסק פרמצבטי ממוקד ביותר.
זנקה היא קבוצת התרופות השלישית בגודלה בבריטניה אחרי GlaxoWellcome וסמית'קליין ביצ'ם. התרופות החשובות ביותר שלה כוללות סדרה של טיפולים נגד סרטן, וביניהם Zoladex לסרטן הערמונית ו-Tamoxifen, תרופה בת 20 שנה שמשמשת לטיפול בסרטן השד ושקיבלה השנה תנופה מחודשת לאחר שאושרה בארה"ב כתרופה הראשונה בעולם למניעת סרטן. יש לה גם מבחר תרופות ללב ו-Zomig לטיפול במיגרנות.
בנוסף ללוסק, נכלל בין התרופות הנמכרות ביותר של אסטרה, משאף נגד אסתמה בשם Pulicort וחוסם בתא בשם Selaken. השווקים העיקריים שלה נמצאים בארה"ב, שם היא חידשה עסקה עם Merck לשיווק לוסק, ובגרמניה. היקף המכירות שלה בבריטניה הוא כ-400 מיליון ליש"ט. אשתקד, הסתכמו המכירות של אסטרה בכ-4.5 מיליארד ליש"ט, המחזור של זנקה הסתכם ב-5.19 מיליארד ליש"ט.
בראש אסטרה, שנוסדה ב-1913, עומד נשיא ומנכ"ל החברה, האקאן מורגן, והיא פועלת ב-45 מדינות עם יותר מ-22 אלף עובדים. יש לה 244 אלף בעלי מניות ברחבי העולם, למרות ששושלת וולנברג השוודית רבת העוצמה שולטת ב-%12 מהחברה. לאחרונה הבהירה אסטרה שהיא מבקשת להרחיב את פריסתה העולמית דרך מאבק על המקומות המובילים בתחומי הטיפול שבהם היא עוסקת.
מאז שזנקה התפצלה מ-ICI עלו ביצועיה על אלה של חברת האם לשעבר. יש לה 31 אלף עובדים, %40 מהם בבריטניה. החברה הוקמה על ידי המנכ"ל שלה, סר דייויד בארנס, עכשיו בן 62. בתחילת השנה הודיעה זנקה שהוא ימונה ליו"ר החברה במאי הקרוב, וד"ר טום מק'קילופ, מנהל הזרועה הפרמצבטית, יחליף אותו בתפקידו.
אשתקד היתה משכורתו של בארנס 645 אלף ליש"ט, אבל יש לו מניות ואופציות שלפי הערכה שוות 7 מיליון ליש"ט. לדברי יאן סמית, אנליסט תרופות בלהמן בראדרס "אין בידינו מספיק פרטים ועדיין איננו יודעים אם זה יקרה. כאשר האקאן מורגן דיבר בתחילת השנה על מיזוגים בתעשיה הוא הזכיר שלוש חברות - זנקה, Schering-Plough ובאייר. לכן זנקה אינה הפתעה. אסטרה חזקה בתחום הקרדו-וסקיולרי, הסרטן וחומרי הרדמה. כדי להתחרות עם חברות כמו גלאקסו, מרק ופפייזר, עליהם לגדול", אמר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.