משרד התחבורה מפעיל לחץ כבד לפרסום המכרזים לפרויקט הרכבת המהירה מתל אביב לירושלים - פרויקט 1A, עוד בטרם השלמת הליכי התכנון וחרף העובדה שלא נמצאו פתרונות לבעיות סביבתיות ומשפטיות. בעיות אלה עלולות לייקר את הפרויקט ולעכב אותו במשך שנים.
נציגי משרד התחבורה נמצאים בקשר טלפוני קבוע מול המתכננים - חברת אמי מתום, ודורשים לדעת מתי ניתן יהיה לפרסם את המכרז בקטע שבין שלעבים למבשרת-ציון, ולמה טרם פורסם המכרז.
פרויקט הקו המהיר לירושלים הוא פרויקט בעל חשיבות עליונה ברכבת ישראל, בין היתר, בשל הביקורת על כך שלמרות תוכניות הפיתוח, ירושלים נותרה ללא חיבור מסילתי ראוי.
בקידום תוכנית זו היו מעורבים באופן אישי שר התחבורה הקודם, אביגדור ליברמן, ויו"ר חברת הרכבת, משה ליאון, שהודיע כי בכוונתו להקדים את הפעלת הרכבת בשנה, ל-2008.
קו הרכבת המהירה בין ירושלים לתל-אביב נחשב לאחד הפרויקטים המורכבים והיקרים שמקדמת רכבת ישראל. מדובר בקו באורך של 56 ק"מ ובעלות של 3.18 מיליארד שקל.
הפרויקט נתקל בשני מכשולים עיקריים - אי קבלת האישורים הסטטוטורים והשני בעיה משפטית הנוגעת לשאלה האם ניתן לאשר את הפרויקט למרות ששלושה ק"מ ממנו עוברים באדמות מעבר לקו הירוק. השאלה המשפטית תוכרע בקרוב על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.
קבלת האישור הסטטורי עשויה להתעכב בעיקר בשל העובדה כי גורמים סביבתיים פועלים לעכבו עד למציאת פתרון לבעיות הסביבתיות שגורמת התוכנית במתכונתה הנוכחית.
רשות הטבע והגנים הלאומיים פנתה לאחרונה לחברי הצוות המלווה, למשרד לאיכות הסביבה, ולמשרד התחבורה, והתריעה כי היא חוששת ש"קו הרכבת 1A ייכנס למסלול דומה לקו המשודרג".
הקו המשודרג - ת"א לירושלים דרך בית שמש, חרג עד היום ב-320 מיליון שקל מהתקציב, חרג מלוחות זמנים, גרם נזקים קשים לנוף, וייצר עודפי עפר בכמויות גדולות עקב בעיות תכנוניות במכרזים.
בפרויקט 1A חמש מנהרות כפולות באורך כולל של 37 ק"מ. המסילה הראשונה דרומית ליישוב מבוא חורון באורך של 3.5 ק"מ; המנהרה השנייה באורך 1.1 ק"מ צפונית למחלף שער הגיא; המנהרה השלישית מדרום מערב ליישוב נטר באורך 11.3 ק"מ; המנהרה הרביעית דרומית לבית אכסא באורך של ק"מ; המנהרה החמישית מצפון מזרח למבשרת ציון באורך 2 ק"מ.
לטענת הרשות, עוד בטרם אושר התכנון המפורט לקטע ענבא - שלעבים, פרסמה הרכבת מכרז והקבלן שנבחר הוא זה שיהיה אחראי על-פי שיקול דעתו לטפל ב-800 אלף קו"ב עודפי עפר. רשות הטבע טוענת כי רכבת ישראל מתנערת מאחריותה לעניין שאלת עודפי העפר, שאמורה להיות חלק אינטגרלי מהתכנון כולו.
לדברי הרשות יש לדעת מה יהיו צירי התנועה עליהם ינועו מאות משאיות שיפנו את העפר מהמקום.
גורמים שונים המעורבים בפרויקט מותחים ביקורת על רכבת ישראל. לטענתם, "המנכ"ל, יוסי מור וסמנכ"ל התשתיות, איליה וולקוב, מחויבים אך ורק ללוחות הזמנים. הם דורשים ממשרד התכנון ומחברת הניהול ברן להביא רכבת עד 2008".
לטענתם, אין מחויבות של הרכבת לבעיות העקרונית שמעלה הפרויקט. יש מספר פתרונות לעודף בעפר שהמחיר שלהם הוא עיכוב בלוחות הזמנים, מחיר שרכבת ישראל לא מוכנה לשלם, אמרו.
"רכבת ישראל תהיה חייבת לשתף פעולה. כל התנגדות שלה היום תגרור עיכוב בלו"ז וייקור עלויות. הגופים הסביבתיים תומכים ברכבת, אך לא במחיר של השמדת אחד מהאיזורים הרגישים והייחודים ביותר בארץ", אמרו.
לדבריהם, העלות תיפול על משלמי המיסים שכספם יבוזבזו באופן לא אחראי בדיוק כמו בקו המשורג.
רשות הטבע וגופים סביבתיים אחרים חרדים לגורלה של שמורת הטבע המכונה ארץ הכפירה. איזור זה בהרי יהודה נחשב לליבה שמורה בעלת ערכים נופיים ואקולוגיים.
בישיבה שנערכה לאחרונה על-ידי הצוות המלווה, שבסמכותו לאשר את התוכניות המפורטות, קבעה יו"ר הצוות, עפרה ליבנה, מדיניות כי גם אם יפורסמו המכרזים ויבחרו הזוכים, הרכבת לא תוכל לקבל היתרים להתחלת עבודה.
"זה שהרכבת מוציאה מכרזים זאת הבעיה שלהם מול קבלנים, לנו יש אחריות רחבה יותר ושיקולים שאנחנו צריכים להפעיל באישור תוכנית כזו", אומר גורם המקורב לפרויקט.
הרכבת קיבלה ביקורת נוקבת על התנהלותה בקו המשודרג לירושלים - קו בו משך הנסיעה יהיה 86 דקות. מבקר המדינה עורך בדיקה לעניין התנהלות הרכבת בפרויקט זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.