ההתדרדרות בביצועי חברת סולל בונה, מקבוצת שיכון ובינוי, נמשכת בקצב מסחרר. על פי הדו"חות שפורסמו היום (ג'), רשמה החברה הפסד עצום של 59.6 מיליון שקל ברבעון השני והפסד מצטבר של 91.9 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה. מדובר בעלייה של 84% בהפסד הרבעוני ועלייה של 65% בהפסד המצטבר במחצית השנה כולה. בסך-הכל הפסידה סולל בונה בארבעת הרבעונים האחרונים כ-211 מיליון שקל.
סולל בונה, הזרוע המדממת ביותר של שיכון ובינוי בשנים האחרונות, ממשיכה להקיז מזומנים גם ברבעון השני של השנה. למרות שבחברה אומרים שתוכנית ההתייעלות מתחילה לתת את אותותיה, הדו"ח הכספי לא מראה זאת לפי שעה ואילו הנתונים המאזניים פשוט מבהילים: חובות של כ-307 מיליון שקל לבנקים, הון עצמי מצומק של כ-44.6 מיליון שקל ותזרים שלילי של כ-123 מיליון שקל במחצית.
סולל בונה נמצאת, כאמור, בשליטת שיכון ובינוי בניהולו של עוזי ורדיזר. שיכון ובינוי נמצאת בשליטת אריסון החזקות (35.1%) וגרעין העובדים (27.1%).
גם הפסד גולמי
סולל בונה ממשיכה להציג הפסד אפילו בשורה הגולמית, דבר לא שכיח בחברות בניה, בטח שלא בחברות בסדר הגודל שלה. החברה רשמה גידול מדאיג של פי 5.7 בהפסד הגולמי שהסתכם ב-31.3 מיליון שקל, לעומת הפסד גולמי של 5.5 מיליון שקל ברבעון הראשון ורווח גולמי של 10.6 מיליון שקל ברבעון המקביל. במחצית השנה הראשונה עברה סולל בונה להפסד גולמי מצטבר של 36.8 מיליון שקל, לעומת רווח גולמי של 15 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
למרות הצמצום שרשמה החברה בהוצאות ההנהלה והכלליות, שירדו בשיעור של 22% לרמה של 19.6 מיליון שקל, ההפסד התפעולי גדל ב-250% ביחס לרבעון הקודם. ברבעון השני של השנה רשמה החברה הפסד תפעולי של 50.8 מיליון שקל, לעומת 27.3 מיליון שקל ברבעון הקודם ו-14.5 מיליון שקל במקביל. מגזר עבודות הבנייה "ייצר" עבור החברה הפסד של 46.4 מיליון שקל, לעומת מגזר עבודות הסלילה והתשתית, השני בגודלו בחברה, שייצר רווח של 4.6 מיליון שקל.
מחסור בפועלי בניין
הוצאות המימון של החברה קטנו אומנם בשיעור של 19%, אך הפסדי החברה נעו דווקא בכיוון השני. ההכנסות של סולל בונה הסתכמו ברבעון השני ב-441 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 475.9 מיליון שקל, ירידה של-7.9%. במחצית השנה, רשמה החברה ירידה של 3.6% בהכנסות שהסתכמו ב-917 מיליון שקל.
בחברה מסבירים את ההרעה בתוצאות במספר גורמים: המחסור בפועלי בניין, זרים בשל מדיניות "השמים הסגורים" ופלשתינאים עקב סגרים, מחסור שלטענת החברה גורם לפיגורים בביצוע והשלמת פרויקטים, קנסות מצד נותני העבודה וגידול משמעותי בעלות העסקה של עובדים שתפוקותיהם נמוכות במיוחד והכשרתם ממושכת ביותר.
בנוסף מציינים בחברה, כי נרשמה ירידה בתפוקת הפועלים בפרויקטים, בעיקר בשל מעבר מעבודה בשיטת "הקבלנית" לעבודה על פי שכר יומי, עבודה שלטענת החברה דורשת מיומנות ניהולית שונה משהייתה נהוגה בעבר.
כמו כן מציינים בחברה את עליית המחירים של חומרי הגלם, בעיקר מחירי הברזל, שעלו מאוקטובר 2003 עד יוני 2004 בלמעלה מ-60% וברבעון השני בלבד, רשמו עלייה של 20%.
ההון העצמי של החברה עמד בסוף הרבעון על 44.6 מיליון שקל, לעומת גירעון של 13.5 מיליון שקל בסוף שנת 2003. לטענת החברה השינוי נובע מהנפקת שטר הון צמית לחברת האם, שיכון ובינוי, בסך 150 מיליון שקל במהלך הרבעון השני וכן כתוצאה מהפעילות העסקית במחצית הראשונה של השנה. היחס השוטף של החברה עמד בסוף הרבעון על 1.03 לעומת 1.02 בסוף שנת 2003.
סולל בונה ממשיכה לשרוף מזומנים, עם תזרים שוטף שלילי של 123 מיליון שקל במחצית השנה הראשונה, כשברבעון השני רשמה החברה תזרים שלילי של 43.7 מיליון שקל שהצטרף לתזרים השלילי של 79.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה, בהמשך לתזרים שלילי של 344.2 מיליון שקל.
יתרת המזומנים של החברה בסוף הרבעון הסתכמה ב-111.8 מיליון שקל, לאחר שהחברה האם העבירה לה במהלך הרבעון 45 מיליון שקל במזומן, במסגרת שטר ההון. בעקבות הנפקתו של השטר, רשמה החברה הון עצמי חיובי של 44.6 מיליון שקל, לעומת הפסד של 91.9 מיליון מראשית השנה.
אין פרויקט מהותי
הבעיה המרכזית של סולל בונה כיום היא חוסר ניצול יכולת העבודה שלה. אחרי סיום סלילתו של כביש חוצה ישראל והעבודות המרכזיות בפרויקט נתב"ג 2000, אין כרגע לחברה פרויקט מהותי על הפרק, כל עוד המכרז על כביש 431 לא הסתיים, מכרז אליו ניגשה סולל בונה מועמדות וזכייה בו יכולה להחזיר מעט צבע ללחיים של הבעלים.
בנוסף, חברת מע"צ צמצמה בצורה מהותית את היקף המכרזים שהוציאה, עובדה שצמצמה מאוד את פעילות סולל בונה. מלאי העבודות בצנרת של החברה, על פי דיווחיה, הסתכם בתחילת הרבעון הנוכחי בכ-2.2 מיליארד שקל, ירידה של 14% לעומת ראשית השנה.
במקביל לפרסום התוצאות הכספיות של סולל בונה, פרסמה שיכון ובינוי, החברה-האם, המחזיקה ב-83.2% מהמניות, הצעת רכש למניות הציבור בחברה.
המחיר בהצעת הרכש עומד על 10 שקלים למניה, מחיר הגבוה בכ-0.4% ממחיר הסגירה של המניה אתמול. מועד הקיבול האחרון להצעת הרכש הוא ה-20 בספטמבר בשעה 12 בצהריים. אם שיעור ההיענות להצעה יהיה מינימאלי, שיכון ובינוי תעלה לאחזקה של 95% והשקעתה הכוללת בהצעת הרכש תסתכם בכ-12 מיליון שקל. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.