ארה"ב: מחירי צמודי הקרקע מאמירים על רקע ריביות נמוכות ומחסור בחומרי גלם

מחירו של בית ממוצע עלה ברבעון השני של השנה בשיעור של 9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד; על פי הנתונים, זו העלייה החדה ביותר שנרשמה ב-25 השנים האחרונות

הריביות הנמוכות, שיצרו ביקושים גוברים בחודשים האחרונים מצד רוכשי בתים בארה"ב, היו הגורם המרכזי לעליית המחירים המהותית בבתים צמודי קרקע ברחבי המדינה, כך דווח בשבוע שעבר מוושינגטון.

על פי דיווחו של משרד המסחר האמריקני, מחירו של בית ממוצע עלה ברבעון השני של השנה בשיעור של 9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. על פי הנתונים, זו העלייה החדה ביותר שנרשמה ב-25 השנים האחרונות.

מבין המטרופולינים שרשמו את העלייה הגדולה ביותר ברבעון השני, 13 מתוך 20 הראשונים, הם במדינת קליפורניה. לעומת זאת, סאן חוזה המרכזת פעילות עסקית רבה, דורגה במקום ה-124 בלבד, מאחר ורמות המחירים שם גבוהות מיסודן. את המקום הראשון תופסת לאס וגאס עם עלייה מחירים ממוצעת של 25%.

הנתונים הללו אינם מצביעים על מגמת האטה קרובה, כך העריך הכלכלן הראשי במשרד הדיור הפדרלי, פטריק לולר, בהודעה לעיתונות שנמסרה בנושא.

על פי הערכתו, המחירים הפכו "פגיעים מהותית" בעקבות המגמות בריבית על משכנתאות, שעל פי הערכות כלכלנים, תנוע מעלה ומטה שוב. הסוכנות הפדרלית מפקחת על פעילותם של שני בנקי המשכנתאות הגדולים בארה"ב, פאני מיי ופרדי מק ושואבת מהם את נתוניה.

צפון קליפורניה רשמה עלייה ממוצעת של 17.5% במהלך הרבעון השני של השנה, כשפרסנו, הממוקמת במרכז קליפורניה, רשמה את העלייה השנייה ברמתה עם עליית מחירים בשיעור של 23% במהלך התקופה. על פי הנתונים שפורסמו, המחירים בסן חוזה עלו בשיעור ממוצע של 6.2% בלבד.

נתונים אלה מצטרפים לנתונים שפורסמו בשבוע שעבר לפיהם, המחירים מאמירים באזורים נוספים, במיוחד בנבאדה, קליפורניה ופלורידה.

לפי סקר של איגוד המתווכים האמריקני, נרשמה עלייה בשיעור 9.1% במחיר החציוני של בתי-מגורים בין הרבעון השני אשתקד לרבעון השני השנה.

המחיר החציוני של בית-מגורים בארה"ב ברבעון השני ב-2004 היה 183,300 דולר. ב-49 מתוך 125 שווקי הנדל"ן העירוניים בארה"ב נרשמה עלייה בשיעור גבוה מ-10% בשווי בתי-מגורים.

האזור המטרופולטני של העיר ניו-יורק, שכולל גם את לונג איילנד, נמצא אי שם באמצע רשימת השווקים הלוהטים, עם עלייה בשיעור 11.8% למחיר חציוני של 392,200 דולר.

המחירים באיזורים כמו מנהטן יקרים, כמובן, הרבה יותר, וכך גם במקומות מסוימים בקווינס וברוקלין.

באזור המטרופוליטני של וושינגטון הבירה, שכולל גם את רבעי המגורים במרילנד ובצפון וירג'יניה, נרשמה עלייה בשיעור 23.3% בשווי בתי המגורים לרמת מחיר חציוני של 352,400 דולר.

רק ב-11 מתוך 125 שוקי המגורים בארה"ב נרשמה ירידה ממשית בערך הנדל"ן. הירידה הגדולה ביותר, בשיעור 7%, נרשמה בנוקסוויל, טנסי, לרמה של 131,400 דולר.

בנוסף דווח לאחרונה, כי מחסור במלט ובמוצרי בנייה אחרים הולך ומתגלה כאיום הגדול ביותר על שוק המגורים הדינמי בארה"ב, בעיקר נוכח הנתונים המתפרסמים מדי חודש, כך עולה מסקר של התאחדות הקבלנים האמריקנית שפורסם לאחרונה.

על פי הסקר שנערך בחודש יולי האחרון, הקבלנים מדווחים על מחסור במלט, קירות גבס, מתכות וחומרי בידוד.

עליית מחירי חומרי הגלם ייקרה את מחירי הבתים ב-5,000 עד 7,000 דולר בממוצע לבתים חדשים, והעיכובים בבנייה, כתוצאה ממחסור בחומרי גלם, עשויים לבוא לידי ביטוי בעליית מחירים נוספת, קובעים עורכי הסקר.

41% מהנשאלים ציינו, כי המחסור הגדול ביותר הוא למלט, זאת לעומת סקר קודם בו 11% בלבד ציינו את המלט כמרכיב חסר, ו-3% בלבד בחודש מארס.

על מנת להקל על המחסור, מציינים בהתאחדות הקבלנים האמריקנית, כי על הממשל לבטל את מכסי המגן הגבוהים על יבוא מלט ממקסיקו, שנועדו למנוע היצף.