גידול חד בייצוא הישראלי לירדן במחצית 2004 - עלייה של 70% ל-65 מיליון דולר

חלק מההסבר לגידול: ייצוא לעיראק דרך ירדן * גוברים הקשיים בתפקוד מעבר הגבול נהר הירדן

המשך גידול ניכר בהיקף הייצוא הישראלי לירדן, הצפוי להתקרב השנה ל-150 מיליון דולר, מול קשיים גוברים והולכים בתפקודו של מעבר הגבול נהר הירדן, המשמש כנתיב עיקרי לסחר עם ירדן. כך עולה מנתונים שפרסמה לשכת המסחר והתעשייה ישראל-ירדן, באסיפה הכללית שנערכה אתמול (א').

"מעבר נהר הירדן איננו עוד תחנת גבול שולית, אלא מעבר בינלאומי. הוא חייב לעבור שדרוג שיהפכו לבית מכס בינ"ל", אמר בכינוס איתן רוב, מנהל רשות המיסים.

נתוני הסחר בין ישראל לירדן מצביעים במחצית הראשונה של 2004 על המשך מגמה של גידול חד בייצוא הישראלי לירדן, אשר גדל בתקופה זו ב-70% לעומת המחצית הראשונה של 2003, ל-65 מיליון דולר.

על-פי הערכת לשכת המסחר ישראל-ירדן, סך הייצוא לירדן צפוי להגיע השנה לקרוב ל-150 מיליון דולר (בהשוואה ל-87 מיליון דולר בשנת 2003 ופחות מ-40 מיליון דולר בשנת 2000).

הגידול בייצוא בשנת 2004 חורג במידה רבה מתוואי הגידול של השנים האחרונות, אשר נע בין 35%-25% לשנה, ולהערכת הלשכה, לפחות חלק מהגידול נובע מייצוא ישראלי לעיראק, המתבצע בעקיפין דרך ירדן. במחצית הראשונה של השנה הנוכחית עמד הייבוא הישראלי מירדן על 25.5 מיליון דולר (בהשוואה ל-44.4 מיליון דולר בכל שנת 2003).

על-פי נתונים ירדנים, 90% מהסחר ההדדי קשור לפעילות באיזורי ה-QIZ, או לתנועה של מוצרי ביניים ומוצרים מוגמרים בין מפעלי תעשייה בישראל למפעלים ירדניים הקשורים בהם. תעשיית ההלבשה הירדנית צפויה לייצא בשנת 2004 לארה"ב בהיקף של כמיליארד דולר, בהשוואה לייצוא אפסי עד 1998. בשנת 2003, טקסטיל ומוצריו היוו 57% מכלל הייצוא הירדני לישראל, ו-58% מכלל הייבוא מישראל.

במחצית הראשונה של השנה נרשם גידול של 60% בערך הסחורות שעברו במעבר הגבול נהר הירדן, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והוא עומד על 76 מיליון דולר בממוצע לחודש. כ-60% מהסחורות שעברו במעבר היו מטעני שטעון (טרנס-שיפמנט) של ייצוא ירדני לארה"ב, וסחר טרנזיט לירדן ולעיראק, דרך נמלי ישראל. לטענת לשכת המסחר ישראל-ירדן, התשתית הפיזית והסדרי ההפעלה תוכננו להיקפי תנועה קטנים, והמעבר מתקשה יותר ויותר לשרת את תנועת הסחר המבקשת לעבור דרכו.

רוב אמר, כי נמל חיפה הפך לנמל הייצוא החשוב ביותר של ירדן. להערכתו, בתוך כשנתיים יגדל היקף התנועה במעבר פי שלושה, ויעברו בו כ-400 משאיות ביום. "כיום איננו ערוכים לטפל בהיקף כזה של תנועה, וכתוצאה מכך הסחר נפגע", אמר רוב.

לדבריו, בשבועות הקרובים יתוגבר מערך העובדים במעבר, ויתאפשר אכסון מכולות ומטענים במעבר עוד טרם עברו בידוק בטחוני, כולל חניית לילה, בשטח שהוקצה לכך ע"י רשות שדות התעופה. בנוסף, נבחנת האפשרות להאריך את ימי האכסון הניתנים חינם לשטעונים בנמל חיפה.

נשיא הלשכה, בני גאון, ציין, כי הבעיה המרכזית נעוצה ברכישת משקף מכולות בעלות של 2.5 מיליון דולר, שיפתור את מירב הקשיים. לדבריו, בצד הירדני של המעבר מוכשרים כעת מאות דונמים לשם הרחבת המעבר, וגם על מקבלי ההחלטות בישראל לפעול למען שדרוגו.