"התנהלות לקויה של ועדת המכרזים בבדיקת ההערות למכרז הרכבת הקלה"

טוענות המתמודדות על מכרז הרכבת הקלה בתל-אביב; MTS מאיימת שלא לגשת למכרז אם לא יתקבלו תשובות להערות שהגישה

החשב הכללי באוצר, ד"ר ירון זליכה, הורה על הקמת צוות מיוחד לבדוק את הערותיהם של הקבוצות המתמודדות על הקמת הרכבת הקלה בת"א. החברות טוענות להתנהלות לקויה של ועדת המכרזים בבדיקת ההערות שלהן לקראת הצעותיהן במכרז.

נציגי קבוצת MTS, הנחשבת לקבוצה חזקה ומובילה, הודיעו כי לא יתמודדו על המכרז אם לא יקבלו תשובות להערות שהעלו. לטענתם, הם לא יכינו את הצעתם, הדורשת השקעה של מיליוני שקלים, כל עוד לא יקבלו תשובות ענייניות.

לטענתם, הקבוצה העבירה מאות הערות על התנאים והדרישות של המכרז, אך ברוב המקרים היא לא קיבלה תשובות כלל. לטענתה, במקרים בהם קיבלה תשובות הן היו לא מספקות. MTS ציינה בפני זליכה, כי המכרז אינו מוכן וכי לא ניתן להיערך להכנת הצעה במצב זה.

זליכה אמר לנציגי אחת הקבוצות: "המכרז פורסם בשלב מוקדם מדי והוא לא היה בשל לפרסום. לא רציתי לעכב את פרסומו בשל חשיבותו". זליכה ציין, כי הוא גמיש ופתוח לערוך שינויים בשלב הכנת ההצעות. קבוצת MTS (מטרו טרנספורטיישן סולושן), היא שותפות בין אפריקה-ישראל, אגד, סימנס, החברה התשתית הסינית - CCECC, והחברה הפורטוגזית - SDC.

אפריקה-ישראל יזמה את הפגישה על רקע חשש של הנציגים הזרים להשקיע במכרז. החשש התעצם ממספר סיבות: חשש של גורמים זרים להשקיע משיקולים פוליטיים, ביטחוניים, כלכלים ומסחריים; מורכבותו של המכרז והיקפו הכספי, ואל אלה מצטרפת התנהלות שאינה משביעה את רצון המתמודדים.

קבוצת בומברדייה פרשה בעבר מהמכרז ולאחרונה נשמעו רחשים כאילו גם יצרנית הרכבות אלסטום מאיימת לפרוש על רקע הקשיים בהם היא נתקלה בהקמת הרכבת הקלה בירושלים.

זליכה אמר לנציגי הקבוצה ביניהם, יו"ר אפריקה-ישראל, פיני כהן; מנהל תחום הרכבות בסימנס, אריק קייזר; נציג CCECC, יואן לי; נציג SDC, קרלוס פררה, כי הם "מתפרצים לדלת פתוחה". זליכה הורה לסגנו, צביקה חלמיש, להקים צוות פעולה שיבדוק את כל ההערות הקבוצה ויתחייב ללוחות זמנים למתן תשובות.

נציג מ-MTS אמר ל"גלובס": "אין לנו כוונה לאיים, יש לנו עניין רב בפרויקט וגם הנציגים הזרים מחויבים - הם שלחו נציגים בכירים מאוד לפגישה. הביקורת היא לא אישית אלא עניינית. הפרויקט מורכב, המכרז מסורבל וצריך למצוא את הדרך שתאפשר לנו להמשיך. לא ייתכן שאנו מעבירים מאות הערות חלקן קרדינליות ונקבל התנהלות איטית, לא מספקת".

אחד מנקודות העקרוניות אותה העלתה הקבוצה היא הדרישה לאחריות של בעלי המניות. המדינה דורשת במכרז התחייבות של בעלי המניות, כך שהיא תוכל לתבוע את בעלי המניות באופן אישי במקרה של כישלון. לדברי אחד הגורמים זוהי דרישה שלא קיימת במכרזים בשיטת ה-B.O.T.

הערה מהותית נוספת מצד הקבוצה מתייחסת לנפח התנועה. לדעת הקבוצה על המדינה להעביר נושא זה מאחריות הזכיין לאחריות הממשלה ולדעתה נושא זה צריך להיפתר בין המדינה לבנקים.

החשש הוא שישנה המקרה של הרכבת הקלה בי-ם, שם הבנקים הציגו דו"חות תנועה המציגים נפח תנועה נמוך ב-30% מההסכמות - עובדה שהקשתה מאוד בכל הליך הסגירה הפיננסית.

הערה נוספת מתייחס למענק ההקמה. הקבוצה טוענת, כי תנאי מענק ההקמה אינם בהירים. תשלום מענק ההקמה, שיעור התשלום ומועדי התשלום הם בעלי משמעות אדירה בהכנות ההצעות הפיננסיות וביכולת של כל אחת מהקבוצות להיערך לגיוס ההון הנדרש, אמרו.

מספר ימים לאחר הפגישה שינתה ועדת המכרזים את גובה תשלום מענק ההקמה מ-53% ל-75%, סכום שישולם תוך כדי תקופת ההקמה. מועד התשלום הראשון הוקדם בשנה וישולם לאחר 24 חודשים מיום תחילת העבודות. בנוסף, התשלומים ישולמו על בסיס רבעוני ולא על בסיס שנתי.

להחלטה זו של ועדת המכרזים השפעה מהותית על יכולת הצדדים להגיע לסגירה פיננסית ולקיצור משך זמן הפרויקט.

נציגים של קבוצות אחרות אמרו ל"גלובס", כי הבעיה שמציגה MTS נכונה לכל הקבוצות. לטענתם, יש המון הערות והתשובות מגיעות בחלקן או לא מגיעות כלל. לדבריהם, לא ניתן ליחס ל נ.ת.ע אטימות, אלא להיפך. לטענתם, הם שומעים את הקבוצות ופתוחים להידברות, אך בפועל לחלק גדול מהבעיות אין פתרון.

המכרז הראשון לפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב - הקו האדום, פורסם בשיטת ה-B.O.T. מדובר בפרויקט מורכב מבחינה הנדסית - עשרה ק"מ ממנו יהיו כמנהרה, וההיקף הכספי שלו יהיה 1.5 מיליארד דולר.

כיום מתמודדות במכרז שלוש קבוצות: קבוצת מטרו רייל - הכוללת את אשטרום, אלסטום, קונקס שיכון ובינוי; קבוצת ספידן הכוללת את דייהו, אנסאלדו מאטליה וחברת MTS. מנכ"ל נ.ת.ע, ישי דותן, סירב להגיב לידיעה והפנה למשרד האוצר.

תגובתו של זליכה לא הגיעה עד סגירת הגיליון.