משרד האוצר הודיע לכרמלטון, זכיינית פרויקט מנהרות הכרמל, שאם לא יחתם הסכם זיכיון מתוקן וסגירה פיננסית מול בנק דיסקונט עד לתחילת נובמבר הוא יבטל את ההתקשרות ויפעל מיידית לפרסום מכרז חדש. כך נודע ל"גלובס".
החשב הכללי באוצר, ד"ר ירון זליכה, הורה לסגנו, צביקה חלמיש, להיערך כבר לפרסום מכרז חדש. עוד נודע, כי אם לא ייחתם ההסכם תשלם המדינה לכרמלטון פיצוי של 2 מיליון דולר, אך לא תחלט את הערבויות שנתנה החברה.
המו"מ בין כרמלטון, בנק דיסקונט ומדינה התקדם מאוד בחודשים האחרונים, אך הגיע למבוי סתום. זליכה אמר: "המשחק נגמר או שסוגרים או שחותכים. אני לא יכול להגיד שאני אופטימי לגבי כרמלטון, סבלנותי פגה".
זליכה קבע את תחילת נובמבר כמועד בו יודיע על ביטול ההתקשרות מול כרמלטון, אם לא ייחתם הסכם ליווי חדש.
זליכה מוסיף, "עד עכשיו היו להם תירוצים טובים, הם לא מיהרו במתן תשובות, הם בתחושה שהאפשרות לעשות את הפרויקט הזה תעמוד להם לנצח והם טועים. האופציה עומדת להם עד תחילת נובמבר ובזה נגמר העניין. מנהרות הכרמל יהיו, מסמכי המכרז החדש כבר בעבודה. הפרויקט יתרומם".
בעקבות פסק דין ממארס 2004, שחייב את דיסקונט לממן את הפרויקט, ניהל האוצר מו"מ מחודש בין כרמלטון לבנק בעניין המימון.
המו"מ בין הצדדים מתמקד ב-4 סוגיות: האוצר העמיד שני תנאים: ירידה חדה של מחיר הנסיעה במנהרות - על-פי המכרז מדובר ב-52 שקל הלוך חזור; והתנאי השני היא ירידה בשיעור התשואה להון של הזכיין. לדעת האוצר התשואה גבוהה באופן בלתי סביר - בעולם מקובל תשואה של 18% וכאן מדובר על לפחות 30%, טענו.
לדברי זליכה, "הזכיין הבין שאם הוא יהיה חמדן לא יהיה פרויקט".
אם יתקבלו תנאי האוצר, מוכנה המדינה לוותר על זכות התביעה שקמה לה על הנזקים שנגרמו מעיכוב בפרויקט בשל סירובו דיסקונט לעמוד בתנאים המקוריים שנחתמו ב-1999.
בנוסף הסכים האוצר להעמיד לבנק ערבות תנועה למקרים בו הביקוש בפועל יהיה נמוך מהתחזית. באוצר מדגישים כי המו"מ נתקע רק מול הזכיין - דיסקונט שיתף פעולה.
דיסקונט יעמיד את המימון בהתאם לתנאי הסגירה הפיננסית המקורית, בכפוף לשינויים שיתקבלו.
לאחר החג צפויה פגישה בין נציגי החשכ"ל לנציגי כרמלטון וההערכה היא כי אם לא תהיה התקדמות תבוטל ההתקשרות לפני נובמבר.
כרמלטון זכתה ב-1998 במכרז O.T.B להקמה, תפעול ואחזקה של מנהרות הכרמל בחיפה. מדובר בפרויקט הכולל הקמת צמד מנהרות באורך של 5 ק"מ שיחברו את צומת הקריות (צ'ק פוסט) עם היציאה הדרומית של חיפה וחוף הכרמל.
עלות הפרויקט במונחי 1997 היה 170 מיליון דולר וכרמלטון זכתה במכרז לאחר שהציעה דמי זיכיון בסך 266 מיליון שקל. ביה"ד חייב אותו לעמוד בהסכם.
תגובת כרמלטון לא התקבלה עד סגירת הגיליון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.