קובי אלכסנדר, מאחוריך: אלי רייפמן גייס 2.8 מיליארד שקל תוך 8 שנים

אורקה הונפקה לפי שווי הכפול משווייה בעת עסקת הרכישה על-ידי אמבלייז * חגי בראל, מנכ"ל אורקה: "היעד שלנו היה תמיד להשתחרר מאמבלייז. מדובר בחברות הפועלות בשווקים שונים"

אלי רייפמן, בעל השליטה בקבוצת אמבלייז, ספג וסופג בשנים האחרונות לא מעט ביקורות לאור ההפסדים הכבדים של הקבוצה אשר בשליטתו. למרות זאת, ואולי בגלל זאת, חייבים לזקוף לזכותו את יכולתו המרשימה "למכור הנפקות" ולגייס הון מציבור המשקיעים, גם תחת תנאי שוק לא הכי נוחים.

את אמבלייז הנפיק רייפמן פעמיים לציבור, פעם אחת באופן פרטי למשקיעים מוסדיים ופעם נוספת בהצעת מכר במסגרתה מכרו הוא ושותפיו דאז לשליטה בחברה מניות בסכומים לא מבוטלים. באמצעות הנפקות אלו גייסו אמבלייז, בעלי השליטה בה והחברות הבנות שלה כ-623 מיליון דולר (כ-2.8 מיליארד שקל), סכום אשר מגבה, וכנראה יגבה גם בעתיד, את הפסדיה המתמשכים של החברה. בכל מקרה, קשה מאוד למצוא איש עסקים אחד בארץ שגייס באמצעות הנפקות אקוויטי כ-2.8 מיליארד שקל, לבד מקובי אלכסנדר בקבוצת קומברס ומוריס קאהן באמדוקס.

בערב החג הגיע גם תורה של חברה-בת בקבוצה להפוך לציבורית. אורקה אינטראקטיב גייסה ביום רביעי האחרון 14 מיליון ליש"ט ברוטו (כ-25 מיליון דולר) לפי שווי חברה של 35 מיליון ליש"ט (כ-63 מיליון דולר), באמצעות הנפקה של מניותיה לקבוצה של משקיעים מוסדיים בריטיים. אורקה הנפיקה כ-14.14 מיליון מניות לפי מחיר למניה של 99 פני. בעקבות הגיוס, תחל המניה להיסחר בבורסת ה-AIM (הבורסה השנייה בגודלה בלונדון) ב-13 לחודש, תחת הסימול "ORCA LN". חתם ההנפקה הוא בית ההשקעות הבריטי אלטיום קפיטל.

בזכות המזומנים

למעשה, אמבלייז מנפיקה היום את אורקה לפי שווי כפול מהשווי לפיו רכשה את החברה לפני כארבע שנים. אורקה, אשר נוסדה ב-1995, נרכשה על-ידי אמבלייז באפריל 2000 תמורת 33 מיליון דולר במניות. אין זה מן הנמנע כי הגב הכלכלי החזק לו זכתה אורקה, בדמות קופת המזומנים הדשנה של אמבלייז, היה אחד הגורמים העיקריים לצמיחתה של החברה, שנחשבה בעת רכישתה לסטרט-אפ. אורקה מספקת פתרונות תוכנה, המאפשרים לחברות טלפוניה נייחת וחברות כבלים לספק שידורי טלוויזיה אינטראקטיבית בפס רחב.

בעקבות ההנפקה, דוללה אמבלייז מאחזקה של 99.7% באורקה לאחזקה של 59.7%. בנוסף לאמבלייז, ישנם כיום ארבעה גופים מוסדיים המחזיקים למעלה מ-3% מהון המניות של אורקה: קרן ההשקעות Scottish Widows מחזיקה ב-8.2% מהון החברה; J O קפיטל מנג'מנט מחזיק ב-4.7% מההון, Henderson investors מחזיק ב-4.3% מהון החברה וכך גם קרן USS.

אורקה מאמינה כי ההנפקה תגדיל את אמינות החברה בעיני לקוחותיה ושותפיה העסקיים ותספק לה בסיס מוצק, לשם קליטה טובה יותר של מוצרי החברה בקרב לקוחותיה. כמו-כן, מקווה החברה כי גיוס ההון יספק לה חוסן מאזני וגמישות פיננסית אשר יאפשרו לחברה לצמוח, הן פנימית והן חיצונית, באמצעות בחירה סלקטיבית של רכישות.

* חגי בראל, מנכ"ל אורקה, למה דווקא הנפקה ב-AIM ולא ב-LSE?

"ה-LSE, הבורסה הראשית של לונדון, מיועדת בד"כ להנפקות בסדר גודל גדול יותר מזה שביצענו. תהליך ההנפקה ב-AIM הרבה פחות מורכב מה-LSE. לא מעט פעמים, הנפקה ראשונית ב-AIM מהווה קרש קפיצה נוח להנפקה נוספת ב-LSE".

* מתי החל התהליך לקראת ההנפקה?

"האמת היא, שהנפקה הייתה מאז ומעולם אופציה עבורנו. היעד שלנו היה תמיד להשתחרר מאמבלייז, במיוחד על רקע העובדה כי מדובר בשתי חברות הפועלות בשני שווקים שונים".

* אבל אמבלייז עדיין בעלת השליטה בחברה.

"נכון, אבל מאז ומתמיד אורקה הייתה חברה עצמאית בתוך קבוצת אמבלייז. הנהלת אורקה הייתה תמיד עצמאית בתהליך קבלת ההחלטות שלה ודירקטוריון אורקה גם הוא עצמאי מאמבלייז.

"להנהלת אורקה ולדירקטוריון שלה יש היום מטרה אחת והיא - להיות מספר אחד בשוק אחד בלבד בו היא פועלת. פוקוס שכזה מקנה ביטחון, הן ללקוחות שלנו והן לשותפים העסקיים שלנו.

"למרות זאת, חשוב לי לציין ולהדגיש כי לולא אמבלייז, אורקה לא הייתה מקבלת את הדחיפה שקיבלה בשנים האחרונות. לאורקה יש חוב אישי לאמבלייז ולאלי רייפמן עצמו, על האמון והסובלנות שהעניקו לחברה מאז הרכישה".

* יש רכישות פוטנציאליות העומדות על הפרק, עכשיו לאחר שגייסתם?

"אין כיום משהו ספציפי. יש לנו כמה אופציות על השולחן שמעניינות אותנו, אבל אין משהו שנמצא בשלבים מתקדמים של בדיקת נאותות וכדומה. אם נרכוש, לא מדובר יהיה בטכנולוגיה אשר תתרום לנו בעוד כמה שנים, אלא דווקא בחברות אשר יתרמו לנו לביזנס בטווח הקצר.

"אורקה פועלת כיום באירופה ובאסיה-פסיפיק, שהם השווקים העיקריים לתחום בו פועלת החברה. אם בעתיד נרצה לחדור גם לארה"ב, אז אולי נעדיף לרכוש חברה אמריקאית, מאשר להשקיע לבדנו בשוק".

שלוש הנפקות

לאורקה זו אמנם הנפקה ראשונה, אך לקבוצת אמבלייז, בה מחזיק רייפמן ב-28.5% מההון, היו במהלך השנים 1996-2000 לא פחות משלושה מפגשים עם המשקיעים בשוק ההון, במסגרתם גייסה החברה לקופתה כ-428 מיליון דולר, מהם נותרו לה כיום כ-223 מיליון דולר. ההנפקה הראשונה בוצעה בשלהי 1996 כאשר החברה גייסה כ-20 מיליון דולר, לפי מחיר של 100 פני למניה. שנתיים אח"כ פנתה החברה בשנית לציבור המשקיעים וגייסה כ-42 מיליון דולר, לפי מחיר של 145 פני למניה.

נסיקה מטאורית במחיר המניה בתחילת שנת 2000 עזרה לחברה לבצע את אחת ההנפקות הפרטיות הגדולות של חברה ישראלית בחו"ל: כ-366 מיליון דולר לפי מחיר של 2,210 פני למניה. חצי שנה אח"כ, החליטו בעלי העניין באמבלייז לנצל גם הם את הגאות בשווקים ומכרו מניות לבתי ההשקעות ליהמן ברדרס ו-HSBC, תמורת כ-170 מיליון דולר ולפי מחיר למניה של 1,070 פני. הצעת מכר זו אפשרה לרייפמן, שלוש שנים אח"כ, לרכוש את אחזקתם של שניים ממייסדי החברה, צורי דבוש ושרון כרמל, תמורת כ-45 מיליון דולר ולהגדיל את אחזקתו בחברה, כאמור, לרמה של כ-29%.

שוק בצמיחה

השוק בו פועלת אורקה, IPTV (טלוויזיה בפס רחב), נמצא כיום בשלבים ראשונים של פיתוח, אך ההערכות הן כי מדובר בתחום בעל צמיחה מהירה. על-פי מחקר שנעשה על-ידי קבוצת Multimedia Research (MRG), מספר מנויי ה-IPTV בעולם צפוי לצמוח מרמה של 0.7 מיליון ב-2003 לכ-15.6 מיליון עד שנת 2007. צמיחה זו תבוא בעיקרה מיבשת אירופה ומאסיה-פסיפיק ואמורה, כאמור, להשפיע לטובה על פעילותן של ספקיות תוכנה דוגמת אורקה.

ב-MRG מעריכים כי במהלך שלוש השנים הבאות (2005-2007) יגדל שוק התוכנה לטלוויזיה בפס רחב לרמה של כ-313 מיליון דולר, כאשר הערכה זו מבוססת רק על הכנסות הנובעות מתשלום דמי מנוי, לא כולל תמיכה טכנית, שירותים מקצועיים ושדרוגי תוכנה.

עד שהערכות אלו יתגשמו, אם בכלל, אורקה, כמו החברה-האם, עדיין מתאפיינת בשורה תחתונה שלילית. את שמונת החודשים הראשונים של השנה, סיימה אורקה עם הכנסות של 2.95 מיליון דולר, רווח גולמי של 2.73 מיליון דולר והפסד תפעולי של 1.05 מיליון דולר. למרות ההפסדים התפעוליים, אורקה נחשבת לאחת החברות המוצלחות של קבוצת אמבלייז. המרווחים הגבוהים בהם פועלת החברה מנטרלים את שיעורי הרווחיות הנמוכים המאפיינים את חטיבת אמבלייז מובייל, האחראית כיום לעיקר הכנסותיה של הקבוצה. החברה צופה כי תעבור לרווחיות תפעולית ב-12-18 החודשים הבאים. *