סינגפור: התאוששות השוק נמשכה ברבעון השלישי

65% מהדירות שהוצאו למכירה נמכרו ברבעון, עם עלייה קלה במחירים; עלייה בביקושים למשרדים, שטחי מסחר ותעשייה

שוק הנדל"ן בסינגפור, להבדיל מזה שבכרכור, המשיך ברבעון השלישי בהתאוששות שהחלה ברבעון השני של 2004. כל הסקטורים בענף רשמו התחזקות קלה או יציבות במהלך הרבעון.

שוק המגורים היה הכוכב הראשי ברבעון בכל הקשור לפעילות עיסקית. 1,330 דירות חדשות הוצאו למכירה, מתוכן נמכרו 65%. מספרים מרשימים אלה נרשמו למרות תופעה ביזארית-משהו, הנקראת "חודש השד הרעב", חודש שלם שבמהלכו באופן מסורתי לא רוכשים דירות. חודש זה חל במהלך הרבעון השלישי.

הפרויקטים המובילים במכירת דירות היו קובאן מלודי שבצפון-מזרח סינגפור, ריס גרנדור במזרח וכן ורסיטי פארק שבמערב. לפי הערכות, מחירי הדיור בסינגפור המשיכו לטפס ברבעון השלישי בשיעור ממוצע של 0.4%, בהמשך לעלייה של 0.1% ברבעון השני. סך העסקאות בדירות חדשות ברבעון עמד על 256 מיליון דולר, כרבע מסך הפעילות בשוק הנדל"ן המקומי.

שוק המשרדים רשם עלייה קלה בלבד בביקושים, והתאפיין בזהירות רבה מצד חברות המתכננות התרחבות ושכירת שטחים חדשים וכן התגברות מגמת המעבר למשרדי "אופן ספייס", החסכוניים במקום. במקביל ניכרת מגמה של שדרוג ומעבר למשרדים ברמה גבוהה יותר - אך לא בהכרח לשטחים גדולים יותר. מאידך, נמשכת היציבות ברמת ההיצע. שיעור שכירת המשרדים הממוצע עלה ברבעון השלישי ב-1.2% - עם יוצא דופן אחד, משרדים מגרייד B בשנטון וואי, שרשמו ירידה מזערית של 0.1%. סך היקף רכישות המשרדים ברבעון עמד על 217 מיליון דולר, והיווה 21% מכלל הפעילות בשוק הנדל"ן.

השוק המסחרי החבוט, שספג מכה אנושה אשתקד בשל מגיפת הסארס, מראה סימנים ברורים של התאוששות. עלייה במדד המכירות הקמעונאיות בסינגפור, עלייה במכירות הקניונים והרשתות ועלייה במספר התיירים שיפרו את מצב העסקים וכתוצאה מכך את הביקוש לנדל"ן מסחרי. גובה דמי השכירות באורצ'ארד רואד עלה ברבעון ב-0.7%, ואילו במרכזים המסחריים האיזוריים נרשמה עלייה של 0.9%. סך מחזור העסקאות ברבעון עמד על 162 מיליון דולר, 15% מכלל הפעילות בענף הנדל"ן.

נדל"ן תעשייתי: 13 נכסים תעשייתיים החליפו ידיים ברבעון השלישי, בשווי כולל של 341 מיליון דולר - 32% מסך הפעילות בענף הנדל"ן. זוהי עלייה מרשימה: סכום זה גבוה ב-42% מסך המכירות בסקטור זה בשני הרבעונים הראשונים של השנה גם יחד. פעילות ניכרת נרשמה גם בקרנות להשקעה בנדל"ן תעשייתי.

התעוררות בייצור משכה התעניינות רבה מצד תעשיינים בהרחבת שטחי המפעלים ופעילות הייצור, מה שתרם כמובן לגידול בביקושים. יחד עם זאת, נרשמה יציבות במחירי השכירות הממוצעים של מפעלים ושל מחסנים ברבעון השלישי של 2004.