סוד ההצלחה
בנקודת זינוק לתפוס את מעמדה כחברת ביטוח מובילה, הנאבקת שווה בשווה עם שתי הגדולות - מגדל וכלל ביטוח - ניצבת היום קבוצת הראל שבשליטת משפחת המבורגר, יו"ר הקבוצה יאיר המבורגר, אחיו גדעון ואחותו נורית (מנור), המחזיקים במשותף 50.01% מהמניות.
הרווחיות הגבוהה של חברת הראל השקעות נובעת מתמהיל הכנסות מאוזן. החברה נשענת על שלוש רגליים: ביטוח חיים (רביעית בענף עם נתח שוק של כ-14%), ביטוח כללי (שנייה בענף עם נתח שוק של כ-20%) וביטוח בריאות (שולטת באופן מוחלט עם נתח שוק של 45%).
אחד מסודות ההצלחה של החברה נעוץ בניהול איכותי. יאיר המבורגר ידוע כמנהל מתוחכם ובעל חזון העומד במטרות שהציב לעצמו בנחישות ובנחרצות. לא בכדי הוא הצליח להפוך את סוכנות הביטוח הקטנה שירש מהוריו לחברה הנסחרת במסגרת מדד המעו"ף לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל, ולאחת מהקבוצות הפיננסיות המובילות במשק ולחברת הביטוח השלישית בגודלה.
יתרונה של הראל בניהול נגזר גם מתהליך קבלת החלטות הומוגני, שמכתיבה שליטתה של משפחת המבורגר בחברה; אין מאבקי שליטה בין יו"ר למנכ"ל או חיכוכים בין הבעלים לנושאי המשרות הבכירות.
מאפיין עיקרי בצמיחתה של הראל הוא מדיניות עקבית של רכישות ומיזוגים, שהוכתרו פעם אחר פעם כהצלחה. נדמה כאילו היכולת להטמיע חברות אחרות נמצאת בדנ"א של המבורגר. מעט חברות ישראליות יכולות להתברך ביכולת הזו, טבע היא אחת מהן.
ב-1984 רכשה הראל את חברת הביטוח שילוח, שנה לאחר מכן נרכש 50% מתיק הביטוח של ירדניה פושטת הרגל. ב-1989 רכש המבורגר את סהר, וכעבור ארבע שנים את השליטה בדקלה העוסקת בביטוחי בריאות.
השותפות האסטרטגית עם שירותי בריאות כללית בדקלה (65% להראל, 35% לכללית) הפכה את הראל למבטחת הבריאות הגדולה בארץ ומהווה אחד ממקורות עוצמתה. ב-1999 נרכשה ציון ואז התחיל תהליך של מיזוג החברות בקבוצה - סהר וציון תחילה ולאחר מכן שאר החברות. התהליך שהסתיים רק ב-2003 יצר את המבנה הנוכחי של קבוצת הראל.
כחברה משפחתית, הראל רואה בעובדיה נכס יקר ערך. בראש השנה תשס"ד חילק המבורגר לעובדיו בונוס, 5,000 שקל לאדם. הוצאה של 5 מיליון שקל. חלוקת הבונוס לא פורסמה על-ידי החברה וכשדלפה לעיתונות מספר שבועות לאחר מכן, המבורגר רתח. כשנשאל על הבונוס, השיב כי לגביו זו אינה הוצאה: "העובדים הביאו את הראל לאן שהיא", הסביר. מבחינת המבורגר, באופן חריג למדי בהשוואה למנהלים אחרים, עובד ראוי לתגמול ולהערכה.
לעולם החיצון ובעיקר לתקשורת הראל היא חסמב"ה. חבורת סוד מוחלט בהחלט, ששומרת על חשאיות מלאה. החברה ממעטת להוציא הודעות לעיתונות, לדווח על זכייה במכרזים ומסתפקת בדיווח המינימלי הנדרש. המבורגר אינו נוטה לאשר לעובדיו להתראיין והוא עצמו מעולם לא עשה כן. בניגוד לבכירים אחרים בענף הוא שונא לראות את שמו במדורי הכלכלה. "היחידה שנהנית לראות את התמונה שלי בעיתון זו הנכדה שלי", אמר פעם.
איך זה התחיל
יאיר המבורגר (58) הוא הרוח החיה והאיש שבונה מאז 1975 את האימפריה המשפחתית, מכונת מזומנים משומנת ואחת מחברות הביטוח הרווחיות ומניבות הערך בשוק ההון.
ב-1982 הונפקה הראל השקעות (אז הראל המשמר) בבורסה, לפי שווי של 32 מיליון דולר בלבד. כמעט עשרים שנה חלפו, ובאוקטובר שנת 2000 קנה בנק דיסקונט 20% ממניות החברה לפי שווי של 367 מיליון דולר - גבוה ביותר מפי 10.
מאז כמעט שהכפילה הראל את שוויה, תוך שהיא מניבה תשואה דולרית ממוצעת של 15% בשנה. בשלוש וחצי השנים האחרונות ייצרה החברה רווח נקי של כמיליארד שקל, מתוכם חולק רבע כדיבידנד לבעלי המניות.
מבט לעתיד
נדמה שבשנה האחרונה פועל משרד האוצר כשיעד אחד לנגד עיניו: חיזוק חברות הביטוח הגדולות והפיכתן לאלטרנטיבה ראויה למערכת הבנקאית. למשל, הסדר קרנות הפנסיה שהלאים את הקרנות הוותיקות. ההסדר נועד אמנם לפתור את הבעיה האקוטית של גירעונות המיליארדים שצברו הקרנות, לאחר שנים של ניהול הסתדרותי כושל, אבל חברות הביטוח הן המרוויחות הגדולות ממנו.
חברות הביטוח הן הקונות של הקרנות ההסתדרותיות לשעבר ובפועל השתלטו לחלוטין על שוק הפנסיה. שוק ענק, של 5 מיליארד שקל בשנה, שעד כה היה כמעט סגור בפניהן, נפתח לפתע.
השלב הבא הוא המלצות ועדת בכר. הוועדה, שהגורם המשפיע ביותר בה הוא המפקח על הביטוח אייל בן-שלוש, תמליץ על הפרדת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהבנקים. ומי בצד הקונה? חברות הביטוח, כמובן.
בסיום המהלך ימצאו את עצמן חברות הביטוח חולשות על שוק החיסכון ארוך הטווח בישראל על שלושת מרכיביו: ביטוח חיים, גמל ופנסיה. החברות יהיו שחקניות מרכזיות בשוק ההון כשבבעלותן קרנות נאמנות, חברות חיתום ובתי השקעות, וכקינוח ישמשו כמקור לאשראי חוץ-בנקאי למימון עסקאות (ע"ע הפניקס).
האתגר העיקרי העומד כיום בפני הראל הוא יכולתה להשתלב בגל הרפורמות הגורפות את שוקי ההון והפנסיה בישראל.
כבר לפני שנה הודיע המבורגר על אסטרטגיית פנסיה ושוק הון, שבמסגרתה הוא מתכוון להפוך את הראל לשחקן משמעותי בתחומים אלו. המבורגר הקים תחום חדש, בראשותו של מוקי אברמוביץ', לשעבר מנכ"ל-משותף בהראל ביטוח.
הצעד הראשון היה אסטרטגי, הצטרפות למיזם הפנסיה ההסתדרותי "חברים ומרוויחים". המבורגר הקפיטליסט המושבע חבר לסוציאליסט עמיר פרץ, והחיבוק ביניהם הניב זכייה בשני מכרזי פנסיה.
ביוני השנה רכשה הראל את שירותיו של יועץ הפנסיה שמעון גונן, כדי להקים סוכנות ביטוח לניהול הסדרים פנסיוניים. גונן, יועץ הפנסיה המוביל בארץ, יודע על המתרחש בענף יותר מכל אדם אחר ורשימת לקוחותיו מקיפה את כמעט כל הגופים הגדולים במשק.
אבל אז השתבשה התוכנית ולהמבורגר קרו שתי תקלות מצערות. הראשונה, עניין של מזל, כאשר במכרז לרכישת קרן הפנסיה מיטבית זכתה כלל ביטוח. למרות שהראל הציעה מחיר ש"שבר את השוק" זכתה כלל לאחר שהציעה, מסיבות נומרולוגיות גרידא, ח"י עשרות אלפי שקלים יותר.
השנייה, המפקח בן-שלוש תקף במלוא העוצמה את "חברים ומרוויחים", פסל את רוב סעיפי ההסכם ואסר על חברות הביטוח להעביר עמלות להסתדרות.
בעוד המתחרות הגדולות, מגדל וכלל, רכשו קרנות פנסיה והגדילו את נתח השוק שלהן, נותר המבורגר ללא קרן פנסיה גדולה, כאשר חלקה של הראל בשוק מסתכם ב-2.4% בלבד. יתרה מזאת, השותף האסטרטגי של הראל, ההסתדרות, קיבל כרטיס אדום ונוטרל מפעילות פנסיונית משמעותית.
עכשיו ייאלץ המבורגר להוכיח את יכולותיו ולחצוב להראל נתח בשוק זה, ובמקביל הוא יצטרך להפנות תשומת לב גדלה והולכת לפעילות שוק ההון, שבה לא חלה בהראל תזוזה משמעותית בשנה האחרונה.
לאחר הכישלון במכרז הקרנות לא יוכל המבורגר להרשות לעצמו להחמיץ גם קניית קופות גמל. במקביל, עומדת הראל בפני מתקפה במגרש הביתי, ביטוחי בריאות, כאשר המתחרה, כלל ביטוח, מתעצמת ונתח השוק שלה גדל בהתמדה.
בפני הראל עומדות שנות מבחן, שיראו אם היא יכולה באמת לעמוד בשורה הראשונה של חברות הביטוח. לצורך המשימה עומדים לרשות המבורגר שלושה מנהלים מוכשרים - המנכ"ל מוטי רוזן, המשנה למנכ"ל מישל סיבוני שנחשב להבטחה גדולה ולאחרונה צורף לצוות גם ירון ענבר, משנה למנכ"ל הראל השקעות ואחראי על פעילות הקבוצה בחו"ל.
השאלה היא האם הראל תוכל לשמור על מעמדה בשוק הבריאות התחרותי, ובמקביל להפוך את עצמה לחברה פיננסית ולהתחרות בגובה העיניים בשתי החברות הגדולות. את התשובה נוכל לקבל בשנים הבאות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.