מאז שלב לבייב, בעל השליטה בחברת אפריקה ישראל, הצהיר שבכוונתו להביא את החברה לשווי של 5 מיליארד דולר בתוך כ-7 שנים, מניית אפריקה ישראל לא מפסיקה לטפס. מאז ההצהרה, עלתה המניה ב-27% (שווי של 1.25 מיליארד דולר), לעומת עלייה של 3.1% בלבד במדד המעו"ף, שבמסגרתו היא נסחרת. מאז הספיקה אפריקה לדווח על תוצאות מצוינות לרבעון השני של השנה והיום היא מוכיחה שלא מדובר במקרה חד פעמי ומפרסמת תוצאות משובחות גם לרבעון השלישי של השנה.
אפריקה ישראל מדווחת על רווח נקי של 103 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת הפסד של מיליון שקל ברבעון המקביל לשנת 2003, הפסד שנגרם בעיקר בשל הוצאות מימון חריגות של 90 מיליון שקל. בתשעת החודשים הראשונים של השנה השיגה החברה רווח נקי של 291 מיליון שקל, לעומת 86 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.
הרווח התפעולי של אפריקה ישראל (לפני מימון) עמד על 180 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת 80 מיליון שקל ברבעון המקביל ועל 567 מיליון שקל ב-3 הרבעונים הראשונים של השנה, לעומת 178 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי הושפע בין היתר מרווחי הון בהיקף של 65 מיליון שקל שרשמה החברה. רווחי ההון נבעו מרווח של 60 מיליון שקל שרשמה החברה בגין הנפקת החברה הבת, אפריקה נכסים ומרווח של 5 מיליון שקל שנבע לחברה ממכירת מניות של תדיראן טלקום.
עיקר הרווחים של אפריקה ישראל, כמו תמיד, מגיע מתחום הנדל"ן, שמתחלק לשניים: תחום הבנייה והמקרקעין שהניב רווח תפעולי של 79 מיליון שקל ברבעון, לעומת 35 מיליון שקל ברבעון המקביל ותחום הנדל"ן המניב, שהציג רווח של 39 מיליון שקל, לעומת רווח של 35 מיליון שקל ברבעון המקביל. קפיצת המדרגה של אפריקה ישראל מיוחסת בעיקר לפעילות היזמית של החברה בניו יורק, שם מעורבת החברה בכ-14 פרויקטים שונים שכבר החלו להניב תוצאות. נכון להיום נמכרו כ-350 דירות של החברה, במסגרת 3 פרויקטים בהם היא מעורבת (W2 ,60 SPRING, 15 BROAD) תמורת סכום כולל של 430 מיליון דולר (כולל 2 דירות שעדיין לא נמכרו, אך מתקיימים מגעים למכירתן).
3 פרויקטים בניו יורק
החדשות הטובות מבחינתה של אפריקה ישראל הן שהחברה צפויה ליהנות מהכנסות נוספות, בהיקף של 168 מיליון דולר, בגין 3 הפרויקטים האמורים. בנוסף רכשה החברה בניין משרדים במנהטן באזור וול סטריט, תמורת 170 מיליון דולר. למרות שהבניין מושכר במלואו, מתכוונת החברה להפוך אותו לבית דירות מפואר, עם תום חוזי השכירות בעוד כשנתיים. בנוסף לפעילות בניו יורק, דיווחה אפריקה ישראל על רכישת קרקעות במיאמי תמורת 103 מיליון דולר. הקרקעות מיועדות לפיתוח, מגורים, מסחר ועוד.
הפרויקט הראשון במיאמי צפוי להיות בניית בניין בן 61 קומות, שכולל 234 יחידות דיור ומלון בן 48 חדרים, שאמור להתחיל להיות משווק כבר בפברואר 2005. "אני צופה שברבעון הרביעי של השנה יימשך זרם ההכנסות מהפרויקטים השונים בארה"ב, אך ברבעון הראשון של שנת 2005 צפויה אפריקה ישראל לקפוץ מדרגה בכל הקשור לרווחים מפרויקטים במדינה זו, בהתאם לקצב ההתקדמות החזוי שלנו בפרויקטים השונים", אמר היום פיני כהן, מנכ"ל אפריקה ישראל.
מלבד הפעילות בארה"ב, שהקפיצה את אפריקה ישראל מדרגה, ממשיכה החברה לפעול גם במדינות נוספות בהן צ'כיה, סרביה, רוסיה וקנדה, אך בהיקפים קטנים יותר. גם בארץ ממשיכה החברה לבנות ונכון לסוף ספטמבר היו בבנייה בכל רחבי הארץ כ-870 דירות, לעומת 814 דירות שנבנו בכל שנת 2003. בתשעת החודשים הראשונים של השנה מכרה אפריקה ישראל 372 דירות, לעומת 387 דירות בכל שנת 2003.
בתחום הנכסים המניבים, שמרוכז בחברה הבת אפריקה נכסים שהונפקה בבורסה במהלך הרבעון השלישי, אין הפתעות. החברה ממשיכה לאכלס את הבניינים והמשרדים בתפוסה גבוהה של 95% ובתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו ההכנסות מדמי שכירות בכ-184.8 מיליון שקל. אפריקה נכסים סיימה את הרבעון השלישי עם רווח נקי של 10.9 מיליון שקל וב-3 הרבעונים הראשונים היא הציגה רווח נקי של 32.2 מיליון שקל.
שיפור במגזר התעשייה
מלבד הנדל"ן, פעילה אפריקה ישראל בתחומים נוספים בהם תעשייה, מלונאות, תקשורת, אנרגיה וסחר. בתחום המלונאות פועלת החברה באמצעות החברה הבת אפריקה מלונות, שנהנתה מהעלייה בזרם התיירים לארץ מתחילת השנה. ברבעון השלישי של השנה הציגה חברת המלונות רווח תפעולי (לפני פחת ומימון) של 12.4 מיליון שקל ורווח נקי של 3.6 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 12.4 מיליון שקל והפסד נקי של 24 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
בתשעת החודשים הראשונים של השנה נהנתה אפריקה מלונות מרווח תפעולי לפני פחת ומימון של 23.1 מיליון שקל, לעומת רווח של 9.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. השינוי בתוצאות חברת המלונות בא לידי ביטוי בתרומה לרווח התפעולי של החברה האם. בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2003 הסבה אפריקה מלונות הפסד של 14 מיליון שקל לחברה האם, לעומת רווח של מיליון שקל שתרמה ב-3 הרבעונים הראשונים של השנה.
אחזקות נוספות של אפריקה ישראל שהציגו שיפור מהותי הן פקר פלדה (שמחזיקה גם בנגב קרמיקה) וחברת אלון, בשליטת דודי וייסמן ושרגא בירן, בה מחזיקה אפריקה ב-26.15%. תרומת הרווח של חברות אלו לאפריקה ישראל הסתכמה בכ-12 מיליון שקל ברבעון, לעומת 5 מיליון שקל ברבעון המקביל וב-42 מיליון שקל מתחילת השנה, לעומת 20 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. פקר פלדה סיימה את תשעת החודשים הראשונים עם רווח של 23.3 מיליון שקל, לעומת 14.5 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד ואילו נגב קרמיקה הציגה רווח נקי של 7.2 מיליון שקל, לעומת 4.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. גם באלון נרשם שיפור מהותי בשורה התחתונה וזו הציגה רווח נקי של 120 מיליון שקל, לעומת 60.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.
לעומת המלונאות, הנדל"ן והאחזקה בחברות הכלולות, שהניבו לאפריקה ישראל רווחים, עבר מגזר התעשייה של החברה להפסד של 21 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת הפסד של 7 מיליון שקל ברבעון המקביל - מה שהעביר מגזר זה להפסד של 7 מיליון שקל ב-3 הרבעונים הראשונים, לעומת רווח של 3 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. מגזר התעשייה כולל את האחזקה של אפריקה ישראל בגוטקס ובתדיראן טלקום.
באפריקה ציינו כי בחודשים האחרונים התחזק הדולר הקנדי בכ-25% לעומת הדולר האמריקני. מכיוון שהשוק האמריקני מהווה את השוק העיקרי של מוצרי קריסטינה, נגרמו לחברה הפסדים שהצריכו שינויים במערך הייצור, כך שחלקה של החברה בהפסדים שנוצרו עמד על 16 מיליון שקל. "נאלצנו להעביר את הפעילות היצרנית לסין ולדרום אמריקה ומשום כך רשמנו הפסדים חד פעמיים בקריסטינה. ברבעון הבא מגזר התעשייה יחזור להערכתי להרוויח", אמר כהן.
מימוש בתדיראן טלקום
חברה נוספת בפורטפוליו של אפריקה, תדיראן טלקום, הודיעה שהיא צפויה לרשום רווח הון של 39 מיליון שקל בגין מכירת חלק מפעילותה לצביקה בארינבוים. חלקה של אפריקה ישראל בעסקה יסתכם ברווח של 10 מיליון שקל. גם במגזר התקשורת אפריקה ישראל ממשיכה לא ללקק דבש. מגזר זה הסב לחברה הפסד של 2 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת הפסד של 12 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד (ראו ידיעה נפרדת).
תחום חדש אליו מתכוונת החברה להיכנס הוא התחום הפיננסי. בכוונת אפריקה ישראל להקים בית ההשקעות בתוך הקבוצה. כהן מציין כי מספר גופים, בנקאיים וביטוחיים, כבר פנו לקבוצה והציעו לשתף איתה פעולה בתחום. החטיבה הפיננסית אמורה להתחיל ולפעול בתחילת שנת 2005 ולעסוק בעיקר בגיוסי כספים של הקבוצה, הענקת משכנתאות לפרויקטים של החברה ובשלב מאוחר יותר לעסוק גם בפעילות פיננסית של גופים חיצוניים לקבוצה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.