יפאן תשקיע 11.5 מיליארד דולר בשלושה קווי רכבת שינקאנסן חדשים

הקו הצפוני יחבר במינהרה את הוקאידו להונשו; מתנגדים לפרויקט היקר עלולים להביא לדחיית הביצוע

שלושה קווי רכבת שינקאנסן (רכבת במהירות 300 קמ"ש) חדשים ביפאן קרובים לאישור, בהשקעה של 1.16 טריליון יאן (11.5 מיליארד דולר). הממשלה מתכננת להתחיל בבניית שלושת הקווים כבר ב-2005.

אך אין תוכנית בלי מתנגדים: שניים מהמחוזות בהם מתוכננים לקום הטרמינלים מתנגדים לאופן ביצוע הפרויקט. מדובר בקווים הוקאידו-אאומורי, וסגה-נגסאקי. הוקאידו-אאומורי הוא קו צפוני, שיחבר את האי הצפוני הוקאידו לאי המרכזי הונשו. סגה-נגסאקי יבנה בקצה השני של יפאן - בדרום-מערב, באי קיושו.

צוות העבודה האחראי על ההוצאה לפועל של הקווים מורכב מנציגי הממשלה וממחוקקים ממפלגות הקואליציה, צפוי לסיים את תוכניות הבנייה עד סוף החודש - במטרה להכלילן בתקציב שנת 2005.

התוכנית הוצגה לממשלה בחודש יוני השנה, וכללה במקור שלושה קווים חדשים לרכבת מהירה: הצפוני מחבר את העיר האקודטה בדרום הוקאידו עם העיר אאומורי בצפון הונשו; המרכזי מחבר את טויאמה עם קאנזווה בהונשו; והדרומי מחבר את סאגה עם נגסאקי בקיושו.

מושלת הוקאידו, הארומי טקהאשי, היא תומכת נלהבת בקו שיחבר את האי למרכז יפאן. טקהאשי ביקרה ב-15 באוקטובר במינהרת סייקאן. מכיוון שמדובר ברכבת המחברת שני איים, נדרשה המינהרה, באורך של 53.8 ק"מ, מתוכם 23 ק"מ תת-קרקעיים, שעוברים מתחת למיצר צוגארו. גם קו רכבת רגיל אמור לעבור במינהרה שבין האיים.

140 מטר מתחת לפני הים, בתחנת יויוקה קאייטיי, הסמוכה לעיר פוקושימה בהוקאידו, אמרה טקהאשי: "מינהרת סייקאן, שנבנתה במשך 24 שנים בעלות אסטרונומית של 700 מיליארד יאן וגבתה חייהם של 30 עובדים - צריכה לשמש למטרה המקורית שלה: רכבת מהירה".

מהצד השני של הקו, במחוז אאומורי, פחות מרוצים. שם מודאגים מי יממן את עלות הבנייה, שנאמדת במיליארדי דולרים, וכן הם חוששים כי איבוד מעמדם כתחנה האחרונה בקו הרכבת ימעיט את תנועת התיירים לאיזור, שתעדיף להמשיך עוד צפונה להוקאידו.

לקו זה מתוכננת גם הארכה, עד לעיר האצ'ינוהה, כ-80 ק"מ דרום-מזרחית לאאומורי (שתיהן בצפון הונשו). הארכה זו מתוכננת להיפתח לתנועה ב-2012, בהשקעה נוספת של 460 מיליארד יאן (4.5 מיליארד דולר). 80 מיליארד יאן מתוכם ימומנו ע"י ממשלת המחוז המקומית. בעיקר מימון הכשרת המינהרה התת-מימית ישאו קבוצת ג'אפאן ריילוואי והממשלה.

בקו הדרומי סגה-נגסאקי, ישנה התנגדות מצד מחוז סגה, הטוען שקו השינקאנסן עובר במקביל לקו רגיל קיים. לטענת אנשי המחוז, תרומתו למחוז קטנה, אך העלות למחוז גבוהה: 34 מיליארד יאן. בקצה הדרומי של הקו, בעיר נגסאקי, דווקא מתלהבים מהקמת הקו המהיר, בציפייה להגברת התיירות לעיר כתוצאה ממנו.

מקור בכיר במשרד התחבורה והתשתית ביפאני אמר, כי אם חילוקי הדעות בנוגע לקווי השינקאנסן בצפון ובדרום לא יפתרו - צפויה דחייה בביצועם, ורק הקו המרכזי יצא לדרך כבר ב-2005.