"הקשר היהודי" סרטו של אלכסנדר ארקדי, במאי ומפיק יהודי שעזב את אלג'יריה בגיל 15, היה אחד הסרטים המצליחים בצרפת ב-1982. ארקדי, המתעסק בכל סרטיו בקהילת יהדות צרפת, קהילה של מהגרים, מערכת יחסיה עם החברה המקומית ועם הקהילה היהודית בינה לבין עצמה, הביא בסרט זה את סיפור קורותיה של משפחה יהודית ממוצא אלג'יראי, והראה שגם יהודים, אנשים נחמדים שומרי מצוות הדואגים ואוהבים זה את זה, יכולים לנהל אימפריית פשע הכוללת פרוטקשן, הימורים וזנות.
אלכסנדר ארקדי, המעניק לפושעים פנים אנושיות, עשה למאפייה היהודית מה שפוזו וקופולה עשו לאיטלקית עם "הסנדק". הסרט, שחשף את הקהילה היהודית שכמעט שלא עמדה עד אז במרכז תשומת הלב של הקולנוע או המדיה, יוקרן בשבוע הבא (צרפתית, תרגום לאנגלית) במסגרת רטרוספקטיבה שתוקדש לבמאי, בפסטיבל הבינלאומי השישי לקולנוע יהודי, שיתקיים בסינמטק ירושלים במהלך חג החנוכה, בין 11-17 בדצמבר.
ארקדי, שיתארח בפסטיבל, יציג בו גם את סרטו החדש, "נישואי תערובת", (Mariage Mixte). אורח נוסף, שסרטו "פעם בחיים" (Le Grande Role) יפתח את הפסטיבל, הוא הבמאי סטיב סוויסה.
הפסטיבל לקולנוע יהודי נוסד לפני שש שנים במטרה להוות במה לחילופי דעות בין זרמים שונים, סביב סוגיות מרכזיות בנושאי זהות, מורשת ותרבות יהודית. אבינועם חרל"פ, מנהל הפסטיבל, אומר שהכוונה היא להדגיש את הממד התרבותי והאמנותי במקום להתמקד בצד הדתי, וליצור נישה אמנותית שתיגע בבעיות הזהות היהודית מהיבטים רחבים יותר, שהקולנוע מרבה להתעסק בהם היום יותר ויותר.
50 סרטים מ-13 ארצות: סרטים ארוכים וקצרים, עלילתיים ודוקומנטרים, המשקפים את החוויה היהודית בראי הקולנוע, יוצגו בפסטיבל (מלבד הרטרוספקטיבות וההומאז'ים) בפעם הראשונה.
בפסטיבל יוצגו סרטים העוסקים בשואה, חלקם סיפורים אישיים וחלקם סרטים המציגים מבט רחב יותר על מלחמת העולם השנייה ועליית הנאצים לשלטון. מרבית הסרטים עוסקים בשואה מהזווית היהודית אבל יוקרנו גם סרטים המעלים את הנושא מהצד השני ובוחנים את האנטישמיות של הסביבה שבה חיו יהודים (למשל "האיש שאהב את האוגסונד").
עד היום התקשו יוצרים ישראלים, במיוחד הצעירים שבהם, להתעסק עם שאלת זהותם היהודית. נושאי הדת והמסורת נראו להם תמיד בלתי אטרקטיביים וזוהו עם משהו זר המזוהה עם הגולה. לאחרונה ניכרת מגמת התעניינות בנושא, הבאה לידי ביטוי בכל תחומי האמנות, לרבות הקולנוע.
דור יוצרים חדש, ההולך ומשתחרר מהכבלים ומהמעצורים ובוחר להתמודד עם הבעיות המהותיות של משמעות המושג יהודי, מציג את סרטיו בפסטיבל: סרטה של טליה ברוורמן, "תיקון חוה", חושף את סיפורן של ארבע נשים חילוניות, שבחרו לקיים את מצוות טהרת המשפחה, סרטו של אוהד אורפז, "בן חורין", מביא אל המסך את סיפורו של גדי צדקה, בן העדה השומרונית, החש לכוד בין "חומות הגטו השומרוני". הוא בוחר לחיות את חייו רחוק מבני קהילתו, תוך עימות פנימי מתמיד עם עברו וזהותו, בין רצונו לשמור על המסורת ותקוותו לקדמה ולחופש.
"ביג מאמא", של הבמאית דינה צבי ריקליס, חושף את סיפור חייה של רות דיין בשנותיה לצידו של משה דיין ובשנים שלאחר מכן. "רגעים של חסד", של השחקן והבימאי, אורי קלאוזנר, מביא את סיפורם של שלושה ישראלים שברגע של חולשה החליטו לנסות ולאתר סבתא של ילד יתום בן חמש, הנמצא בישראל וממתין לה שתבוא לקחת אותו. מסע החיפוש אחר הסבתא, המתרחש ברחבי רוסיה, מהווה הצצה נדירה לקהילות היהודיות שנותרו מאחור.
כרבע מרפרטואר סרטי הפסטיבל השנה מורכב מפירות תעשיית הקולנוע המקומי והם עומדים במרכזו. במהלך הפסטיבל יושק פרוייקט "יהודים ללא גבולות" המשותף לסינימטק ול"טלעד". במסגרת הפרוייקט הופקו 120 סרטוני דיוקנאות קצרים ו-12 סרטי ביוגרפיה על אישים יהודים מובילים. לצד הקרנות הסרטים יקיים הפסטיבל כיתות אמן ופאנלים שונים בהם "עיצוב זהות בצל הסכסוך הישראלי-פלסטיני", "הגל החדש בקולנוע הישראלי" ואירועים נלווים, ביניהם ערב הצדעה לשירות הסרטים הישראלי.
במפגש שעניינו הייצוג הדתי בקולנוע ובטלוויזיה בישראל תתקיים כיתת אמן בו יספרו השחקנים שולי ומיכל רנד על תהליך העבודה והדילמות שבעשיית "האושפיזין", ועל לבטיהם של יוצרים חרדים בעשייה הקולנועית. מפגש זה יתקיים ב-13 בדצמבר בשעה 16:30 במשכנות שאננים ומיד לאחריו יתקיים דיון בו ישתתפו במאי הסרט, גידי דר, מנהל הדרמות והתעודה ב"שידורי קשת", חגי לוי, והבמאי ינקול גולדווסר ("מעורב ירושלמי", "לתפוס את השמים"). את המפגש ינחה אודי ליאון, מנכ"ל קרן גשר לקולנוע רב-תרבותי.
אבינועם חרל"פ מציין את הרעב ההולך ומתגלה אצל חובבי הקולנוע בכל הנוגע לנושאים יהודיים והעדות לכך היא מספרם ההולך וגדל של קהל המבקרים: "אף אחד לא יכול לקחת לנו את היהדות, היא שלנו", הוא אומר, ומציע את הפסטיבל כמיצג תרבותי ואלטרנטיבי של חיבור ליהדות ולמציאות בה אנו חיים, בהם ניכסו כל זאת מקדשי הקמעות ורגבי האדמה. *
11-17 בדצמבר. סינמטק ירושלים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.