מכירת קרקעותיה של אפריקה לבעלים לא אפריקניים מתמסדת. בהשוואה להיסטוריה אפשר לפחות לציין, כי אם בעבר האירופאים השתלטו על אדמות אפריקה באמצעות כוח - כיום הם עושים זאת באמצעים לגיטימיים יותר: כסף. הלהיט האחרון בתערוכות נדל"ן באירופה הם נכסים לאורך חופיה של דרום אפריקה, הנהנית מדימוי מתקדם ויציב יותר משאר מדינות היבשת השחורה, וממזג אוויר אידיאלי.
בשנתיים האחרונות יזמים אירופים גילו מחדש את דרום אפריקה, ובמקרים רבים הם השולטים בשוק, במיוחד לאורך החופים הארוכים של המדינה - החל מגבול מוזמביק במזרח, לחופי האוקיאנוס ההודי, דרך הערים דרבן וקייפטאון ועד הגבול הנמיבי במערב, לחופי האוקיאנוס האטלנטי.
תושבים מקומיים מוצאים עצמם תחת "מתקפה" של הצעות לרכישת בתיהם שלאורך החוף, מצד יזמים וסוחרי נדל"ן אירופים - והמחירים עולים. בתים בקייפטאון היוקרתית נמכרים בין 500 אלף ראנד (87 אלף דולר) לדירות פשוטות ועד 25 מיליון ראנד (4.3 מיליון דולר) לאחוזות עם בריכה, רצפות מעץ דובדבן וכל הפינוקים שישכיחו מהאירופי הממוצע שהוא באפריקה.
מייקל ג'קסון, דייוויד בקהאם, וויטני יוסטון וסלבריטאים אחרים רכשו, כך לפי שמועות עקשניות, בתים באיזור היוקרתי ביותר בקייפטאון: קווהזולו-נאטאל, שבחוף הצפוני.
חברת הנדל"ן המובילה בשוק היא החברה האירופית אוושן (אוקיאנוס) אסטייט, שנכנסה לדרום אפריקה ב-2003. משרדיה בקייפטאון מתאימים עצמם לקהל היעד: נוף מדהים נשקף מחלונות זכוכית גדולים, תצוגות דקורטיביות ועובדים רבים שששים לשרת קונים פוטנציאליים.
למרבית הקונים אין קשר קודם עם דרום אפריקה, ומחציתם ביקרו לראשונה במדינה רק בזמן הרכישה. "אנו מציעים לקונים האירופאים בתים עם רצועת חוף שמניבים תשואה פנטסטית. כל זאת, במחיר בו הם יוכלו לקנות, במזל, דירת סטודיו קטנה בלונדון", אמר סוכן נדל"ן מקומי.
לדבריו, מחירי הנדל"ן לאורך החוף הוכפלו בתוך 3 שנים. זאת, על רקע עליית מחירים כללית בשוק המגורים בכל רחבי דרום אפריקה שנצפית כבר 4 שנים וצפויה להימשך. לפי אנליסט בכיר, מחירי הבתים בדרום אפריקה עולים בשיעור שנתי ממוצע של 10%. לכך יש להוסיף את ההתחזקות המרשימה של הראנד המקומי ביחס לדולר והמטבעות העיקריים. ב-2003 נרשם הזינוק החד ביותר במחירים מאז שנת 1981.
ישנם דיווחים רצופים על אפשרות שהממשלה הדרום אפריקנית תטיל פיקוח על רכישת נדל"ן על-ידי זרים, אך סוכני הנדל"ן כצפוי מרגיעים: "היו דיבורים בנושא, אך לא ננקטו כל צעדים. גם הפוליטיקאים אוהבים את ההשקעות הזרות ואת העניין שדרום אפריקה גורפת בעולם".
סוכני נדל"ן מבטלים את האפשרות שהקונים האירופאים דוחקים החוצה את המקומיים מהנכסים היוקרתיים. "הרבה דרום אפריקניים מחזיקים בנכסים בבעלותם, ומרוויחים מעליית המחירים. המקומיים מברכים על כניסת הזרים לשוק, שסבל מבידוד לאורך שנים ארוכות, בשלטון האפרטהייד. חזרנו למפה העולמית".
בעוד שיש הרואים בגל הרכישות הזרות "ניאו-קולוניאליזם", הקונים רואים עצמם כמשקיעים לכל דבר, במקום שנמצא במקרה ביבשת אפריקה. המבקרים מצביעים על מגמה של הרוכשים לאסור על כניסת אפריקנים שחורים לחופים שבבעלותם, ועל יצירה הדרגתית של "אירופה הקטנה" בשפיץ של אפריקה. מנגד אומרים אנשי הנדל"ן, שמסורתית האפריקנים השחורים אינם מתיישבים לאורך החופים, אלא מעדיפים קרקע רחבת ידיים בתוככי המדינה - וממעיטים באפשרות ליצירת קונפליקט גזעי חדש במדינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.