לא קל להיות סוכן נדל"ן בבריטניה: החולשה בשוק גוררת קיצוצי משרות נרחבים

בשנה החולפת נרשמה ירידה של 25% במכירות ביחס לשנה הקודמת, הרמה הנמוכה ביותר זה תשע שנים

מאות סוכני נדל"ן בבריטניה איבדו בחודשים האחרונים את מקום עבודתם בשל החולשה בשוק הנדל"ן והקיפאון במכירות. Countrywide, סוכנות הנדל"ן הגדולה בבריטניה, כבר קיצצה כ-6% מעובדיה, כ-450 משרות, ומצפה להמשיך בקיצוץ משרות. סוכנויות נדל"ן נוספות מקצצות משרות בעקבות נפילה של 25% במכירות הבתים בשנה החולפת.

אנליסטים אומרים כי במידה ולא יקרה שינוי בלתי צפוי לטובה בשוק הנדל"ן בבריטניה, יימשכו הקיצוצים בשנים הבאות. נציין, כי קיצוצים אלו באים לאחר שנים של גידול במספר סוכני הנדל"ן בעקבות ה'בום' שהיה בשוק הנדל"ן הבריטי.

הארי היל, מנכ"ל Countrywide, אמר כי החברה שלו פתחה בהליך זה של פיטורים החל מחודש יולי.

לחברה, אשר לאחרונה פירסמה אזהרת רווח, 12,000 עובדים. "קיצצנו כ-5%-6% מעובדינו בארבעת החודשים האחרונים וככל הנראה נקצץ עוד כ-2%", אמר היל.

היל הוסיף כי "השוק עתה במצב קשה, ישנם בעלי בתים מעטים הנואשים למכור את בתיהם, בעוד הקונים ממתינים לראות אם מחירי הנדל"ן יירדו. כתוצאה מכך, סוכנינו מתקשים כעת משני הכיוונים בהשלמת מכירות, במטרה להרוויח את העמלות שלהם".

פיטר רולינגס, מנהל Foxtons, אמר כי למרות שהחברה שלו ממשיכה לשגשג, הוא הבחין בקיצוצי כח אדם בחברות אחרות.

"בשבועיים האחרונים קיבלתי שלוש פניות מעובדים לשעבר בסוכנויות נדל"ן אחרות בלונדון", אמר רולינגס, שהוסיף כי ידוע לו על סוכניויות שיידעו את עובדיהן כי במידה והשוק לא ישתפר בחצי השנה הקרובה הן תחלנה בפיטורים. פיטר בולטון קינג, מנכ"ל האיגוד הלאומי של סוכני הנדל"ן בבריטניה המייצג 10,000 סוכנויות, אמר כי למרות תקוותו לשיפור בשוק הנדל"ן בשנה החדשה, ידוע לו כי סוכני נדל"ן לא מעטים סובלים במצב השוק הנוכחי. "במידה ומצב השוק לא ישתפר עד לאביב, נהיה עדים למצב בו בסוכנויות נדל"ן רבות תשאל השאלה האם הם זקוקים לסוכנים כה רבים במשרד", אמר קינג.

כריס בראון, שותף בכיר ב-Boxhall Brown & Jones, סוכנות נדל"ן המעסיקה 15 סוכנים בשני סניפים בדרבישייר, נימנה אף הוא עם המקצצים.

לדבריו, לאחרונה עזבו שני סוכנים ממשרדו שאין בכוונתו למצוא להם מחליפים, והוסיף כי "אין בכוונתנו לפטר אחרים, אולם, אם מישהו יעזוב לא נחפש לו מחליף".

למרות שישנם סוכני נדל"ן אשר אופטימיים לגבי שוק הנדל"ן הבריטי, ממחקר שפורסם לאחרונה, על ידי המוסד המלכותי לשמאים מורשים, עולה תמונה קודרת.

מהסקר שנערך על ידי המוסד עולה כי בשנה החולפת נרשמה ירידה של 25% במכירות ביחס לשנה הקודמת, הרמה הנמוכה ביותר זה תשע שנים.

כמו כן נרשמה ירידה בבדיקות קונים לרכישת בתים, זה החודש השישי ברציפות.

סוכני הנדל"ן, שמספרם בממלכה על פי הערכות מגיע לכ-30,000, מרוויחים את הכנסתם מעמלות בגין מכירת בתים. שיעור העמלה נע בין 1% ממחיר המכירה ל-5%, כאשר הדבר תלוי בסוכנות הנדל"ן, אך השיעור הממוצע עומד על כ-3%.

מילאן קאטרי, הכלכלן הראשי במוסד המלכותי לשמאים מורשים, אמר כי התאוששות בשוק הנדל"ן אינה סבירה בזמן הקרוב, והוסיף כי "אם הריבית במשק תעלה, כפי שאנו צופים שאכן יקרה בתחילת השנה הבאה, אזי שוק הנדל"ן ימשיך להיחלש".

אד סטנספילד, אנליסט לשוק הנדל"ן בחברת ייעוץ פרטית,, מעריך כי הקיצוצים באנשי מכירות נדל"ן יימשכו. "אני משוכנע כי קיצוצים משמעותיים יבוצעו במספר חברות. השנתיים הבאות הולכות בבירור להיות קשות לסקטור הנדל"ן ביחס למצב הסקטור בתקופת השיא האחרונה", אמר סטנספילד.

אנשי מכירות אשר יאבדו את מקום עבודתם בחודשים הקרובים יעמדו בפני מצב קשה, כשסוכנויות השמת סוכנים מדווחות על ירידה ניכרת בביקוש לעובדים.

איאן דוברין, מנהל בחברת ההשמה הלונדונית אסטייט א'גסני פרסונל, אמר כי "סוכנויות הנדל"ן עימן אנו בקשר ממתינות להתאוששות בשוק בשנה הקרובה. כתוצאה מכך, סוכנויות הנדל"ן אינן שוקלות גיוסי עובדים וממתינות לכל המוקדם לינואר 2005 בטרם יגייסו עובדים חדשים".

דוברין הוסיף כי בשוק מחפשים כיום רק עובדים בעלי ניסיון כשלמתחילים אין סיכוי ממשי למצוא עבודה בתנאי השוק הנוכחיים.

התקופה החלשה הנוכחית בשוק הנדל"ן הבריטי אינה צפויה להיות קטסטרופלית לסוכני הנדל"ן, בדומה לעודף הסוכנים בשוק בימי המיתון הגדולים בתחילת שנות ה-90, כשמחירי הבתים צנחו בין השנים 1989 ל-1995 ב-20%, והובילו להתרסקות בשוק הנדל"ן.

רופרט סבג מונטיפיורי, מנכ"ל PFD סווילס, אמר כי "אנו רחוקים מאוד מהמצב ששרר בימי המיתון האחרון. אז נאלצנו אנו וסוכנויות נדל"ן רבות אחרות, לקצץ באופן ניכר בצוות העובדים", והוסיף כי "סוכנויות הנדל"ן נוטות לקצץ עובדים כשהן מתחילות להציג הפסדים, אולם אין זה המצב הנוכחי, למרות ההאטה בשוק".