רשת הביטחון בפעולה: המדינה תשלם לזכיין חוצה ישראל לפחות 15 מיליון שקל

התשלום בגלל מספר נסיעות קטן מהתחזית; תשלם 72% פיצוי מההפרש בין התחזית למספר בפועל

המדינה תשלם לדרך ארץ, זכיינית כביש חוצה ישראל, פיצויים של 15 מיליון שקל לפחות, בגין מספר נסיעות נמוך מהתחזית. חברת חוצה ישראל, הממונה מטעם המדינה על הכביש, והזכיינית דרך ארץ, עורכים בשבועות האחרונים תחשיבים לגבי הסכום, אותו תשלם המדינה לזכיינית באפריל 2005.

יעד הפדיון שנקבע על-פי חוזה הזיכיון הוא נסיעה של 2.2 מיליון קטעים בשבוע ובפועל נסעו 1.9-1.7 מיליון קטעים. על-פי הסכם "רשת הביטחון" בין הזכיין למדינה, אמורה המדינה לשלם פיצוי של 72% מההפרש בין תחזית הנסיעה במספר הקטעים לבין הנסיעה בפועל.

בסה"כ מספר הקטעים בהם נסעו נמוך רק ב-10% מיעד הפדיון. הערכות הן שבשנה הבאה המצב יתהפך ודרך ארץ תפצה את המדינה בגין מספר נסיעות גדול מהתחזית. בהתאם לחוזה הזיכיון, דרך ארץ מחויבת לשלם למדינה 57% על כל שקל שתקבל מעל לתחזית. בכביש חוצה ישראל נוסעים בממוצע 70-65 אלף כלי רכב ביום.

גורם במשרד התחבורה אמר ל"גלובס": "קשה היום לדעת מה תהיה התמונה ארוכת הטווח לגבי מספר הנסיעות בכביש והאם נמשכת מגמה של צמיחה או האטה. חודשי החגים והקיץ הביאו לירידה במספר הנסיעות וכיום אי אפשר לנטרל השפעות עונתיות אלה על התמונה הכוללת".

גורם אחר אומר, כי כביש חוצה ישראל נחשב להצלחה חסרת תקדים מבחינת היקף העבודה, זמן הביצוע ואיכות הביצוע. לדעת אותו גורם מספר הנסיעות הנמוך יחסית לתחזית, נעוץ בעיקר בשל אי-השלמת כבישי הרוחב שאמורים להזין תנועה לכביש חוצה ישראל.

מנכ"ל משרד התחבורה, בן-ציון סלמן, אמר כי הוא מעריך שהמצב ישתפר וכי בסופו של דבר המדינה היא זו שתקבל תשלומים מדרך ארץ.

"מדובר בעניין זמני. לו היינו מצליחים לקדם את קטע 18 במועד, סביר להניח שלא היינו נאלצים לשלם. העיכובים הרבים בכבישי הרוחב תרמו גם הם למספר הנוסעים הנמוך ביחס ליעד. העיכובים נובעים משורה של בעיות אובייקטיביות ובעיקר סטטוטוריות ולא רק תקציביות. כתוצאה מעיכובים אלה המדינה תשלם", אמר.

מחברת חוצה ישראל נמסר בתגובה: "בהתאם לתחזיות שברשותנו, המדינה תיאלץ לשלם לזכיין חוב מסוים שעדיין לא ידוע. כשנדע את הסכום נפרסם אותו. אין אנו מתכוונים להתייחס להערכות ראשוניות".

חברת דרך ארץ סירבה להגיב על הידיעה.