תפוסת המשרדים בארה"ב עלתה ברבעון הרביעי של 2004 לרמתה הגבוהה זה שנתיים.
את הנתונים מסרה חברת הנדל"ן Cushman & Wakefield, שציינה עוד כי וושינגטון שמרה על מעמדה כעיר בעלת התפוסה הגבוהה ביותר, ובוסטון וסן-פרנסיסקו הגדילו את שיעור התפוסה בהן.
על פי הנתונים, שיעור המשרדים הפנויים באזורים המוגדרים כ'מרכזי עסקים' עמד ברבעון הרביעי על כ-14.5%, זאת לעומת שיעור של 14.8% שנרשם ברבעון השלישי, ושיעור של כ-15.2% שנרשם ברבעון המקביל ב-2003. על פי הכלכלנים, הסיבה לעליית שיעור התפוסה בשטחי המשרדים בארה"ב היא השיפור בשוק העבודה האמריקני, היוצר בקרב המגזר העסקי עלייה בביקוש לשטחי עבודה.
על פי הנתונים שפרסם משרד העבודה האמריקני לאחרונה, בחודש דצמבר נוספו למשק האמריקני כ-157,000 משרות, פרט לשוק החקלאי, נתון שהוא החיובי ביותר זה שנתיים. על פי הכלכלנים, נתון זה מתווסף לשיעור הצמיחה הגבוה השנה של כלכלת ארה"ב, ומעודד את החברות להמשיך בתהליך ההתרחבות.
לאור הנתונים, צופים ב-Cushman & Wakefield ששיעור התפוסה של משרדים ימשיך לעלות, אך במינונים קטנים.
"השיפור בשוק העבודה בא לידי ביטוי בנתוני התפוסה, ולכן איננו מצפים לירידה בנתון", אומרים, ומציינים כי שיעור המשרדים הפנויים ברבעון היה, כאמור, הנמוך ביותר מאז הרבעון השלישי של 2002, עת נרשמה תפוסה של 85.6%.
בדאון טאון של בוסטון נרשמה המגמה החיובית ביותר ברבעון הרביעי, כששיעור המשרדים הפנויים ירד בכ-1% לרמה של 14.5%, זאת בהשוואה לשיעור של 14.6% ברבעון המקביל אשתקד. הנתון המרשים הוא בעיקר לאור מספר עסקאות גדולות שנעשו בעיר, כשאחת הגדולות בהן נעשתה על ידי State Street, חברת השירותי הפיננסיים למוסדות הגדולה בעולם, אשר שכרה כ-135,000 רגל רבועה.
בעסקה אחרת שכר ביה"ח בוסטון מדיקל סנטר 101,000 רגל רבועה. בסן פרנסיסקו נרשמה גם כן ירידה מרשימה של 0.8% בשיעור המשרדים הפנויים לרמה של 17.4%, זאת לעומת רמה של 20.1% ברבעון המקביל.
עם זאת, שיעור התפוסה בעיר עדיין נמוך מבערים המובילות, כמו לוס אנג'לס, שיקגו וושינגטון, כשהכלכלנים מעריכים כי היא נמצאת על מסלול ההמראה, עם התאוששות ענף ההיי-טק.
הדאון של וושינגטון עדיין שומר על מקומו כמבוקש ביותר, עם שיעור משרדים פנויים של 7.1% בלבד ברבעון הרביעי, בכ-0.4% נמוך יותר מאשר ברבעון השלישי, ובכ-0.9% מאשר ברבעון המקביל אשתקד.
שיעור זה הוא הנמוך ביותר זה 3 שנים, עת נרשם שיעור של 6.8% ברבעון הראשון של 2001, תקופת הבועה המפורסמת.
שיעור התפוסה הגבוה בעיר מביא גם לשיעור בנייה גבוה (מהגבוהים בארה"ב) - 2-3 מיליון רגל רבועה של משרדים חדשים נבנו בה בשנתיים האחרונות.
בימים אלו נמצאים בבנייה בעיר כ-17 פרוייקטים חדשים, שיכילו כ-5.8 מיליון רגל רבועה, כשיותר ממחציתם כבר הושכרו.
"מה שמבדיל את וושינגטון די.סי מכל עיר אחרת הוא הנוכחות של מוסדות הממשל", אומרים הכלכלנים.
"לאור סיבה זו נחשבת וושינגטון לעיר הנדל"ן הכי יציבה, אפילו יותר מניו-יורק סיטי", מוסיפים אותם כלכלנים.
מי שהשכיר משרד בוושינגטון ברבעון הרביעי שילם כ-24.93 דולר לרגל רבעוה בממוצע, עלייה קלה של 17 סנט לרגל רבועה, לעומת אשתקד.
הכלכלנים מסבירים את יציבות המחירים בעובדה שהם מושפעים מהמצב בשאר הערים המרכזיות, ולא צפויים לעלות משמעותית בהיעדר מגמה דומה בשאר הערים.
"כשנראה את הממוצע הארצי של שיעור התפוסה נושק ל-90%, אז גם יעלו המחירים", אומרים הכלכלנים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.