הרכבת המשודרגת לי-ם: בורר קבע כי מי-ערד תקבל תוספת של 50%

תקבל תוספת של 20 מיליון שקל בגלל ליקויים בתכנון של הרכבת; העלות של שידרוג המסילה עלתה ל-500 מיליון שקל

רכבת ישראל חויבה לשלם תוספת של מיליוני שקלים לחברת מי-ערד על העבודות בקו הרכבת המשודרגת בין תל-אביב לירושלים. ברכבת אומרים כי מדובר ב-20 מיליון שקל. חברת מי-ערד ביצעה עבודות עבור רכבת ישראל בקטע שבין בית שמש לכיוון שכונת מלחה שבדרום ירושלים. מדובר בעבודות לאורך 15 ק"מ הראשונים מבית שמש. מי-ערד נדרשה לבצע עבודות תשתית להנחת מסילה, כשהיקף העבודה על-פי נתוני הרכבת המקוריים היה 40 מיליון שקל.

מי-ערד הגישה בקשה לתוספת תשלום בגין ביצוע העבודות כתוצאה מליקויים בתכנון. החברה טענה, כי התכנון לא תאם את המצב בשטח לאור הטופוגרפיה ההררית הקשה.

בין הרכבת למי-ערד התעוררה מחלוקת מהותית על גובה ההתייקרות. הרכבת סברה כי מדובר בתוספת של 15% ומי-ערד דיברה על התייקרות של 50%.

הרכבת ומי-ערד הסכימו לפנות לבוררות מטעם איגוד המהנדסים, שהכריע לאחרונה לטובת מי-ערד.

על רקע החלטת הבוררות הירוקים חוששים. לטענתם, לאור העלייה בעלות הפרויקט הרכבת לא תעמוד בהתחייבות לשיקום הנופי, בתוואי שנחשב רגיש במיוחד במבחינה נופית. הירוקים חוששים, כי הרכבת תעדיף לשלם למי-ערד על חשבון הכספים המיועדים לשיקום נופי. כך למשל נטען, שהרכבת הייתה אמורה לנטוע עצים לאורך המסילה. לטענתם, הרכבת משהה את השתילה, ולכן לא יהיה אפשר לשתול את העצים עם תום החורף.

תוכנית הרכבת המשודרגת לירושלים, חלופה S, מתל-אביב דרך בית שמש, ספגה ביקורת נוקבת ומתמשכת. הביקורת החלה עוד בשלבי התכנון של התוואי, לאור הפגיעה בנוף שמוגדר ברובו כשמורת טבע.

ביקורת נמתחה גם על ההתייקרות בעלות הביצוע. על-פי נתוני משרד התחבורה עלות הפרויקט במונחי 2001 היתה 85 מיליון דולר, וכיום העלות היא למעלה מ-500 מיליון שקל.

הביקורת גם התייחסה ליעילות התחבורתית של הפרויקט. בדיקה שנעשתה קבעה כי משך הנסיעה בקו יהיה 73-82 דקות וכי הפרויקט אינו יעיל מבחינה כלכלית. לטענת הדו"ח, הרכבת לא תמשוך כמות משמעותית של נוסעים ברכב פרטי.

מבקר המדינה חוקר את הפרויקט וצפוי בדו"ח הבא לפרסם את ממצאיו.

מנכ"ל הרכבת, יוסי מור, סירב להתייחס לפסק הבורר, ואמר כי הנושא נמצא בבדיקה הנדסית-משפטית ועד להכרעה וקבלת הבדיקות הוא מנוע מלהתייחס לנושא. באופן כללי אמר מור, כי הרכבת תכבד כל החלטה המחייבת אותה בתשלום. לעניין הפרויקט אמר מור, כי מדובר בפרויקט נדיר במורכבותו ההנדסית בשל התוואי המיוחד בו עובר. "ספגנו ביקורת רבה וקשה על עצם ביצוע הפרויקט וביקורת תוך כדי עבודה. הרכבת מבצעת החלטות ממשלה, היא זרוע ביצוע ולא זרוע מחליטה. אני בטוח שהמבקרים הרבים יגלו עם פתיחת הקו באפריל 2005 כי הקו ישמש נוסעים רבים ויתגלה כיעיל", אמר.

על הנזקים לנוף שגרמה העבודה, אומר מור: " אין שחר לטענות של הגופים הירוקים. התשלום למי-ערד ייעשה מתוספת נפרדת שנבקש מהממשלה ולא מהתקציב המאושר".

לדבריו, הרכבת נטלה על עצמה לפנים משורת הדין עבודות שיקום נוף שנגרמו על-ידי מחדלים של הרשות הטבע והגנים לאומיים, שאישרו על דעת עצמם, דרכי גישה נוספים מבלי לקחת ערבויות מקבלנים.

"רשות הטבע והגנים היא זו שגרמה לנזקים והרכבת היא זו שלוקחת אחריות ומתקנת אותם על חשבונה. לרכבת יש ראייה סביבתית, לנו ברכבת חשוב לא פחות לשמור על התוואי הזה, שנחשב לתוואי נדיר ביופיו. את העצים נשתול כמתוכנן נשתול עד ט"ו בשבט", ציין.