האסיפה הכללית של בעלי המניות בחברת החשמל תתכנס בחודש הבא לאשר שלוש עסקאות מהותיות הקשורות לקרקעות ולתשתיות של החברה. שלוש העסקאות נחשבות לעיסקאות עם בעל שליטה, שכן כולן הן עם הממשלה או גופים הקשורים לממשלה.
חברת החשמל מוחזקת ע"י המדינה בשיעור של 99.85%, כך שלמרות היותה חברה ציבורית, אין בכוחה של האסיפה לבטל את העסקאות.
אחת העסקאות היא להנחת צינור הגז הטבעי הימי בהשקעה של 265 מיליון דולר (2.1 מיליארד שקל); האחרת - הסכם להחכרת קרקע למדינה להקמת מתקן התפלה בתחנת הכוח בחדרה על ידי יזמים פרטיים; והעיסקה השלישית היא הסכם למכירת קרקעות של רשות הנמלים, לנמל היובל החדש באשדוד.
הסכם הגז הטבעי
בהתאם להסכם בין החברה הממשלתית נתיבי גז טבעי לישראל, הממשלה וחברת החשמל, החברה תקים את המערכת הימית של הולכת הגז הטבעי. הפרויקט צפוי להסתיים עד חודש יוני השנה. עד 30 בספטמבר אשתקד, השקיעה החברה 294 מיליון שקל בפרויקט זה.
תפקיד חברת החשמל הוא לממן את הפרויקט, לנהלו ולהזמין את העבודות הקשורות בהקמתו. החברה לא תהיה הבעלים של המערכת ולא יהיו לה כל זכויות בה או בחלק ממנה, והמערכת תהיה בבעלות המדינה. בתמורה לביצוע הפרויקט, תהא החברה זכאית לקבל את כל ההוצאות, וכן דמי ניהול של 14-10 מיליון דולר.
ההוצאות שאושרו יוחזרו לחברה בתקופה של עד 15 שנה, מיום תחילת הזרמת גז טבעי לתחנת הכוח "אשכול" באשדוד. ההחזר יבוצע באמצעות קיזוז בשיעור של עד 90% ממרכיב ה-CAPACITY (קיבולת) של תעריפי הולכת הגז הטבעי, שיוטלו בגין הולכת גז טבעי במערכת ההולכה לתחנות הכוח של החברה.
מתקן ההתפלה
ב-7 בספטמבר אשתקד, נחתם בין המדינה לבין החברה הסכם, שלפיו תעמיד החברה לרשות המדינה קרקע בשטח של 71 דונם בתחום תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, לצורך מתקן התפלת מי ים שיקים יזם שייבחר במכרז בינלאומי.
זכות השימוש בקרקע ניתנת ל-24 שנים ו-11 חודשים ממועד התחלת העבודות או מועד אחר לפי קביעת הממשלה. מתקן ההתפלה יוקם בשיטת B.O.T (הקמה, הפעלה והעברת המתקן לרשות הממשלה). המתקן מיועד לספק כ-100 מיליון מ"ק מים מותפלים בשנה.
תמורת העמדת הקרקע לשימוש המדינה, זכאית החברה לסך של 240 אלף דולר לשנה ממועד עליית המפעיל על הקרקע. עבור השירותים שתיתן החברה למפעיל תקבל בסך 0.24 סנט בגיל כל 1 מ"ק מים מותפלים שימכור המפעיל למדינה או לצדדים שלישיים (המפעיל זכאי למכור עד 10% מתפוקת המים לגורמים אחרים).
הסכם נמל היובל
בהתאם לחוזה שנחתם בשנת 2001 בין החברה לרשות הנמלים, מכרה החברה לרשות הנמלים חטיבת קרקע, הנמצאת בשטח תחנת הכוח אשכול באשדוד, אשר עלותה הופחתה לחלוטין.
בתמורה שילמה רשות הנמלים בשנת 2001 מקדמה בסך של 10 מיליון דולר. ביום 30 בדצמבר 2002, נמסרה החזקה, ניתנה ההרשאה לשימוש בנכס לרשות הנמלים, ושולמה מקדמה נוספת בסך 10 מיליון דולר.
בהתאם להסכם, קבע השמאי הממשלתי את התמורה הכוללת בגין העיסקה לסך של 105 מיליון שקל, וההפרש שולם לחברה בשנת 2003.
החברה מגלה, כי רווח ההון מעיסקה זו (בניכוי השפעת המס) בסך של 57 מיליון שקל ומיליון שקל בגין השנים 2002 ו-2003 בהתאמה, נרשם במסגרת קרנות ההון של החברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.