70 אלף לווים התקשו בהחזרת המשכנתא במהלך שנת 2003, ופיגרו בתשלומים למשך תקופה העולה על שלושה חודשים. כך עולה מנתוני אגף האכלוס של משרד השיכון. מתוכם, 11 אלף לווים נמצאים בהליכים של מימוש הנכס על-ידי הבנקים הגדולים, כאשר 32% מתוכם הם עולים חדשים.
עוד עולה מהנתונים, כי 60% מהמפגרים בתשלומים הם זכאים, מתוכם 26% הם זוגות צעירים ו-25% הם עולים חדשים. מתוך העולים החדשים, 23% הם עולי מדינות חבר העמים.
לדברי מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, שמואל אבואב, מדובר בתופעה חמורה במיוחד על רקע השיעור הגבוה של בעלות על דירות בישראל.
אבואב הוסיף, כי אחת הבעיות המעיקות על הלווים היא העובדה שהבנק מחליט לשכור עורך דין חיצוני בשלב מוקדם מאוד, לאחר פיגור של מספר חודשים בלבד, אשר מטפל בתהליכי הגבייה והמימוש. לדבריו, מעורבותם המוקדמת של עורכי הדין, הגובים את שכרם כאחוז מגובה החוב, גורמת לסיבוכים ולעיתים קרובות מונעת הסדר שניתן היה להשיגו. אבואב מציין, כי הנתונים צריכים להדליק נורה אדומה גם בקרב הבנקים, במיוחד לאחר שמתברר, כי 40% מכלל המפגרים בתשלום נקלעו לקשיים כבר במהלך השנה הראשונה לאחר לקיחת המשכנתא.
לדברי אבואב, נתונים אלה מלמדים על כך שייתכן שחלק מהלווים לא היו צריכים לקבל את המשכנתא בתנאים שניתנה. לדעתו, פעולות הסברה היו יכולות למנוע זאת מלכתחילה. אבואב מציין מודלים שפותחו בארה"ב, שנועדו למתן את ההפסדים ולהקטין את שיעור מימוש הנכסים. כך למשל, בשנת 1998 מומשו בארה"ב 78% מהנכסים של המפגרים בהחזרים, ואילו ב-2001 ירד השיעור ל-22% בלבד. לדבריו, פיתוח כלים מסוג זה מותנה בשיתוף פעולה ורצון טוב של הבנקים.
אבואב הוסיף, כי ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות הקלה זמנית בהחזרי המשכנתא של מתקשים מוצדקים. לדבריו, בעבר גובשו המלצות כאלה, שמבטיחות שההקלה לא תנוצל לטווח ארוך.
עוד הוא מציין, כי ניתן לאמץ מנגנונים לדחיית ההחזרים לסוף תקופת המשכנתא, ובכך להקל על הלווים. לדעתו, טיפול יעיל במתקשים בהסדרים לא רק שיקל את הנטל על הלווים, אלא גם על הבנקים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.