סיטי-פס מתקדמת לבד: הפועלים ולאומי יתנו ליווי רק לאחר תוכניות מפורטות והיתרי בנייה

למדו מניסיון דיסקונט במנהרות הכרמל וחוששים מעיכובים * סיטי-פס תממן התכנון והיתרי הבנייה

בנק הפועלים ובנק לאומי לא יעמידו לסיטי-פס את הליווי הפיננסי לפרויקט הרכבת הקלה בירושלים, עד להשלמת אישור התוכניות המפורטות והוצאת היתרי הבנייה. בעקבות זאת, החליטה סיטי-פס לממן את התכנון המפורט מהון עצמי. כך נודע ל"גלובס".

הודעת הבנקים באה בשעה שהם נמצאים במגעים מתקדמים מאוד לקראת חתימה סגירת פיננסית מול סיטי-פס. הפועלים ולאומי הודיעו, כי יעמידו את המימון לפרויקט - 280 מיליון אירו בהלוואה לטווח קצר ו-100 מיליון דולר בהלוואה לטווח ארוך - רק לאחר השלמת אישורים לתוכניות המפורטות והוצאת היתרי בנייה. בצעד זה מבקשים הבנקים להקטין את סיכונים הקשורים בעיכובים סטטוטוריים.

מאחר שוועדת המכרזים, בראשות צבי חלמיש, הודיעה שלא תדחה את המועד הקובע, החליטה סיט-פס לממן את התכנון המפורט בעצמה. לפי הערכות, בתוך 5-4 חודשים תיחתם העיסקה הפיננסית מול הבנק.

המועד הקובע ייכנס לתוקף ביום חמישי הזה, 17.2.05. משמעות הדבר, שמעבר לתאריך זה יהיו עיכובים בהשלמת הפרויקט על חשבון הזכיין בכל הנוגע להקמה ולתפעול. לסיטי-פס יש אינטרס ברור לקדם באופן מיידי את התכנון והוצאת היתרי הבנייה, המוערכת ב-10 מיליון דולר.

סיטי-פס אמורה להפקיד עוד 20 מיליון שקל עד יום חמישי. מדובר בערבות שהיא מחויבת להפקיד מכוח הסכם הזיכיון, לפיו עד למועד הקובע הזכיין אמור להפקיד 100% ערבות בסך של 50 מיליון שקל. עד היום הפקידה סיטי-פס 30 מיליון שקל.

מהנהלת הפרויקט נמסר, כי סיטי-פס משקיעה מאמצים רבים על מנת לקדם את התכנון והודעת הבנקים על דחיית הסגירה הפיננסית לא תשפיע על קידום הפרויקט. וזאת, כיוון שסיטי-פס תממן את התכנון. העובדה שסיטי-פס תפקיד עד סוף השבוע 20 מיליון שקל, מעידה על מחויבות אמיתית וכנה לפרויקט.

מסיטי-פס נמסר, כי לאור הניסיון של דיסקונט בפרויקט מנהרות הכרמל, דרישות הבנקים הגיוניות. לדבריה, "מי שנכווה ברותחים נזהר בצוננים". "סיטי-פס מצידה עושה את כל המאמצים ומשקיעה את מרצה על מנת להשלים את ההליכים התכנוניים".

סיטי-פס היתה אמורה במקום להציג את הסגירה הפיננסית באוגוסט 2003 וקיבלה כבר ארבע דחיות, אך עד כה לא הצליחה לחתום על הסגירה הפיננסית.

סיטי-פס נמצאת בבעלות אשטרום (27.5%) פולאר השקעות (27.5%) אלסטום (20%), הראל (20%) וקונקס (5%). סיטי-פס נבחרה בנובמבר 2002 כזכיינית הקו הראשון בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים. על-פי הסכם הזיכיון תשלם המדינה מענק הקמה בסך של 1.6 מיליארד שקל.