שוק הנדל"ן במוסקבה רשם את השנה המוצלחת ביותר אי-פעם

הפריחה, שבאה לידי ביטוי בעיקר בנכסים המסחריים, מושכת גם משקיעים מערביים, שנמנעו עד כה מלפעול בשוק הרוסי, לאור הסיכון הכרוך בכך

שוק הנדל"ן במוסקבה, רוסיה, נמצא בפריחה אותה לא ידע זמן רב.

סוכני הנדל"ן בבירה הרוסית מספרים כי רמת ביקושים כפי שנמדדה ב-2004, לא נרשמה מעולם.

"זו היתה שנה פנטסטית לנדל"ן במוסקבה. הביקושים עלו דרמטית בהשוואה ל-2003, ובהרבה מעבר לציפיות המוקדמות" אומר מייקל לנג, מנהל חברת הנדל"ן הבינ"ל, ג'ונס לאנג לה-סאל.

במהלך 2004 הושלמו במוסקבה 12 פרוייקטי נדל"ן גדולים, שיא של 15 שנה. בין הפרוייקטים, זוג מגדלי Naberezhnaya בני ה-17 קומות, פרוייקט המשרדים המפואר מוסקבה-סיטי, השלמת מתחם הקמעונאות הגדול במזרח אירופה, פתיחת סניף רשת הרהיטים השבדית איקאה בשטח של 230,000 רגל רבועה, וקניון הענק בפרבר Khimki הסמוך למוסקבה.

שנת 2004 בשוק הנדל"ן הרוסי התאפיינה גם בקונסולידציה רחבת היקף, בקרב גופי ההשקעה, עובדה שסייעה לשוק. "השוק הפיננסי במוסקבה מתבגר מהר מאוד והפך בשנה האחרונה למתוחכם ומקצועי יותר", מציינת אולגה ארקגלסקייה, ראש חטיבת הנדל"ן בחברת ארנסט אנד יאנג בעיר.

איקאה - סניף ראשון בהשקעה של 300 מיליון דולר

לאור השתכללות השוק הרוסי, המשקיעים המוסדיים הגדולים מתחילים להגיע. סוכני הנדל"ן בעיר מספרים כי למרות שהתופעה עדיין אינה שכיחה במיוחד, המשקיעים הבינ"ל נוטלים חלק בביצוע העסקאות, ומציינים כדוגמא את מעורבותם ברכישת מספר פרוייקטים, כשהבולט בהם הוא מתחם הקמעונאות הענק שהוקם בעיר, במימונה של קרן השקעות שוויצרית.

גם גופי ההשקעה הגדולים ברוסיה מנצלים את המומנטום החיובי בשוק הנדל"ן, כשחלקם אף גייסו בשנה שעברה מיליוני דולרים בבורסה המקומית, לצורך הגדלת היקפי הפעילות.

אחד הגופים המובילים היא קרן ההשקעות Perm Financial & Industrial Group, אשר רכשה בשנה שחלפה את מגדל אריקסון בעיר ואת מרכז העסקים של חברת סמסונג בתמורה לכ-60 מיליון דולר.

לקראת סוף השנה, השלימה הקרן עסקה שלישית, כשרכשה את המרכז המסחרי Ovchinnikovskaya Naberezhnaya, בתמורה ל-50 מיליון דולר נוספים.

מבין כל העסקים במוסקבה, התחום הצומח ביותר הוא ענף הקמעונאות. בין מתחמי הקמעונאות הבולטים שהוקמו השנה בבירה הרוסית, הוא סניף רשת הרהיטים השבדית איקאה - הראשון שלה ברוסיה, שהוקם בהשקעה של כ-300 מיליון דולר.

חברות נוספות מקומיות שעברו למתחמים חדשים הן ואסנה, שהקימה מתחם בשטח של 12,300 רגל רבועה, וויפרק שהקימה מתחם בשטח של כ-70,000 רגל רבועה וחברת L-153, שעברה למתחם חדש בפרבר ליובלינו בדרום מערב העיר, בשטח של כ-90,000 רגל רבועה.

"חברות הקמעונאות צומחות בקצב הרבה יותר מהיר מכפי שחברות הבנייה מסוגלות לשאת", מציין מקסים גסייב, בכיר באחת הרשתות המקומיות, המוסיף ש"זו היתה שנה של התרחבות מדהימה, שתרמה רבות לשוק הנדל"ן במוסקבה וברוסיה בכלל".