כצמן שוב מגייס, הפעם עם דירוג כפול

גזית גלוב ממחזרת חובות, מצרפת את כלל ביטוח כמשקיע אסטרטגי, ומשדרת בטחון מוחלט מול קריסתו של שוכר ותיק וגדול בארה"ב, בנימוק ששכר הדירה שיתקבל את יפונו הנכסים יהיה גבוה בהרבה

חברת גזית גלוב, מחברות הנדל"ן המוערכות בבורסה בתל-אביב, ממשיכה ליהנות מאמון המשקיעים ולגייס כספים לפעילותה. בימים האחרונים ביצעה החברה מספר מהלכים, שנועדו להעשיר את קופתה.

בחודש האחרון גייסה גזית גלוב מהגופים המוסדיים 222 מיליון שקל באמצעות הנפקת אגרות חוב לגופים אלו. ההקצאה נעשתה בשתי מנות עד כה, כשהגיוסים בוצעו באיגרות מסדרה א' של החברה, אשר נסחרות בבורסה בתל אביב, ונפדות עד שנת 2017 בהצמדה לדולר.

בתחילת החודש גויסו 176 מיליון שקל בהקצאה פרטית של איגרות החוב, במכרז שבו התקבלו ביקושים של כ-240 מיליון שקל. הקצאה זו נסגרה בתשואה דולרית של 5.7%. בשבוע שעבר, נוכח הביקושים הגבוהים בהקצאה הראשונה, ביצעה גזית גלוב הקצאה נוספת, קטנה יותר, של 46 מיליון שקל, כשההקצאה זו כבר נעשתה בתשואה נמוכה יותר, של 5.54%.

הגיוסים של גזית גלוב גובו באישור דירוג כפול - הן מצד מעלות והן מצד מדרוג. יצוין, כי מרבית החברות מסתפקות בדירוג אחד בלבד, אולם בגזית גלוב בחרו לבצע דירוג כפול מצד שתי חברות הדירוג הפעילות בישראל - מה שחיזק את אמונם של המוסדיים באיגרות שהנפיקה החברה.

מעלות, שמדרגת את גזית גלוב לאורך שנים, הרחיבה למעשה את דירוג החברה הגבוה, שעומד על AA מינוס, למסגרת של עד 350 מיליון שקל נוספים. למעלות מצטרפת מדרוג, שמדרגת את החברה מאז אוקטובר אשתקד, וגם היא למעשה מרחיבה את מסגרת הדירוג הקיים של החברה, Aa3, לעד 350 מיליון שקל נוספים. דירוג ה-Aa3 של מדרוג הוא למעשה המקבילה ל-AA מינוס של מעלות.

בגזית גלוב מייעדים את עיקר התמורה מההנפקה להחלפת חוב בנקאי בחוב מוסדי, כך שהיקף החוב של החברה לא ישתנה כתוצאה מההקצאות, אך עלותו לחברה תוזל.

גזית גלוב היא כאמור אחת מחברות הנדל"ן המוערכות מבין אלו שנסחרות בתל-אביב. עיקר הפעילות של החברה נעשית בצפון אמריקה, באמצעות חברת הריט אקוויטי 1 (EQY בבורסת ניו-יורק), שבבעלותה מרכזים מסחריים במספר מדינות בארה"ב, ובראשן פלורידה. בנוסף, שולטת גזית גלוב גם בחברת פירסט קפיטל הקנדית (FCR בבורסה של טורונטו), אשר פעילה בשוק הקנדי. בנוסף, נכנסה הקבוצה אשתקד לפעילות בסקנדינביה, כשרכשה את השליטה בחברת סיטיקון הפינית. בעיסקה אחרת, אותה ביצעה גזית גלוב בחודש האחרון, גייסה החברה מימון בהיקף נוסף של 100 מיליון שקל מקבוצת כלל ביטוח, של אי.די.בי. בכך מצטרפת כלל ביטוח לטרנד החדש בעולם הביטוח, שבו קבוצות ביטוח מגדילות את חלקן בתחום האשראי החוץ בנקאי - מגמה שמובילה אותה קבוצת הפניקס בראשותו של היו"ר אריה עובדיה.

במסגרת הסכם המימון נחשף, כי כלל ביטוח היא בעלת המניות השנייה בגודלה בגזית גלוב (אחרי גזית אינק של כצמן), עם אחזקה נוכחית של 4.39% בחברה. המימון נעשה באיגרות חוב סטרייט, שפועל הן איגרות חוב להמרה בשל האופציות שהתווספו אליהן.

על-פי ההסכם, הקצתה גזית גלוב 100 מיליון שקל באג"ח סטרייט לכלל, כשקרן האיגרות תיפרע ב-3 תשלומים שנתיים בשנים 2010-2012. האיגרות נושאות ריבית שנתית של 5.1% צמוד למדד, שמשולמת מדי שנה.

הדובדבן שניתן לכלל היא חבילת אופציות, שהמרתן תגדיל את אחזקתה של כלל ביטוח בחברה ל-7.27% (גזית אינק תדולל מאחזקה נוכחית של 59.2% ל-54.3%), והיא תהפוך לבעלת עניין בה. מחיר המימוש של האופציות יעמוד על 31 שקל (לעומת שער נוכחי של 26.5 שקל) עד סוף ינואר 2006, ולאחר מכן הוא יועלה ל-33 שקל, צמוד למדד, כשהאופציות יפקעו בסוף ינואר 2007.

עם זאת, גם אם תמיר את האופציות למניות, כלל לא תוכל למנות דירקטור בגזית. בנוסף קובע הסכם הקצאת האופציות, כי לא תעשה התאמה לגבי מחיר המימוש במקרה של חלוקת דיבידנד, וכי מחיר המימוש יהיה צמוד למדד. לגזית גלוב מדיניות דיבידנד מוצהרת ואגרסיבית, במסגרתה מחולק לפחות מחצית הרווח כדיבידנד לבעלי המניות.

הקצאת האופציה מגלמת לכלל הטבה לפי נוסחת בלאק אנד שולס בסך 0.64 שקל לאופציה ביום ההקצאה, כלומר כ-2 מיליון שקל. כלל תוכל לממש את האופציות על-ידי העברת האג"ח לגזית. במקרה זה, סכום הקרן של האג"ח בתוספת הריבית שהצטברה וטרם שולמה והפרשי ההצמדה בהתאמה, ייזקפו על חשבון מחיר המימוש.

בשבוע שעבר נודע, כי לקוח גדול של אקוויטי 1 בארה"ב נקלע לפשיטת רגל. מדובר בחברת ווינדיקסי (WIN בבורסת ניו-יורק), שמפעילה כמעט 1,200 חנויות, מרביתן סופרמרקטים, ושהגישה בקשה להגנה מפני נושאיה (צ'פטר 11). ווינדיקסי שוכרת מאקוויטי וואן כ-16 מבנים, המתפרסים על-פני 68 אלף מ"ר ומשמשים את סניפיה מזה שנים רבות. בסך הכל מסתכמות הכנסותיה של אקוויטי 1 מדמי השכירות של ווינדיקסי ב-5.6 מיליון דולר בשנה, 2.5% מכלל הכנסותיה.

לכאורה, בגזית גלוב היו אמורים לדאוג מאוד מהקשיים של לקוח, שגם אם אינו מהווה סיכון לאקוויטי 1, בכל זאת מחזיק בנתח בעל משמעות מפעילותה. בפועל, מדבריו של אריאל אבן, משנה למנכ"ל גזית גלוב, בשבוע שעבר, ניתן להבין, שלא רק שבחברה לא חוששים - להפך, קריסתה של ווינדיקסי יכולה באופן פרדוקסלי דווקא לסייע לאקוויטי 1 לשפר את ביצועיה.

כיצד נוצר הפרדוקס? מסתבר ששכר הדירה שמשלמת ווינדיקסי לאקוויטי 1 עומד על כ-7 דולר למ"ר בלבד. לדברי אבן, דמי השכירות הללו נחשבים לנמוכים מאוד, שכן באזורים שבהם ממוקמים הנכסים ששוכרת הרשת מקובלים דמי שכירות של עד 12 דולר למ"ר בממוצע, כלומר עד כ-70% מעל למה שמשלמת הרשת כעת. זאת בשל העובדה, שווינדיקסי היא לקוח ותיק של החברה, וחוזי השכירות עמה נחתמו לפני כ-15 שנה וטרם עודכנו.

עם זאת, אבן לא ממהר לשמוח על הפינוי האפשרי של הנכסים הללו. "אני מעריך שבסופו של דבר 16 הסניפים שלנו ימשיכו לפעול במיקומים הנוכחיים שלהם, מכיוון שמדובר בסניפים שנחשבים טובים ברשת עם מחזורי מכירות גבוהים מהממוצע ועם דמי שכירות נמוכים מהממוצע שמשלמת הרשת בסניפיה".

כניסה של חברה להליך של צ'פטר 11, מאפשרת לה לנקוט במהלכים שיאפשרו את התאוששותה. על כן המהלך מאפשר לווינדיקסי לסגור סניפים מפסידים, ולהגיע להסדר חובות שיאפשר את המשך הפעלתם של סניפים מצליחים. אבן מעריך שזה מה שיקרה עם הרשת כעת.

מקרה דומה היה לאקוויטי וואן לפני כ-3 שנים עם רשת הענק קיי מארט, שנכנסה אף היא לצ'פטר 11. אקוויטי וואן השכירה לקיי מארט 6 סניפים, מתוכם נסגר סניף אחד, שהושכר לאחר תקופה לא ארוכה במחירים גבוהים משמעותית מאלו שהושכרו לקיי מארט. יתרה מכך - קיי מארט עצמה הצליחה להתאושש, ולצאת ממצב של פשיטת רגל, ולדברי אבן, כיום היא נחשבת ללקוח יציב בהרבה לאקוויטי 1.