באיחור של שנה וחצי: נחתם הסכם הליווי הפיננסי בפרויקט הרכבת הקלה בי-ם

בפרויקט יושקעו 3 מיליארד ש'; המדינה תשקיע מיליארד ש' בעבודות המקדימות והזכיין את היתרה

בסוף השבוע נחתם הסכם הליווי הפיננסי בפרויקט הרכבת הקלה בירושלים, בין הזכיינית סיטי-פס לבין בנק הפועלים ובנק לאומי. הסגירה הפיננסית הושלמה באיחור של שנה וחצי.

על-פי ההסכם הבנקים ייתנו הלוואה לטווח קצר בסך של 280 מיליון אירו, והלוואה של 100 מיליון אירו לטווח ארוך. סך ההשקעה בפרויקט היא 3 מיליארד שקל, כמיליארד שקל השקעה של המדינה בעבודות מקדימות של העתקת תשתיות, והיתרה היא השקעה של סיטי-פס. המדינה תשלם לזכיין מענק הקמה של 1.4 מיליארד שקל.

סיטי-פס, זכתה בנובמבר 2002 במכרז BOT להקמה תפעול ואחזקה של הקו הראשון בפרויקט. היא היתה אמורה להשלים את הסגירה הפיננסית עד אוגוסט 2003.

במו"מ שיפרה המדינה את תנאי הזיכיון כדי להקטין את הסיכון בפרויקט ולקצר את התמשכות ההליכים בסגירה הפיננסית. כך למשל הוחלט לשלם את מענק ההקמה בתשלומים עם התקדמות הפרויקט, ולא בתשלום אחד בסוף תקופת ההקמה, כפי שנקבע במקור.

עוד התחייבה המדינה לשאת באחריות הכספית במקרה של אירוע ביטחוני שיגרום לאובדן ההכנסה ברכבת.

ועדת המכרזים, בראשות צבי חלמיש, החליטה כי ה-17 בפברואר יהיה המועד הקובע להתחלת הפרויקט. עקב כך החליטה סיטי-פס לממן את התכנון המפורט, ב-50 מיליון שקל מהון עצמי, במקביל למו"מ מול הבנקים.

בסיטי-פס צופים, כי יוכלו לקבל היתרי עבודה בתוך 5 חודשים ואז יוכלו התחיל בביצוע העבודות.

יו"ר הנהלת הפרויקט ומנכ"ל עיריית ירושלים, איתן מאיר, אמר בתגובה: "חתימה על סגירה פיננסית בתקופת אינתיפאדה הוא הישג מרשים. הסקטור הציבורי לא עצר רגע אחד והשלים את כל העבודות המקדימות. ב-2008 תופעל רכבת קלה בפעם הראשונה בישראל בירושלים".