ארה"ב: האם לרשויות עירוניות מותר להפקיע רכוש פרטי?

מטרת ההפקעה לאפשר פיתוח פרוייקטי נדל"ן פרטיים לבניית מבני משרדים, מגורים ומלונות

ביהמ"ש העליון בארה"ב יכריע בקרוב בסוגיה האם לרשויות עירוניות מותר להפקיע רכוש ממניעים כלכליים.

בית המשפט העליון בארה"ב, בדיון שהוקדש לסוגיית משרדי ענקית התרופות פייזר בקונטיקט, מסצ'וסטס, דן בשאלה האם לאפשר למדינה לחייב מחזיקי רכוש פרטי למכור את קרקעותיהם על מנת לאפשר פיתוח פרוייקטים חדשים.

קבוצת בעלי בתים פרטיים מניו לונדון, קונטיקט, טענה כי רשויות העיר שלהם מנסות לנשלם, בניגוד לחוק, מקרקעותיהם, הסמוכות למרכז פיתוח בשווי של 300 מיליון דולר של פייזר. זאת על מנת לאפשר פיתוח פרוייקטי נדל"ן פרטיים לבניית מבני משרדים, מגורים ומלונות.

מנגד, רשויות העיר טענו כי הפרוייקטים האמורים ייצרו מקומות עבודה והכנסות ממיסים עבור ניו לונדון, הנמצאת בקשיים.

המשפט מהווה זירת קרב בין בעלי הרכוש מחד, לבין הרשויות העירוניות המנסות להגדיל את הכנסותיהן, מאידך. השופטת סנדרה דיי אוקונור, מוושינגטון, אמרה שהשאלה הינה האם הרשויות העירוניות רשאיות להורות לבעלי מוטל דרכים למכור את הנכס, מכיוון שלדעתן מלון מפואר יהווה מקור לתשלומי מיסים גבוהים יותר.

השופטות רות ביידר גינסבורג ואנטוניה סקליה הציעו אופנים אחרים לנושא הדיון. לדבריה השופטת גינסבורג, "העובדה העיקרית, לפחות מצידה של הרשות העירונית, הינה קשייה הכלכליים של העירייה, בעוד ראשיה מבקשים לבנותה ולהוסיף בה מקומות עבודה".

מנגד, השופטת סקליה צידדה בעמדת הצד שכנגד, דהיינו בעלי הרכוש, ואמרה כי רשויות העיר "נוטלות רכוש ממי שאינו חפץ למוכרו, האם לעניין זה אין כל חשיבות?".

יש לציין, כי החקיקה בארצות הברית מאפשרת לרשויות השלטוניות לתפוס רכוש פרטי לשם "שימוש ציבורי", במידה והרשויות משלמות לבעל הרכוש בתמורה לכך.

בכך מאפשר החוק לרשויות האמריקניות לפנות מקרקעין לשם פיתוח כבישים מהירים ומבנים ציבוריים, או שיפוץ שכונות עוני, סיבה אשר זה מכבר נחשבת כציבורית.

המקרה הנוכחי, הנדון בביהמ"ש העליון בארה"ב מתייחס, לפיכך, לשאלה האם הפקעת קרקע לשם הטבות כלכליות לרשויות נחשבת כשימוש ציבורי.

כאשר יצרנית התרופות הגדולה בעולם פייזר, שבסיסה בעיר ניו יורק, החליטה בשנת 1998 לבנות את משרדיה על גדות נהר התמזה בניו לונדון, רשויות העיר שאפו להרוויח מכך באמצעות פיתוח פרוייקטים בשטח, בן ה-90 אקרים, הסמוך. נציין, כי פייזר אינה חלק מהדיון הנערך בימים אלו בביהמ"ש העליון בארה"ב, והיא רכשה את הקרקע למשרדיה בהליך רגיל.

תאגיד הפיתוח של ניו לונדון, אשר נוסד על ידי עיריית ניו לונדון על מנת לפתח את האיזור בן 90 האקרים, צופה כי הפרוייקט המדובר יספק כ-1,200-2,300 מקומות עבודה, ויכניס לקופת העירייה עד 1.2 מיליון דולר בתשלומי מיסי רכוש.

שופט ביהמ"ש העליון, דייויד ה. סאוטר, אמר כי טיעונם של בעלי הקרקעות, שהפקעת רכושם אינה חוקית, עשוי לגרור סתירה עם ההחלטה התקדימית של ביהמ"ש העליון משנת 1954, בדבר מתן הרשאה לרשויות הממשלתיות להפקיע רכוש לשם פיתוחן של שכונות עוני.

נציין כי בדיון שנערך בערכאה העליונה של בתי המשפט בקונטיקט הפסידו בעלי הבתים, לאחר שבית המשפט העליון במדינה אישר לרשויות בניו לונדון להפקיע את הקרקע המדוברת.

בעקבות כך, עירערו בעלי הקרקעות לערכאה העליונה בארה"ב, אשר צפויה לפרסם את החלטתה הסופית בנושא בחודש יולי.

ניו לונדון שוכנת בנקודת המפגש של התמזה וניו אינגלנד סאונד, 125 מיילים צפונית מזרחית לעיר ניו יורק.