האספלט והגשם

שיקולים תקציביים מונעים לא פעם את השימוש באספלט הטוב והבטוח יותר

בימים גשומים כאשר אנו נוסעים בכבישים אנו נתקלים בתופעה מוזרה, אנו נוסעים בכביש שקט, בטוח ויבש למרות שמחוץ לרכב משתוללת סערת גשמים. רגע אחרי אנו במרכזו של כביש מוצף שלוליות כאשר הרכבים לפנינו ממלאים את שמשת המכונית במים, הראות קשה, סימוני הדרך לא נראים ומשימת הנהיגה הופכת כמעט בלתי אפשרית.

מחקרים רבים הוכיחו, כי לתשתית הכבישים תפקיד מרכזי ומכריע בתאונות הדרכים. אם כך מדוע רמת הכבישים אינה אחידה ולא ניתן לנסוע בחורף בביטחה? מרבית כבישי הארץ נסללו באספלט ישן אשר ניקוז המים בו איטי וקשה יותר, כלי הרכב מתיזים מים, סכנת ההחלקה גבוהה, וגם הרעש כתוצאה מהנסיעה הוא בעוצמות גבוהות יותר.

בשנים האחרונות נכנסו לשוק סוגי אספלט חדשים ומשופרים בהם אחוז החללים גבוה יותר, מאפשר ניקוז מים מהיר, שמירה על פני האספלט יבשים, הבלטת סימני הדרך, והפחתת הרעש.

קיימים 3 סוגי אספלט חדשים: אספלט מסוג S - מרבית הפרויקטים של גופי הסלילה כגון מע"ץ, נתיבי איילון מבוצע בעזרת אספלט זה. יתרונו בכך שלמרות שמדובר באספלט חדש מחירו גבוה רק ב-% 10 ממחיר האספלט הישן. אספלט מסוג SMA - לדעת מומחים זהו האספלט הטוב ביותר. הוא בדרך כלל עשוי מבזלת, אשר יתרונה הגדול הוא באמידותה ובעובדה שהיא שומרת על מקדם חיכוך גבוה לאורך זמן רב, המונע החלקה.

לאספלט מוספים סיבים (פולימרים) הגורמים לתערובת להתלכד ולהידבק בצורה טובה ובכך חסרונה. על כל טונה אספלט יש להוסיף 5 ק"ג סיבים. מחירו של ק"ג סיבים הוא אירו אחד, עובדה המייקרת את האספלט ב-%80 לעומת מחיר האספלט הרגיל.

לשם השוואה אספלט רגיל נמכר ב-120-130 שקל לטונה לעומת טון אספלט SMA הנמכר ב-220 שקל .

הסוג השלישי הוא האספלט השקט , ייחודו שמוסיפים לתערובת סיבים וסיד. באספלט זה אחוז החללים הוא גבוה, עובדה הגורמת לניקוז מהיר מאוד של המים ולהפחתת רעש ניכרת. מחיר אספלט זה גבוה ב-% 90 ממחיר אספלט רגיל.

סוג האספלט נקבע לפי אופי הפרויקט, בין הגורמים המשפיעים ניתן למצוא את מרכזיות ציר התנועה והיקף התנועה העוברת עליו מדי יום, התחשבות בסביבה מבחינת הרעש, מחיר, הכביש הקיים בשטח ועוד.

מרבית גופי הסלילה עובדים כיום עם אספלט S ובכך משלבים בין טיב האספלט לאילוצים תקציביים.

מבנה רוב הכבישים בארץ וסוג האספלט שבהם גורם לבלאי ושחיקה מואצת, ולפיכך נדרשות עבודות אחזקה רבות הגורמות לכך שבמקום השקעה בפרויקטים תחבורתיים חדשים, מרבית הכספים מופנים לאחזקה.

בעבר תיקוני הכבישים היו מבוצעים ע"י קרצוף של מספר ס"מ ואח"כ הנחת אספלט חדש מבלי להתייחס למקומות פגועים, עובדה זו גרמה לכך שתשתית הכביש בפועל לא תוקנה ונדרשו תיקונים חוזרים תוך פרק זמן קצר. כיום השתפר האופן בו מבוצעים התיקונים.

לסיכום חשוב להדגיש כי בשנים האחרונות חל שיפור ניכר והאספלטים החדשים מסייעים לנסיעה משופרת, בטוחה ונעימה יותר. יחד עם זאת מחיר האספלט ושיקולים תקציביים מונעים לא פעם את השימוש באספלט הטוב ביותר. נדרשת עבודת תשתית רחבה ומקיפה כדי לשנות מצב זה.

הכותב הוא מנכ"ל חברת איזוטסט