הבנקים במפרץ חשופים לסיכון בגלל שוק הנדל"ן

S&P: "בועת" הנדל"ן עלולה לפקוע ולאיים על יציבות הבנקים במפרץ הפרסי

הבנקים במפרץ הפרסי חשופים לסיכון בגלל חשיפה ישירה או עקיפה לשוק הנדל"ן המתפתח בתחומם, כך מזהירים בחברת הדירוג Standard & Poor's.

מחד, אומרים בחברה, יש עלייה במחירי הנכסים באיזור, כשהגורמים לכך הם: עלייה במחירי הנפט, כספים חוזרים של תושבים המופנים להשקעה במולדת, שיפור ביציבות האזורית, שינויים מבניים בכלכלת האזור וביטחון בהשקעות.

מאידך, התופעה מדאיגה. לדברי החברה, ה"בועה" היא בחלקה מלאכותית וככזו היא עלולה לפקוע. לדבריה, התסריט הגרוע ביותר עלול להיווצר בעקבות משבר פוליטי באזור או ירידה חדה במחירי הנפט, שישפיעו על הענף.

סעודיה, כוויית, ואיחוד האמירויות הם השווקים המסוכנים ביותר. בעוד הבנקים הגדולים במפרץ יוכלו לספוג ירידה בערך הנכסים, ההשפעה על הסקטור הבנקאי כולו עלולה להיות הרסנית.

לטענת S&P, השוק המוגבל, הריכוזיות הגבוהה, משקיעים לא מתוחכמים, וחוסר מידע, עלולים יחד להחריף את המפולת ולהשפיע מהותית על יציבות הבנקים.

עד כמה הערכה זו ריאלית? יש הסכמה כללית שהבנקים במפרץ חשופים מעבר לכל פרופורציה לשוק הנדל"ן. בנוסף, מחסור במידע איכותי, היעדר סטטיסטיקה ממשלתית בשיתוף הסקטור הפרטי, מהווה בעיה רצינית באזור. למרות סימני שיפור, חשיפה ושקיפות נחשבים עדיין לחדירה לפרטיות בחלק זה של העולם, ובכך נמנע מידע רלוונטי וחשוב להשקעה. חלק מהאנליסטים ומהבנקאים דוחים את החששות להתמוטטות, ודוחים אפשרות לחזרה של משבר סאוק אל-מאנק בכוויית, במהלכו משקיעים הפסידו מיליוני דולרים בבורסה ובשוק הנדל"ן בשנות ה-80. במקרה הגרוע, מעריכים ששוק הנדל"ן יאבד 20% מערכו.

בדרך כלל, התפתחות שוק הנדל"ן מבורכת בכל מדינה, בייחוד על רקע שינויים כלכליים באזור, ומדינות המפרץ אינן יוצאות מהכלל. הבורסות במדינות אלה עלו ב-70%-190% בשנת 2004, הקצב הגבוה בעולם.

נזילות גבוהה יכולה להיות ברכה או קללה לכלכלה, תלוי בנסיבות. כניסת כסף לשווקים גרמה לעליית מחירים ולאינפלציה, במיוחד בסביבה של אינפלציה נמוכה, 2% לשנה, במדינות ה-GCC (פורום איזורי לשת"פ כלכלי).

לדברי S&P, השוק המשני כמעט לא קיים במפרץ הפרסי, אף ששווקים פיננסיים רבים הוקמו רק לאחרונה. לכן, תיקון טכני או כניסת מזומנים, עלולים להשפיע מאוד על השוק המוניטרי.

בצד החיובי, טוענת החברה, ה"בועה" מונעת גם על-ידי צמיחה כלכלית, גידול באוכלוסייה, והשקעה ממשלתית גוברת בתחומי התשתית. במובן זה, הבנייה מייצרת רווחים לקבלנים, לקבלני מישנה, וכמובן לבנקים המממנים.

למרות שהבנקים מלווים לנדל"ן 7%-16% מהונם, S&P מאמינה שחשיפה זו גדולה מספיק כדי להשפיע על הבנקים במקרה של נפילה בשוק.

למרות הדו"ח, בועת הנדל"ן במפרץ הפרסי לא מראה, בינתיים, סימני עצירה.