הפועלים מצמצם את החשיפה

ירידה דרמטית של 8% באשראי לענף ב-2004, והשבוע ניווכח אם המיליארדים עברו ללאומי

"מכל ענפי המשק, נראה שהיחיד שטרם התאושש הוא ענף הבנייה" - כך אמר יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, שלמה נחמה, במסיבת עיתונאים אפופת אופטימיות בשבוע שעבר, לנוכח רווחי השיא עליהם דיווח הבנק לשנת 2004 (רווח נקי של 2.107 מיליארד שקל ותשואה להון של 15.2%). מנכ"ל הבנק, צבי זיו, גם הוא התייחס לענף הנדל"ן פחות או יותר באותו האופן, ואמר: "אותות היציאה מהמיתון מבוששים להגיע לענף הבנייה והנדל"ן".

אכן, תמונת הענף העולה מדו"חות הבנק הגדול במערכת, הנחשב מסורתית למממן הגדול ביותר של ענף הנדל"ן, ממשיכה להעיד על מצבו הקשה של הענף, שמסרב להתחיל ולהתאושש.

הנתון המדאיג ביותר הוא ירידה חדה של 8% בהיקף האשראי לציבור שהעניק בנק הפועלים לענף הבינוי והנדל"ן. בשנת 2004 הגיע היקף האשראי ל-37.35 מיליארד שקל, 3.25 מיליארד שקל פחות מהיקף האשראי בשנת 2003. מדובר על ירידה חדה הן מבחינת שיעורה, 8%, והן מבחינת סכום העתק שהשיל מעצמו הבנק באשראי לענף זה.

נציין, כי מגמה זו מהווה המשך לירידה שחלה בשנת 2003 בהיקף האשראי לנדל"ן, אך זו היתה מתונה הרבה יותר - כמיליארד שקל פחות מאשר בשנת 2002.

בנק הפועלים לא רק העניק פחות אשראי לנדל"ן בשנת 2004, אלא גם הקשיח את היחס אליו, בין השאר בגלל כמה נפילות בשנה זו, ובראשן הבעיה עם צמנטכל. את זה אפשר להסיק מהזינוק של 56% בהיקף ההפרשה לחובות מסופקים בגין אשראי לבנייה, שגדל מ-467 מיליון ב-2003 לסכום של 728 מיליון שקל ב-2004. גידול זה הביא את ההפרשה לענף הנדל"ן להיות במקום הראשון בתחום זה מבין ענפי המשק (במקומו של ענף התעשייה). גם החובות הבעייתיים בענף זינקו בהתאם, בשיעור של 7.6% מ-2003, לרמה של 6 מיליארד שקל ב-2004 (גידול של 420 מיליון שקל).

מספרים אלה מדברים בעד עצמם, וניתן לראות אותם כביטוי של סנטימנט שלילי שמעניק היום הבנק לענף הגדול ביותר במשק - ענף הנדל"ן.

למגמות אלה ייתכנו הסברים נוספים, מלבד המיתון המתמשך בענף. בשנה האחרונה מנהלת את סקטור הנדל"ן בבנק הפועלים קלרה צברגל, במקום ארנון רבינוביץ' הוותיק שפרש. השילוב של הנחיות הדירקטוריון וההנהלה, כפי שבאו לידי ביטוי בדברי נחמה וזיו, יחד עם הרצון לנקות שולחן, הם שהיו ברקע המספרים המפתיעים הללו.

סיבה אפשרית נוספת לירידה היא פריחת המימון החוץ בנקאי, שמאפשר לחברות הנדל"ן לבצע גיוסי הון באמצעות איגוחים, הנפקות בבורסה, או אצל חברות מימון חוץ בנקאיות, כמו חברות הביטוח.

וכמובן, התחרות, בעיקר מצד בנק לאומי. גם בבנק לאומי יש בשנה האחרונה מנהל חדש לתחום הנדל"ן, עוזי לוי, ובנק לאומי היה באופן מסורתי השני בגודלו בשוק הבנקאות בכלל ובאשראי לנדל"ן בפרט. מתעוררת שאלה מעניינת: האם בנק לאומי לקח לעצמו את נתח האשראי שאיבד הפועלים בענף הבנייה? תשובה לשאלה זו עשויה להתברר ביום ד' השבוע, עם פרסום דו"חות לאומי ל-2004. אם יתברר שבנק לאומי רק שמר על אותה רמת האשראי לנדל"ן כמו ב-2003, דהיינו כ-39 מיליארד שקל, הרי שיתכן שלאומי יהפוך למממן הבנקאי הגדול ביותר של ענף הנדל"ן.