העבודות לביצוע פרויקט מנהרות הכרמל צפויות להתחיל בתוך שישה חודשים. הזכיינית כרמלטון, בהרכבה החדש עם אשטרום ושיכון ובינוי, מנהלת דיונים עם המדינה ובנק דיסקונט לחתימה על הסכם זיכיון והסכם מימון מתוקנים.
בנוסף, כרמלטון צפויה לבקש בתוך ימים ספורים את אישור האוצר לשינוי הבעלות בקבוצה: יציאת נכסים ובניין, ופיבי אחזקות ודרגדוס הספרדית, וכניסתה של שיכון ובינוי.
בכוונת המדינה לאשר את שינוי הבעלים, אך המשך הפעילות תיתחם בלו"ז מוגדר וקצר ככל שניתן. כל הגורמים המעורבים בפרויקט מעריכים, כי שינוי הבעלים יאפשר להגיע להסכמות ולחתימה על ההסכמים המתוקנים בתוך שלושה חודשים, וכי עבודות יכולות להתחיל בתוך חצי שנה לכל המאוחר.
לדברי גורם מקורב לפרויקט, "בכרמלטון במבנה החדש מתבצעת פעילות רבה במטרה להוציא את הפרויקט לפועל מוקדם ככל שניתן. כל המעורבים בפרויקט אומרים שכניסת 'סוסים חדשים' היא ההצלה של הפרויקט".
בשבועות הקרובים ייפגשו נציגי המדינה, הפרויקט והבנקים לדיונים כדי לקדם שלושה נושאים מרכזיים.
הנושא הראשון - חתימה בין כרמלטון למדינה על הסכם זיכיון מתוקן. הסכם הזיכיון המחודש יכלול, בין היתר, התחייבות הזכיין להוזיל את מחירי האגרה במנהרות ב-40%.
על-פי הסכם הזיכיון המקורי גובה האגרה היא 13 שקל לכל קטע מנהרה ובסה"כ 52 שקל עבור נסיעה הלוך ושוב. החשכ"ל באוצר, ירון זליכה, דרש להוזיל ל-6-9 שקל לכל קטע.
בתמורה להוזלה, המדינה תתחייב להעמיד ערבות תנועה למצב שבו הביקוש בפועל יהיה נמוך מהתחזית, ולוותר על זכותה לתבוע בגין נזקים שנגרמו לה מעיכוב הפרויקט.
הנושא השני - חתימה על הסכם מימון מתוקן מול בנק דיסקונט. דיסקונט חויב בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, להעמיד את הליווי הפיננסי לפרויקט, 709 מליון שקל, מכוח הסכם מימון שנחתם ב-1999.
במקביל להליכי הערעור על ההחלטה בבית המשפט העליון, מנהלים דיסקונט וכרמלטון מו"מ לחתימה על הסכם מתוקן, בו מנסים הצדדים להתאים את תנאי המימון לשינויים שחלו במשק מאז החתימה הראשונית.
הנושא השלישי - אישור השינוי בבעלות הקבוצה. משרד האוצר טרם קיבל בקשה רשמית, שהתעכבה בשל מחלוקות בניסוח הבקשה. ברמה העקרונית הסכמי היציאה-כניסה בין בעלי המניות מוסכמים, כאשר החברות היוצאות יקבלו פיצוי של 1.5 מיליון דולר בגין השקעותיהן בפרויקט.
הערכות הן, כי ניתן להשלים משימות אלה תוך שלושה חודשים, אך מטעמי זהירות כרמלטון קבעה לו"ז של 4 חודשים להשלמת המשימות ותחילת ביצוע הפרויקט בספטמבר.
כרמלטון זכתה ב-1998 במכרז BOT להקמה אחזקה ותפעול של פרויקט מנהרות הכרמל בחיפה. מדובר בפרויקט בהיקף של מיליארד שקל, 170 מיליון דולר במונחי 1998, להקמת צמד מינהרות של חמישה ק"מ שיחברו את צומת הקריות, הצ'ק פוסט, עם היציאות הדרומיות של חיפה.
הפרויקט התעכב שנים ארוכות, תחילה בשל קושי לקבל אישור סטטוטורי לפרויקט. עיכוב זה הביא להודעת דיסקונט על ביטול הסכם המימון, דבר שגרר הימשכות של הליכים משפטיים עד היום.
בשנה האחרונה נבדקה במשרד האוצר האופציה לבטל את ההתקשרות ולצאת למכרז חדש. זליכה הציב בספטמבר 2004 אולטימטום לזכיינית, בו הודיע כי אם לא ייחתמו ההסכמים הנדרשים עד סוף 2004 יפורסם מכרז חדש.
דו"ח שהכינה יפה נוף עבור משרד האוצר, קבע כי דחיית הפרויקט בשלוש שנים, כתוצאה מפרסום מכרז חדש, יגרום להפסד של 750 מיליון שקל.
הדחיפות בהשלמת הפרויקט גבוהה מסיבות רבות. מבחינת חיפה, המינהרות יהיו עורק תנועה ראשי ויחידי המחבר את מפרץ חיפה עם השכונות ברכס הכרמל ומערב חיפה.
המערכות התכנוניות בחיפה, הסתמכו על מנהרות הכרמל כעובדה קיימת בעת מתן אישורים לתוכניות נוספות.
ביפה נוף מציינים, כי הטופוגרפיה הקשה של הכרמל וערכי הטבע בוואדיות אינם מאפשרים כל חלופה סבירה.
מבחינת המדינה ובעיקר משרדי התחבורה והאוצר, השלמת הפרויקט היא קריטית כדי לתת פתרון לבעיות התחבורה בחיפה. סיבה נוספת, נעוצה במוניטין של ישראל במכרזים בינלאומיים ובפרט בשיטת ה-BOT.
מבחינת הזכיין האינטרס הוא כלכלי. כרמלטון השקיעה מיליוני שקלים בקידום הפרויקט, הקמתו ותפעולו צפויות להניב לה 20% תשואה להון.
לוחות הזמנים לפרויקט, כפי שקבעה המדינה מציינים כי אישור החלפת הבעלים צפוי להיסגר בתוך שבועיים וחתימה על הסכם הזיכיון המתוקן והסגירה הפיננסית בתוך 4 חודשים לכל היותר. הערכות הן, כי עמידה בלוחות הזמנים תלויה בבנק דיסקונט ובהשלמת הסגירה הפיננסית.
גורמים בכירים מציינים, כי גם לדיסקונט אינטרס ברור להגיע לחתימה על הסכם לסגירה פיננסית, כיוון שהוא לוקח על עצמו סיכון אדיר. אם הוא יפסיד בערעור, מעבר לעובדה שיהיה מחויב להעמיד את הסכום המקורי, הוא צפוי להיתבע על-ידי הזכיין והמדינה בגין הנזקים שייגרמו מהעיכובים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.