מהפך: לאומי מוביל בנדל"ן

15 שנים הוביל בנק הפועלים באשראי לבנייה, אבל ב-2004 הפנה כתף קרירה לענף וירד למקום השני

ביום רביעי האחרון, כאשר בנק לאומי הציג את הדו"ח לשנת 2004, התחולל מהפך בתחום מימון ענף הנדל"ן בישראל: אחרי 15 שנים בהן בנק הפועלים הוביל את המערכת הבנקאית באשראי לבנייה, 15 שנים בהן בנק לאומי היה במקום השני, ירד בנק הפועלים למקום השני ובמקום הראשון התייצב בנק לאומי.

בשנת 2003 בנק הפועלים הוביל באשראי לנדל"ן בישראל (מאזני וחוץ מאזני), עם 40.6 מיליארד שקל. אחריו היה בנק לאומי, עם 39.7 מיליארד שקל. בשנת 2004 חל קיטון משמעותי באשראי של בנק הפועלים לנדל"ן, והוא ירד לרמה של 37.35 מיליארד שקל. לא רק קיטון באשראי, אלא שבשנה האחרונה הפריש בנק הפועלים סכום שיא לחובות מסופקים בגין ענף הנדל"ן, של 728 מיליון שקל.

בנק לאומי, עם גידול של כ-300 מיליון שקל באשראי לענף הנדל"ן, כמעט נוגע בשנת 2004 ב-40 מיליארד שקל (39.979 מיליון שקל) אשראי לנדל"ן, מאזני וחוץ מאזני. בנק לאומי גם דיווח על גידול של כ-20% ברווחיות שלו מענף הבנייה - 454 מיליון שקל לעומת 379 מיליון שקל בשנת 2003. בל"ל הפריש השנה בנדל"ן הרבה פחות מהפועלים - רק 207 מיליון שקל.

הקיטון באשראי לנדל"ן של בנק הפועלים ב-2004 לא היה מקרי. הוא נבע, כפי שאפשר היה להבין מדבריהם של היו"ר שלמה נחמה והמנכ"ל צבי זיו, שצוטטו כאן בשבוע שעבר, מכך שלהערכתם הענף היחידי במשק שאינו מראה סימני יציאה מהמיתון הוא ענף הנדל"ן (הדברים, אגב, נאמרו לפני הפרסום האחרון של המדד המשולב, פרסום שהזכיר לכולנו שעוד מוקדם לעלוז על מותו של המיתון).

בכל מקרה, ברור שבנק הפועלים הפנה בשנה האחרונה כתף קרירה יותר לענף הנדל"ן. אין פלא, לכן, שיש כמה לקוחות מסורתיים של בנק הפועלים שעברו לבנק לאומי או מנהלים עם בנק לאומי מגעים להעברת פרויקטים אליו. כאן אפשר למנות את הרצל חבס עם פרויקט היוקרה שלו בדרך נמיר בת"א, קבלנים בסדר גודל בינוני ומעלה כמו פלסים, כ.א. והבונים וסמי מצלאווי, ולאחרונה יש גם דיבורים כאלה בין שלמה אייזנברג מישרס לבין בנק לאומי, כאשר על הפרק עומד פרויקט היוקרה ימק"א בירושלים, דירות המשקיפות על הכותל, בהן כבר יש נתוני מכירה מפתיעים לטובה, ובעיקר של יהודים מחו"ל (כולל סיפור על יהודי מאפגניסטן שרכש דירה בפרויקט).

לא תמיד היה בנק הפועלים הגדול והמוביל במערכת הבנקאית. כאשר נחתו עליו באמצע שנות ה-80 הנפילות הגדולות של המשק ההסתדרותי, מכור דרך הסנה ועד ארגוני הקניות והקיבוצים, בנק לאומי הוביל את המערכת הבנקאית.

המהפך הראשון, שבעקבותיו בנק הפועלים הפך לבנק המוביל את המערכת, נשען על אשראי לבנייה המסיבית עבור גל העלייה בתחילת העשור הקודם.

מיקומם של הפועלים ולאומי באשראי לנדל"ן מעניין במובן זה, שמבחינה היסטורית הבנק המוביל באשראי במשק הוא גם הבנק המוביל באשראי לנדל"ן, ואפשר כמובן לומר זאת הפוך: מי שמוביל בנדל"ן, מוביל בכלל.

השנה בנק הפועלים נתן אשראי של 182 מיליארד שקל, ואילו בל"ל נתן 170 מיליארד. אם הסנטימנט השלילי של בנק הפועלים לנדל"ן יימשך גם השנה, האם המהפך באשראי לנדל"ן מבשר מהפך גדול יותר בין שני הבנקים, או שבבנק הפועלים קוראים נכון יותר את המצב?