נשים מעדיפות לאט ובטוח, גברים רוצים לסיים מהר

נתוני EMI מציירים פרופיל של לקוח משכנתא: שכיר, נשוי, קונה דירה למגורים, בודק בלפחות 3 בנקים, שומע הכי למשפחה וחברים, מסתכל הכי הרבה על גובה ההחזר החודשי

בשנת 2001 שלט המסלול צמוד המדד בריבית קבועה על שוק המשכנתאות, ובחרו בו כ-75% מנוטלי המשכנתאות. זאת, בעוד יתר שלושת המסלולים - השקלי, צמוד המדד בריבית משתנה וצמוד הדולר - מהווים כל אחד פחות מ-10% מהשוק.

בשנת 2004 השתנתה התמונה לחלוטין: המסלול הצמוד למדד בריבית קבועה הוא עדיין המסלול המועדף על מרבית הלווים, אך שיעורו מגיע רק ל-45%. מנגד, עלה המסלול צמוד הדולר, והוא מהווה כמעט 40% מהשוק. משכנתאות צמודות למדד בריבית משתנה והמשכנתאות השקליות נותרו בשיעור של כ-10% כל אחת, רק בהבדל אחד: הצמודות הגיעו בשנת 2003 ל-25% ושבו וירדו בשנת 2004, השקליות אף פעם לא צברו מעמד של ממש, ובשנת 2003 הן הגיעו אפילו לשיעור זניח של 2%-3% מהשוק.

כל זה עולה מנתוני חברת ביטוח המשכנתאות EMI, שכיום, לאחר שבע שנות פעילות בארץ, היא גם מעין בנק קטן של מידע על הקורה בשוק המשכנתאות, מידע הנגזר מ-18 אלף תיקי המשכנתאות שהיא מנהלת, בהיקף כולל של 7.5 מיליארד שקל.

מפילוח המידע שערכו בחברה באמצעות חברת הסקרים הגל החדש עולים עוד מספר נתונים מעניינים על דמות הלקוח הלוקח משכנתא. למשל: כ-70% מלקוחות המשכנתאות הם זוגות נשואים, 15% מהם רווקים וכל השאר הם גרושים או אלמנים.

בפילוח של עולים חדשים מול ותיקים רואים מגמה (בין השנים 2001-2004) בה אחוז הלווים הוותיקים ששלטו בשוק הלוקחים משכנתא יורד מ-70% לכ-50%, ואילו שיעור העולים החדשים, שהגיע רק ל-30% ב-2001, מגיע גם הוא ל-50% ב-2004. כלומר, השוק עבר מריבוי של לקוחות ותיקים למצב של חצי-חצי.

ב-EMI מאמינים, שבעקבות המצב המשתפר בשוק נהיה שוב עדים לשינויים במגמה, ויותר זוגות צעירים ותיקים ינצלו את האפשרות לקניית בתים. ועוד נתון: 90% מלוקחי המשכנתא הם שכירים הקונים את הנכס לצורך מגורים עצמיים, ואילו 10% הם עצמאים הקונים על-פי רוב דירה להשקעה.

במחקר נוסף שערכו ב-EMI בקרב אלף נשאלים (לווים שכבר לקחו משכנתא, לווים שבתהליך לקיחת משכנתא ולווים שמתכוונים לקחת משכנתא בחצי השנה הקרובה) עולים עוד נתונים. למשל: למעלה מ-80% מהלווים מבצעים בדיקה ב-3 בנקים ויותר, מה שמצביע על התחרות הגבוהה בענף.

עוד נמצא, כי שני הפרמטרים העיקרים שמשפיעים על קבלת החלטה בלקיחת משכנתא הם: גובה ההחזר החודשי, שזכה למרבית הקולות - 72%, ושיעור הריבית, שזכה ל-68% מהקולות (לנשאלים הוצגו 7 פרמטרים והם יכלו לבחור ביותר מאחד). גובה המימון השפיע רק על 47% מהנשאלים, ואילו מיקום חשבון העו"ש - לתשומת לב הבנקים הגדולים, השפיע רק על 6% מהנשאלים, מה שמביא אותו למקום האחרון מבין הקריטריונים.

בבדיקת מקורות המידע שהשפיעו על הלווים בקבלת החלטת המשכנתא, זוהה המקור "משפחה וחברים" כמקור המשפיע ביותר, בו בחרו 91% מהנשאלים. האינטרנט הגיע למקום השני, בו בחרו 52% מהנשאלים, ואילו בעיתונות בחרו 36% מהנשאלים.

נקודה מעניינת נוספת שעלתה היא השוני בין המינים בכל תהליך קבלת החלטת המשכנתא. מרבית הגברים העדיפו לקחת משכנתא בעלת החזר חודשי, גובה ופריסת תשלומים קצרה, מתוך מחשבה שעדיף לסיים כמה שיותר מהר את הנטל הכלכלי הכרוך במשכנתא. ואילו מרבית הנשים, כ-80% מהן, העדיפו דווקא החזר חודשי נמוך ופריסת תשלום ארוכה.