שוק הנדל"ן ברומניה רותח

מחירי הדירות בבוקרשט זינקו בכ-1000% ב-5 השנים האחרונות

הגיאות בשוקי הנדל"ן באירופה, אינה פוסחת על מדינות מזרח היבשת.

את מה שהמשקיעים הישראלים גילו כבר בתחילת שנות ה-2000, מבינים כיום גם המשקיעים האירופיים. כך מוצאות עצמן מדינות מזרח אירופה, בראשותה של רומניה, נהנות מביקושים גדולים לנדל"ן.

ביקושים אלו מהווים קטליזטור מרכזי לצמיחה הכלכלית במזרח אירופה.

ג'ורג' דומיטרסקו, מתכנת צעיר המתגורר בבוקרשט, רכש בשנת 2000 דירת 3 חדרים בבניין שנבנה עוד בתקופה הקומוניסטית, בבירה הרומנית.

דומיטרסקו מספר כי בבניין 8 קומות, כשבכל קומה דחוסות 6 דירות. לדבריו, חדר המדרגות אפלולי והמעליות חורקות וגורמות לדיירים לחשוב פעמיים אם לעשות בהן שימוש.

בימים אלו חושב דומיטרסקו למכור את הדירה, אותה רכש אותה תמורת כ-9,400 אירו, בסכום של כ-55,000 אירו, המהווה תשואה של למעלה מ-1,000% על ההשקעה.

"אני מתכנן למכור את הדירה לאור הגיאות בשוק הנדל"ן למגורים, ובכסף לקנות מגרש בן חצי דונם לבניית בית צמוד קרקע באחד הפרברים של בוקרשט", אומר דומיטרסקו. כלכלנים רומניים מציינים כי בבירה, בוקרשט, נרשמה בשנים האחרונות עליית מחירים מטאורית של נדל"ן למגורים, כשכיום מחיר מטר רבוע למגורים עומד על כ-1,000 אירו.

עם זאת, מציינים הכלכלנים כי עלויות הבנייה בבוקרשט עומדות על כ-300-500 אירו למטר בלבד.

"הפרדוקס הזה הוא בלתי מתקבל על הדעת ואינו מתיישב עם המציאות הכלכלית, אך אלו הנתונים. לאור המצב, היזמים והמשקיעים המתוחכמים זוכים לתשואה גבוהה על השקעתם", אומר כלכלן רומני בכיר, המציין שכלכלת המדינה צמחה בשנת 2004 בשיעור של כ-8%, כשהבנקים הולכים ונעשים יותר ויותר גמישים בנושא מדיניות האשראי.

כלכלן אחר מציין כי אחת הבעיות של הציבור הרומני היא שהמעוניינים לרכוש דירה בימים אלו, נאלצים להתחרות במשקיעים זרים, שבאפשרותם להציע מחירים הרבה יותר גבוהים למוכר. נהירת המשקיעים הזרים הינה תוצאה של הכפלת מחירי הנכסים מדי שנה, במהלך השנים האחרונות, הוא מסביר.

עם זאת, בנוגע לעתידו של שוק הנדל"ן הרומני, הכלכלנים חלוקים. מריוס לוקיק, כלכלן המתמחה בתחום הנדל"ן, וכלכלנים נוספים מחזיקים בדעה, שבשנים הקרובות תתרחש עליית מחירים שנתית בקצב של 5%-15%, שלאחריה תגיע צניחת מחירים בשיעור של כ-30%-50%.

כלכלנים אחרים לעומתו סבורים שעליית המחירים בשוק הנדל"ן הרומני תימשך גם בטווח הארוך, אך בקצב מתון יותר מהשנים האחרונות.

"רמת המחירים הגבוהה תישמר לפחות עד ינואר 2007, המועד בו רומניה צפויה להצטרף לאיחוד האירופי", מציין ראדו זיליסטנו, אנליסט בתחום הנדל"ן, ומוסיף כי הערכה זו מתבססת בעיקר על ההשפעה הפסיכולוגית של צירופה של רומניה לאיחוד, על המשקיעים.