"המשקיעים המוסדיים מוכנים לקחת היום יותר סיכונים"

"המשקיעים המוסדיים כיום מוכנים לקחת יותר סיכונים - נקודה", כך אומר אחד המשקיעים המוסדיים בשוק. "התחרות על כל שקל שנכנס למערכת המוסדית היא גדולה וכדי לשמור על דירוג גבוה ועל תשואות חיוביות, אנחנו חייבים לקחת סיכונים גדולים יותר. אין עדיין השתוללות ועדיין לא רואים חברות נדל"ן אזוטריות שמצליחות לגייס כסף - בטח לא באקוויטי. בקשר לאיגרות חוב להמרה - הרי שיהיה נכון לומר שיותר מאשר העגל רוצה לינוק, הפרה רוצה להניק. השוק העולמי אמנם נפתח ותנאי ההשקעה בו הושוו אך העברת הכספים לשווקים אלו עדיין איטית מכיוון שלא לכל הגופים המוסדיים יש יכולות להשקיע שם (הכוונה לכוח אדם מיומן שמכיר שווקים אלו על בוריים).

"אנחנו, הישראלים, תמיד מחפשים את הדרך הפשוטה או במילים אחרות להשקיע בשוק המקומי שמה לעשות כולל גם חברות נדל"ן. למה לי להשקיע בחברת נדל"ן מניב שרוכשת מבנים באירופה אם אני יכול לרכוש חברה בישראל שאני מכיר את בעליה ויכול לעקוב אחריה ביתר קלות ומשקיעה גם היא באירופה?", שואל המשקיע המוסדי. כן, תהינו, אבל איזו סיבה יש להשקיע בחברות נדל"ן מקומיות הפעילות בארץ - הרי שוק הבנייה למגורים כמו גם שוק המבנים המסחריים, רחוק מאוד מלהראות סימנים של התעוררות.

מיתון של כמעט עשור

"ענף הנדל"ן הוא ענף מחזורי שמצוי במיתון כבד שנמשך כמעט 10 שנים", אומר משקיע מוסדי אחר. "המשכנתאות, שהן למעשה ההון שמושקע לצורכי רכישת דירה של הסקטור הפרטי, מתקבלות היום במחירי שפל וגם למחירי הנדל"ן המסחרי כבר אין לאן לרדת. מצד שני, המצב הכלכלי משתפר אם כי בקצב איטי ובסופו של דבר הצמיחה לא תפסח גם על ענף הנדל"ן. להגיד שזה יקרה תוך שנה מהיום נראה לי יומרני אבל כמו בכל השקעה טובה, שאלת התזמון היא שאלת המפתח. אם בתוך שלוש שנים מהיום ענף הנדל"ן (למגורים והמסחרי) יחזור לפסים של צמיחה הרי שאף אחד לא יוכל לבוא בטענות למשקיעים המוסדיים שרכשו את איגרות החוב והמניות של החברות הללו. אם זה יארך מעבר לכך כנראה שטעינו ונצטרך לשלם את המחיר בתשואות נמוכות ובמימוש הסיכון שחלק מהכסף שניתן כהלוואות בהנפקות איגרות חוב, כנראה לא ישוב", הוסיף המשקיע המוסדי.

בינתיים, המשקיעים המוסדיים מצביעים ברגליים והם כבר הסיטו חלק מהכספים שברשותם לטובת השקעות בחברות הנדל"ן. מדד נדל"ן 15, שכולל את 15 חברות הנדל"ן הגדולות בישראל והושק בחודש ינואר השנה, עלה מאז השקתו בכ-14.5% וזאת לעומת עלייה של 4.5% של מדד ת"א 100 באותה תקופה. העלייה הזו בוודאי לא משקפת את האופטימיות של המשקיעים המוסדיים בכל הקשור לשוק הנדל"ן המקומי, מאחר שחלק ניכר מהחברות שרשומות במדד זה פעילות בכלל בחו"ל, אך היא בהחלט משקפת את הירידה בחשדנות שהפגין השוק המוסדי כלפי הענף.

חשדנות מטבעה מתפוגגת בשלבים ויהיה זה סביר להניח כי על גל הגיוסים הקרוב, שיובל על ידי החברות הבינלאומיות, ירכבו גם חברות מקומיות וקטנות הרבה יותר. ככל שגל ההנפקות יימשך נראה כאן גם חברות ששנים לא שמענו את קולן. כדי שלא תתפתח כאן בועת נדל"ן שנסמכת על ציפיות שאינן מעוגנות בקרקע המציאות יהיה על המשקיעים המוסדיים לברור את ההשקעות ולשלוח בחזרה לבנקים חברות שלא ראויות לגיוס ציבורי. המפתחות בידיים שלהם. *