תאגיד רנד, ממכוני המחקר הבולטים בעולם, פירסם היום (ד') את המלצותיו בנוגע להצלחתה של מדינה פלשתינית עצמאית, לאחר מחקר שערך במשך שנתיים.
ההמלצות מדגישות את הצורך בהקמתו של פרוזדור יבשתי מצפון הגדה המערבית לרצועת עזה, שיסייע לפלשתינים להתמודד עם גידול האוכלוסייה המהיר.
הפרוזדור, בן 225 ק"מ, המכונה בדו"ח "הקשת", ישמש בסיס למסילת רכבת מהירה לכביש מהיר, למוביל מים, לרשת חשמל ולכבל סיב אופטי. הפרוזדור המוצע מתוכנן לקשר בין הערים והעיירות הראשיות של המדינה הפלשתינית - ובהן שכם, רמאללה, ירושלים, חברון ועזה - כך שיהיה אפשר לנסוע מדרום עזה לצפון הגדה המערבית בתוך פחות מ-90 דקות.
הפרוזדור יהווה זרז טבעי לפיתוח דיור, מקומות עבודה ועסקים. הקמת הפרוזדור צפויה לאפשר יצירה של 160-100 אלף מקומות עבודה פלשתינים בתוך 5 שנים, בנוסף לאלפי מקומות עבודה הצפויים להיווצר כתוצאה מהקמת עסקים חדשים לאורך הפרוזדור.
תוצר נוסף של הקמתו יהיה שיקומם של מרכזי ערים היסטוריים ושימורם של אדמות טבע ואדמות חקלאיות.
כדי ליישם את המלצות הדו"ח, נדרשת השקעת הון של 33 מיליארד דולר במהלך 10 השנים הראשונות של המדינה החדשה. ההשקעה תתבטא בממוצע שנתי של כ-760 דולר לנפש, דומה מבחינת סדר גודלה להשקעות במאמצי בניין אומה אחרים בעבר. 6 מיליארד דולר מתוך ההשקעה הכוללת דרושים להקמת תשתית מסילת הברזל והכביש בפרוזדור.
יישום ההמלצות יחייב גיוס של מיליארדי דולרים, וסיוע והשקעות ממקורות בינלאומיים, השקעות פלשתיניות פרטיות והוצאות ציבוריות פלשתיניות.
על-פי המחקר, סיכויי הצלחתה של מדינה פלשתינית יגדלו אם תיווצר רמה גבוהה של רציפות טריטוריאלית בין השטחים הפלשתיניים, אם יוסדר משטר גבולות פתוח יחסית שיאפשר תנועת אנשים וסחורות בין המדינה הפלשתינית לבין שכנותיה, ובעיקר בינה לבין ישראל, ואם יושג ביטחון בתוך המדינה הפלשתינית ועבור שכנותיה.
הדו"ח מדגיש, כי מדינה פלשתינית כושלת תסכן את הביטחון הבינלאומי. לכן הדו"ח מתמקד בפעולות שיכולים הפלשתינים, ישראל והקהילייה הבינלאומית, לנקוט, כדי להגדיל את הסיכויים שהמדינה החדשה תהיה מוצלחת, ולהימנע מחלק מהבעיות שנוצרו ביוזמות בניין אומה שיושמו בעיראק ובמקומות אחרים.
פיתוח כלכלי יהיה תלוי בהון האנושי, וביצירת מערכות חינוך חזקות יותר של החינוך היסודי, העל-יסודי והמקצועי. בנוסף, חשובה הגישה הפלשתינית לשוק העבודה הישראלי, למטרות תעסוקה.
מדינה פלשתינית מוצלחת תזדקק גם לאספקה ראויה של מים, כיום יש בידי הפלשתינית רק מחצית מכמות המים המינימלית לנפש, כפי שהוגדרה על-ידי ארגון הבריאות העולמי. כדי להתמודד עם המחסור, יש לשלב מספר אמצעים להגדלת ההיצע ולהגבלת הביקוש.
אחד הפתרונות הוא באמצעות מו"מ ישראלי-פלשתיני מחודש בנושא הקצאת משאבי המים הקיימים. כדי להימנע מיצירת מחסור חמור יותר, מומלץ להגביל את שאיבת המים מהאקוויפרים. כן ממליץ המכון לפעול להגברת הנצילות, לשימוש חוזר במים ולניהול השקיה חסכני. על הקהילייה הבינלאומית להיערך למימון הקמת מכוני התפלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.