אמרנו לכם, ואמרו לכם עוד רבים אחרים, שפרויקט הקו המשודרג לירושלים הוא פרויקט שערורייתי, כמעט בלתי נתפס בהתנהלות שלו, ומציג את כל התחלואים האפשריים של ניהול לקוי ולא מקצועי. הביקורת הופיעה בכל נקודת זמן: עוד לפני פרסום המכרזים, לאחר בחירת קבלנים, ערב תחילת העבודות, במקביל לשינויים בתכנון ולייקור בעלויות. שבנו וחזרנו. אפילו שר התחבורה בעבר, אביגדור ליברמן, בין הבודדים שהפנים את הביקורת, שקל אף לבטל את הפרויקט תוך כדי ביצוע. אז כבר היה מאוחר מדי.
הביקורת הנוקבת על הפרויקט גובתה בשבוע שעבר בדו"ח מבקר המדינה. הממצאים של השופט בדימוס אליעזר גולדברג לא מפתיעים וידועים היטב: ליקויים בתכנון, הצגת תמונה חלקית, ובלשון המעטה מטעה ולא מדויקת, בפני מקבלי ההחלטות, יציאה למכרז ללא הכנה מספקת, חריגות בתקציב, בלוחות זמנים, חריגה במשך הנסיעה בקו (55 דקות מול שעה וחצי). הכל כבר ידוע. התחקיר הנרחב ב"גלובס נדל"ן", שהציג עוד דוגמאות בפרויקט זה ובכלל.
גם מבקר המדינה מבין, שהתייחסות לעבר היא חסרת משמעות, וממליץ לרכבת להפיק לקחים, "כדי להבטיח שהליקויים לא יישנו בפרויקטים עתידיים, במיוחד לאור תוכניות הפיתוח הגדולות שהיא אמורה להוציא אל הפועל". רכבת ישראל תשקיע בתוכנית החומש (עד 2008) 20 מיליארד שקל בפיתוח רשת מסילות, 33 פרויקטים, רכש ציוד, פרויקט חשמול. תוכניות גדולות ורבות, תקציב אדיר. כל חריגה מפרויקט הפיתוח, ולו באחוזים קטנים, משמעה בזבוז של עשרות מיליונים. הפוטנציאל של הרכבת הוא עצום, וכך גם גודל הקטסטרופה שאליה אנו עלולים להיקלע בשל ניהול לקוי.
תחקיר "גלובס", שפורסם לפני שבועיים, חשף, שצפויים שינויים בתוכנית הפיתוח של רכבת ישראל, כתוצאה מאומדנים לא ריאלים, שנובעים בין היתר מליקויים בתכנון בכלל ובאופן ההתקשרות עם מתכננים בפרט. הליווי הצמוד של חברת הבקרה האמריקנית פרסוננס ברינקהוף לרכבת גילה כבר בחצי השנה הראשונה לעבודת הבקרה, שנדרש שינוי מהותי, גם במבנה הארגוני, גם בתוכניות העבודה. השינוי הנדרש למעשה קובע, שהדרך המקורית בה בחרה הרכבת ללכת אינה נכונה, ויש בה פוטנציאל לחזור על שגיאות עבר: חריגות, עיכובים, וכתוצאה מכך עוד אובדן כסף ציבורי.
רכבת ישראל בחרה לאורך שנים שלא להתמודד עם הביקורת בצורה עניינית. בכל מאודה ניסתה הנהלת הרכבת להגן ולהצדיק את הפרויקט. אפילו החליטו לשנות את שמו - רכבת לבית שמש. חשבו שבעזרת השם יגומד המחדל. יש לקוות שלאחר כל התירוצים שהרכבת הציגה בשנים האחרונות, היא תקבל את הביקורת, תפנים ובעיקר תשנה. הרכבת חייבת לבחון מחדש את הדרך בה התנהלה בשנים האחרונות. הפיכה לחברה ממשלתית וקבלת תקציבי עתק מחייבים אימוץ קודים אחרים.
דו"ח מבקר המדינה הוא עוד נורה אדומה, זוהרת וברורה, קודם לרכבת ובעיקר למשרד האוצר ולרשות החברות הממשלתיות: ככה אי אפשר להמשיך להתנהל. בקרה צמודה של פי.בי היא הצעד הראשון בדרך לשינוי דפוסי ההתנהלות ברכבת, כמובן בתנאי שיהיה ברכבת מי שיטמיע את הביקורת ויתקן, כפי שמבטיחים היו"ר והמנכ"ל, ובאוצר יהיה מי שיפקח על יישום ההמלצות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.