שלמה איזנברג לא אדיש לחגיגת ההנפקות: ישרס הגישה טיוטת תשקיף

מתכוונת לגייס כ-60 מיליון שקל מהציבור, לראשונה לאחר הרשעת איזנברג

ערימת טיוטות התשקיף של חברות המבקשות לגייס על בסיס הדו"חות השנתיים הולכת וצוברת גובה. יותר מ-100 חברות מתכוונות לגייס בשבועות הקרובים סכום המוערך ב-5 מיליארד שקל, רובו בגיוסי חוב (אג"ח ואג"ח להמרה).

על רקע הערכות, כי הגופים המוסדיים מאבדים לאחרונה את הסלקטיביות שאפיינה את השקעותיהם בשנים האחרונות, מזמנת הנפקת חברת הנדל"ן ישרס, בשליטת שלמה איזנברג, אבן בוחן נוספת לנכונותם של המוסדיים להשקיע כיום בחברה, טובה ככל שתהיה, שבעליה גרם להם בעבר לעוגמת נפש מרובה.

ל"גלובס" נודע, כי בימים האחרונים קיבלו המוסדיים בשוק ההון הזמנה מחברות החיתום של כלל פיננסים, לאומי ושות' ורוסאריו, לקחת חלק בגיוס אג"ח ואופציות של חברת הבנייה הוותיקה. ישרס מתכננת לקיים לקראת סוף החודש מכרז מוסדי לקראת הנפקה של 60 מיליון ע.נ. אג"ח, הניתנות לפירעון בשנים 2011-2014. האג"ח, שיוצעו למשקיעים ב-85% מערכן הנקוב, צמודות מדד והן תישאנה ריבית שנתית בשיעור 3.5%.

העניין בהנפקת האג"ח של ישרס נובע מהעובדה שמדובר בגיוס הון ראשון של החברה מהציבור, מאז הורשע בעל השליטה איזנברג, בספטמבר 2003, בפרשת ישרס-ערד ונידון ע"י שופטת ביהמ"ש המחוזי בת"א, רינה משל, למאסר של שנה וחצי בפועל וקנס של מיליון שקל. ערעורו של איזנברג תלוי ועומד בביהמ"ש העליון.

אייזנברג הורשע בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, וכן בעבירות ני"ע - הכללת פרט מטעה בדו"ח או הודעה והכללת פרט מטעה בתשקיף. כן הורשע איזנברג ברישום כוזב במסמכי תאגיד ובהדחה בחקירה. כתב האישום עסק בעסקה שהתגבשה ב-1997 בין חברת ערד לבעלי השליטה בה, ואיזנברג בתוכם, שמכרו את אחזקותיהם הפרטיות בישרס לערד (החברה-האם) בדרך של הנפקת זכויות על פי תשקיף.

הורדת דירוג לאג"ח

מאחר שמדובר היה בעסקת בעלי עניין, נדרש המהלך לאישור של רוב מיוחד באסיפה הכללית של ישרס. אייזנברג חשש שלא יוכל להשיג את הרוב הדרוש, ולכן גייס את ידידו, מנהל התיקים הרי ספיר, לצורך רכישת מניות ישרס בתיאום עימו ולהצבעה בעד העסקה בדרך לא חוקית. בכך הושג האישור במרמה.

ימים מספר לאחר הרשעתו של איזנברג, הורידה חברת מעלות את דירוג האג"ח של ישרס מ-A ל-BBB. האנליסט יעקב אקילוב ציין, כי הורדת הדירוג משקפת הרעה במיצובה העסקי והפיננסי של החברה; הרעה ניכרת במאפייני הסביבה העסקית בה היא פועלת; צפי לגידול במרכיב היזמות בתמהיל הפעילות של החברה ומבנה אובליגו בעייתי עקב חוב לזמן קצר.

ישרס היא אחת החברות הוותיקות בענף הנדל"ן בישראל, בעלת נכסים מניבים וקרקעות רבים הפזורים ברחבי הארץ. בשנים האחרונות שוק הנדל"ן המקומי מצוי בתהליך התכווצות המשליך גם על פעילות החברה, בעיקר על רקע חשיפתה הגבוהה לשוכרים שפעילותם בתחום הטכנולוגיה.

בסה"כ חולשת ישרס על נכסים מניבים בהיקף של כ-205 אלף מ"ר, רובם בירושלים, הרשומים בעלות מותאמת מופחתת של 671 מיליון שקל, עיקרם פארקים טכנולוגיים, מבני תעשייה ומלאכה ושטחים מסחריים. התפוסה הממוצעת בנכסי החברה עומדת על 61%, לעומת 65% בשנת 2003. החברה-הבת רסקו בונה כיום בשמונה אתרי בנייה ברחבי הארץ כ-160 יח"ד.

ישרס סיימה את 2004 עם הכנסות של 140 מיליון שקל והפסד של 13.3 מיליון שקל. לישרס הון עצמי של כ-385 מיליון שקל, הגבוה משווי השוק של החברה ומממן 26.5% מהמאזן.