עם תוצאות קשה להתווכח ואלו שהציגה היום חברת אפריקה ישראל, בשליטת לב לבייב, מוכיחות כי הצהרותיו של מנכ"ל החברה פיני כהן לפני כשנה, על קפיצת מדרגה ברווחים, מעוגנות היטב בקרקע המציאות. אפריקה ישראל סיימה את הרבעון הראשון של 2005 עם רווח נקי של 133 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 60 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל של השנה ועם רווח תפעולי לפני מימון של 366 מיליון שקל, לעומת 186 מיליון שקל ברבעון המקביל. "בכוונתנו להתחיל ולפעול גם במזרח אסיה בהיקפים משמעותיים כיזמים ולמפות גם אותה על הגלובוס של אפריקה ישראל", אמר היום כהן.
עיקר הרווח של החברה מגיע מעסקאות בנייה, מקרקעין וממימוש נכסים - רווחים שעמדו ברבעון הראשון של 2005 על 312 מיליון שקל, לעומת 144 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. עיקר הפעילות של אפריקה כיום הוא בתחום הבנייה למגורים בניו-יורק ובמיאמי, שם היא בונה למעלה מ-900 יחידות דיור שמתוכן נמכרו כבר מעל ל-660. מאז החלה את הפעילות בערים אלו, נחתמו חוזי מכירה בהיקף כספי כולל של 3.4 מיליארד שקל ובממוצע כמיליון דולר לדירה. מתוך סכום זה כבר זקפה החברה 1.38 מיליארד שקל בשיעור רווח גולמי של 40%.
במילים אחרות ובהנחה כי שיעור הרווח הגולמי של החברה נשמר גם בדירות שההכנסות מהן טרם הוכרו, באפריקה ישראל חבויים רווחים גולמיים בהיקף כספי כולל של כ-800 מיליון שקל, שטרם קיבלו את הכרתם בדו"חות הכספיים של החברה. מפירוט התפלגות הרווח מעסקי הבנייה המקרקעין ומימוש הנכסים של אפריקה ישראל, ברור מדוע היא מעדיפה לעשות עסקים בחו"ל ופחות בארץ. אם באזור המרכז משיגה אפריקה ישראל רווחיות גולמית של 20.2% ובאזור הצפון היא משיגה רווחיות גולמית של 6.3% מעסקי הבנייה שלה הרי שבחו"ל היא משיגה שיעור רווח גולמי של מעל ל-40%. מתוך רווח של 313 מיליון שקל שסיפק מגזר הבנייה, השיגה אפריקה ישראל רווח גולמי של 284 מיליון שקל רק מפעילותה מחו"ל ואת היתרה צברה מפרויקטים בישראל ומימוש נכסים בחו"ל.
הרווחים הללו לא גורמים לראשי אפריקה ישראל להתרווח בכורסאות והם ממשיכים את התנופה החיובית של החברה גם לעבר הרבעון השני של השנה. אפריקה ישראל דיווחה על רכישת בניין משרדים בן 37 קומות באזור וול-סטריט בניו-יורק, תמורת 210 מיליון דולר וגם מימשה נכס (פרויקט 800 פסיפיק) תמורת 44 מיליון דולר. בלאס וגאס ממשיכה אפריקה ישראל בשלבי התכנון המוקדמים לבניית פרויקטים למלונאות, דירות ומסחר על קרקעות שרכשה עם שותפיה בהיקף של 60 דונם, תמורת סכום כולל של 400 מיליון דולר. חלקה של אפריקה ישראל בפרויקט עומד על כשליש.
רכישה נוספת בלאס וגאס
היום הודיעה אפריקה ישראל כי דירקטוריון החברה אישר רכישה נוספת של קרקעות בלאס וגאס כך שבסך הכול עלות היקף הקרקעות שנרכשו בוגאס עומדות על 505 מיליון דולר. גם ברוסיה ממשיכה אפריקה לפתח את עסקיה ובעיקר את הקמתו של קניון במרכז מוסקבה, בעלות כוללת של 300 מיליון דולר. בצד המימושים הודיעה אפריקה ישראל כי היא מנהלת מו"מ למכירת 2 בנייני משרדים ברוסיה בתמורה ל-54 מיליון דולר - מכירה שעשויה ליצר לה רווח של 85 מיליון שקל. פעילות הבנייה למגורים של אפריקה ישראל נמשכת גם בישראל ונכון לסוף חודש מארס היו בבנייה בכל האתרים בארץ כ-1,000 יחידות דיור, לעומת 926 דירות ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון הראשון מכרה החברה כ-80 דירות, לעומת 427 דירות בכל שנת 2004.
לא רק עסקי הבנייה והמקרקעין משגשגים באפריקה ישראל. החברה נהנתה ברבעון החולף מרווח של 36 מיליון שקל שהניבה לה פעילות הנכסים המניבים המרוכזים באפריקה ישראל נכסים, לעומת רווח דומה ברבעון המקביל אשתקד. תחום נוסף שהניב רווחים נאים הוא האחזקה בחברות כלולות, שכולל בעיקר את האחזקה בחברת קבוצת אלון. חלקה של אפריקה ישראל ברווחי קבוצת אלון עמד על 25.6 מיליון שקל לעומת רווח של 4 מיליון שקל שהניבה לה האחזקה האמורה ברבעון המקביל אשתקד. הרווח של שרשמה אלון מיוחס לעסקת מכירת צינורות להולכת נפט בתמורה ל-120 מיליון דולר, מתוכו הכירה קבוצת אלון ברווח של 27 מיליון דולר. חלקה של אפריקה ישראל ברווח עמד על 7 מיליון דולר.
לעומת פעילות הבנייה, המקרקעין והאחזקה בקבוצת אלון, מדווחת אפריקה ישראל כי פעילות בתי המלון שלה תרמה תרומה שלילית לרווח התפעולי של החברה והפסידה כ-3 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-5 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. פעילות בתי המלון של אפריקה ישראל מרוכזת בחברת מלונות אפריקה וכוללת את רשת בתי המלון הולידי אין. ברבעון הראשון של השנה רשמה מלונות אפריקה מחזור הכנסות של 47.6 מיליון שקל, לעומת 46.8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד וזאת למרות שמלון קראון פלאזה באילת היה סגור לרגל שיפוצים ברבעון זה. רווח ההפעלה של מלונות אפריקה ישראל לפני פחת ומימון עמד על 3.2 מיליון שקל, לעומת 2.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
תחום התעשייה באפריקה ישראל, שכולל את תחום המרכזיות הטלפוניות ופעילות האופנה (באמצעות זארה) ותחום בגדי הים באמצעות קריסטינה וגוטקס ייצר רווח של 2 מיליון שקל ברבעון הראשון, לעומת רווח של 8 מיליון שקל. ל"גלובס" נודע כי רווחיה הנקיים של חברת זארה הוכפלו ברבעון הנוכחי ועמדו על 4 מיליון שקל. בחברת קריסטינה, שבה ערכה אפריקה ישראל רה-ארגון עדיין נמשך תהליך ההבראה. בינתיים, ההערכות הן שלאחר שבשנת 2004 רשמה קריסטינה הפסד כבד של 10.5 מיליון דולר קנדי (שהם כ-36 מיליון שקל), נרשם הפסד מינימלי בקריסטינה והיא נערכת לעונת בגדי הים. "נקטנו במספר פעולות מחייבות בקריסטינה ואני מקווה שפעולות אלו ישאו פרי ברבעונים הבאים. אי אפשר לבחון פעילות של חברה העוסקת בתחום עונתי כמו בגדי הים ברבעון אחד", אמר כהן.
תחום נוסף שעדיין טעון שיפור בדו"חותיה של אפריקה ישראל הוא תחום התקשורת, שכולל בעיקר את האחזקה בחברת וש טלנכלל שמחזיקה בכ-46% מהון המניות בערוץ. למרות ההערכות שאפריקה ישראל תצליח להביא את הערוץ לאיזון כבר ברבעון הראשון של השנה, התוכנית לא התגשמה והערוץ הפסיד כ-1.3 מיליון שקל, לעומת הפסד של 12 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בסך הכול הפסיד הערוץ מאז הקמתו מעל ל-140 מיליון שקל. כהן סבור כי ברבעון השני, עם החוזים החדשים בארה"ב ובאוסטרליה עליהם חתם, יוכל הערוץ להגיע סוף סוף לאיזון. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.