ממשלת סין פוקחת עין בוחנת בפני הסכנה של היווצרות בועת נדל"ן, למרות הסימנים ש"העשור החם" בשוק הנדל"ן מסתיים, והמחירים מתמתנים. הממשלה חוששת מחימום יתר ספקולטיבי של השוק, ומאידך מהתרסקות השוק ויצירת אי שקט חברתי כתוצאה מצעדים ממשלתיים חריפים מדי.
הרשויות יישמו שרשרת של הגבלות, לרבות העלאת ריבית המשכנתאות והגדלת ההון העצמי הנדרש לרכישת נכס. לצעדים אלו התווסף בשבוע שעבר (1 ביוני) צעד נוסף: מס הון חדש, בשיעור של 5.5%, יוטל על רווח הון ממכירת דירת מגורים שנרכשה בתוך שנתיים מיום המכירה.
הבנק העממי של סין הביע בשבוע שעבר שביעות רצון מכך שפחת הלחץ והנפח של הלוואות לדיור ולהשקעה בענף הנדל"ן ברבעון הראשון של 2005, כתוצאה ממהלכי הממשלה. הבנק הוסיף בהודעתו, "כי בחלק מהמקומות במדינה נפח הפעילות בשוק הנדל"ן גדול מדי, מבנה ההיצע אינו רציונלי ומחירי דירות המגורים עולים בקצב מהיר מדי".
הדאגה המרכזית היא מהנעשה בשנחאי, המרכז הכלכלי של סין המתפתח במהירות. כמעט 3 מיליארד דולר של הון זר הוזרמו לנדל"ן בעיר בשנת 2004. לא פחות מ-76% מכלל ההלוואות שניתנו אשתקד בשנחאי הופנו לשוק הנדל"ן. "שנחאי צריכה להישמר מסיכונים פיננסיים בשוק הנדל"ן ולקדם את פיתוחה בצורה יציבה, המשכית ובריאה", נאמר בדו"ח הבנק.
אנשי מקצוע מתחום הנדל"ן מדווחים, כי אפילו בשנחאי צעדי הקירור של הממשלה נותנים אותותיהם. מספר העסקאות יורד, בשינוי מגמה שמוגדר "מדהים", והמוכרים מתפשרים במחיר.
"ישנן חששות מצד הקונים לגבי צעדים נוספים שעשויה הממשלה לנקוט, בדומה למס החדש על רווחי הון מדירות, ולכן ישנם קונים שממתינים עם ביצוע הרכישות להתבהרות התמונה", אמר ריד האצ'ר, מנהל מחקר בחברת הנדל"ן DTZ דבנהאם טייה לנג.
המחירים בשנחאי עלו בינואר 2005 ב-14.8% בהשוואה לחודש הקודם, אך ההתמתנות במחירים הורגשה מייד: בפברואר נרשמה עלייה של 0.45% בלבד, ובמארס נרשמה אפילו ירידה של 0.45%. באפריל חזרו העליות המתונות, 1.05%. בהשוואה לחודשים המקבילים אשתקד, קצב העלייה התמתן מ-21% בינואר ל-16% באפריל.
"זהו הזמן לגלות זהירות בשנחאי", אמר בכיר בג'ונס לאנג לה-סאל בשנחאי. לפי הערכתו, המחירים צפויים לתקן כלפי מטה בטווח של 6-12 החודשים הבאים. לדבריו, שוק מגורי היוקרה יפגין עמידות בפני ירידות המחירים, אך נכסים פחות אטרקטיביים, כגון נכסים שנרכשו ע"י זרים במרכז העיר, צפויים לספוג נסיגה בערכם. עם זאת, עיקר המשמעות של הירידה אינה בעוצמתה, שצפויה להיות מתונה למדי, אלא בעצם הירידה, המהווה שינוי כיוון.
התמונה בבייג'ין הבירה דומה. אחרי עלייה של 5.9% במחירי הנדל"ן בעיר בחודש ינואר לעומת דצמבר, בפברואר לא נרשם כל שינוי במחירים, ובמארס ובאפריל עליות קלות בלבד, של 0.7% ו-0.5% בהתאמה. לעומת אפריל אשתקד, מדובר בעלייה של 7.12%.
לדברי כלכלן ראשי במורגן סטנלי הונג-קונג, צעדי הממשלה לקירור השוק יעשו את שלהם, אך הפתרון לטווח הארוך הוא הגדלת ההיצעים. לדבריו, על סין להגדיל את אוכלוסייתה העירונית ב-400 מיליון איש ב-20 השנה הקרובות. הוא מצביע על מגמה של נטישת האזורים הכפריים, היוצרת ביקוש ל-5 מיליון דירות עירוניות בשנה. עליית מחירים תלולה מדי בערים תמנע מאותם מהגרים מהכפר אל העיר לעשות כן, ומכאן חשיבותם לפיתוחה של סין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.