חברת הבנייה והתשתיות דניה סיבוס, שבשליטת קבוצת אפריקה ישראל, סיימה את הרבעון הראשון של 2005 תוך קיטון בהיקפי הפעילות, אך תוך שיפור ברווחיות. דניה, שידעה בדומה לשאר חברות סקטור הנדל"ן תקופה לא קלה לאור המשבר בענף, הולכת ומגבירה לאחרונה את פעילותה בתחום התשתיות, שמסתמן כמקור הכנסות 'חלופי' עבורה לאור הקיפאון השורר בענף הבנייה.
בשורה העליונה רשמה החברה קיטון של 32% בהכנסות, לרמה של 226 מיליון שקל, לאור קיטון ניכר בהכנסותיה מתחום התשתיות עם סיום פרויקט כביש חוצה ישראל, וכן לאור קיטון שחל בהכנסות מענף הבנייה.
מבט עמוק יותר על תחום הבנייה מראה, כי ההכנסות שנבעו ממנו ברבעון הראשון עמדו על 181.6 מיליון שקל, קיטון של 23% לעומת הרבעון המקביל. עוד עולה מהדו"ח, כי ההכנסות מתחום הבנייה היוו 80% ממחזור ההכנסות הכולל, לעומת 72% מהמחזור ברבעון המקביל. היתרה הושגה מתחום התשתיות.
מבט על תחום התשתיות מגלה, כי ההכנסות שנבעו ממנו נחתכו בלמעלה מ-50%, לרמה של 44.4 מיליון שקל, כשהירידה החדה בהכנסות מוסברת, כאמור, בסיום פרויקט כביש חוצה ישראל, שהיווה בתקופה המקבילה חלק ניכר מהכנסות החברה בתחום.
למרות הקיטון בהכנסות, דניה סיבוס רשמה ברבעון הראשון גידול של 61% ברווח הגולמי, לרמה של 16.6 מיליון שקל. הגידול ברווח הגולמי נובע מגידול ברווחיות הגולמית בענף הבנייה ובתחום התשתיות. הנתונים מראים, כי הרווח הגולמי בענף הבנייה גדל ב-14%, לרמה של 9.8 מיליון שקל, תוך שיפור גדול בשולי הרווח מרמה של 3.6% ברבעון המקביל לרמה של 5.4% ברבעון הנוכחי.
הרווח הגולמי מענף התשתיות השתפר גם הוא, למרות הקיטון בהכנסות, ורשם זינוק של 300%, לרמה של 6.8 מיליון שקל. הרווחיות הגולמית מענף התשתיות השתפרה גם היא, מרמה אפסית ברבעון המקביל ל-15% מהמחזור ברבעון הנוכחי.
לאור נתוני הרווחיות הגולמית והגידול בשיעור של 24% בהוצאות ההנהלה והכלליות, לרמה של 5.3 מיליון שקל, רשמה דניה שיפור ניכר גם בשורת הרווח התפעולי ברבעון החולף. מהדו"חות עולה, כי הרווח התפעולי של החברה זינק ב-87% לרמה של 11.3 מיליון שקל. הגידול בשיעורי הרווחיות חלחלה, בהעדר אירועים מהותיים, גם לשורת הרווח הנקי של דניה סיבוס ברבעון הראשון, בה נרשם גידול של 34% לעומת הרבעון המקביל, לרמה של 8.2 מיליון שקל.
מדו"חות החברה עולה, כי הונה העצמי של דניה סיבוס עומד נכון לתום הרבעון על 163.5 מיליון שקל, זאת לאחר הדיבידנד בשיעור של 55 מיליון שקל עליו הכריזה החברה ברבעון החולף. מצבת ההתחייבויות של חברה לטווח הארוך נותרה נמוכה, ברמה של 8.5 מיליון שקל, ומצבת ההתחייביות השוטפות גדלה ב-7%, ל-480 מיליון שקל.
דו"ח תזרים המזומנים של החברה מראה, כי החברה ייצרה ברבעון הראשון של 2005 כ-25.5 מיליון שקל כתוצאה מפעילותה השוטפת, זאת בהשוואה לתזרים שלילי של 5 מיליון שקל ברבעון המקביל. בשורה התחתונה הגדילה החברה את כמות המזומנים ברבעון הראשון ב-16.9 מיליון שקל, כשבקופת המזומנים שלה מונחים נכון לתום הרבעון מזומנים בהיקף כ-210 מיליון שקל.
כיום נסחרת דניה סיבוס לפי שווי של 479 מיליון שקל, לאחר ששווייה טיפס בכ-25% מתחילת השנה. החברה, שידועה במדיניות הדיבידנדים הנדיבה שלה, נהנתה מתחילת השנה מהמומנטום החיובי של חברות סקטור הנדל"ן, לאור הציפייה לשיפור פני הענף עם ההתאוששות הכלכלית במשק.
כך או כך, לאור העובדה שהקיפאון בענף הנדל"ן בשנים האחרונות פגע מאוד בחברות הגדולות בענף, החלו האחרונות לפזול יותר ויותר לכיוון ענף התשתיות, כשבראשן דניה סיבוס, שצברה מוניטין רב בתחום לאור ביצוע פרויקט כביש חוצה ישראל.
כך או כך, החשיבות של ענף התשתיות כמקור הכנסה פוטנציאלי עבור החברות צפויה להתגבר במיוחד בשנים הקרובות, לאחר שבתחילת השנה הוערך כי מכרזים ממשלתיים בהיקף עשרות מיליארדי שקלים צפויים להיפתח בתחום, ביניהם: המשך בניית כביש חוצה ישראל, עבודות תשתית במסגרת פרויקט הרכבת הקלה בערים הגדולות, וכן פרויקט לבניית צינור להולכת גז טבעי.
דניה עצמה פועלת בענף התשתיות בעיקר כקבלן מבצע של תשתיות נתיבי תחבורה. החברה נכנסה לתחום רק בשנת 1999, עם תחילת הקמתו של כביש חוצה ישראל, ולאחרונה אף זכתה במכרז נוסף לבניית כביש הרוחב 431. במסגרת הדו"חות מציינת החברה, כי בשנת 2004 קטנו השקעות הממשלה בתחום התשתיות, כשנתון זה השפיע על החברה, כאמור, בעיקר לאור סיום פרויקט כביש חוצה ישראל. מנתוני החברה עולה עוד, ש-88% מהפעילות בתחום התשתיות ברבעון נעשתה עבור הסקטור הממשלתי, בעוד ש-12% עבור הסקטור הפרטי.
הנתונים אותם מוסרת החברה על ענף הבנייה מלמדים, כי נכון להיום החברה נמצאת בשלבי ביצוע של כ-2,300 יחידות דיור בפרויקטים למגורים, ו-122 אלף מ"ר בפרויקטים שאינם למגורים. ברבעון האחרון בנתה החברה 390 יחידות דיור, מתוכם היא סיימה 360 יחידות דיור. בנוסף, בנתה גם 47,600 רגל רבועה שלא למגורים. החברה ציינה עוד, כי 4% מהפעילות בתחום הבנייה ברבעון הראשון מקורה בהזמנות מצידה של החברה-האם, אפריקה ישראל, וכן 25% מהפעילות מקורה בחברות שלאפריקה אחזקה בהן.
במסגרת הדו"חות החברה מסרה עוד, כי לאחרונה החליטה להרחיב את היקפי הפעילות בתחום הבנייה גם בחו"ל, כשבשנים האחרונות היא פועלת בעיקר בקנדה וברוסיה, אך עם זאת עדיין לא מדובר בפעילות מהותית עבורה. בהקשר זה יצוין, כי החברה גם ניהלה לאחרונה מו"מ לרכישת חברת בנייה בארה"ב, אך עיסקה זו לא הבשילה לבסוף.
כפי שכבר צוין, לאחרונה זכתה החברה במכרז מהותי לבניית כביש 431, אשר יקשר בין כביש איילון דרום במערב לכביש מספר 1 במזרח, בקו שמדרום לרמלה. עפ"י המכרז עולה, כי אורך הדרך שתיבנה יעמוד על 23 ק"מ, והיא תכלול 12 מחלפים.
במסגרת הפרויקט, שיתבצע בשיטת PFI, התקשרה המדינה עם דניה סיבוס בדרך של מכרז, כשהחברה אמורה לשאת בעלויות ההקמה של הכביש ובעלויות אחזקתו במשך 25 השנים הקרובות (מתוכה תקופת ההקמה שצפויה להיארך כ-3 שנים), בתמורה לתשלום תקופתי מהמדינה (הציבור פטור מאגרה). בתום תקופת הזיכיון יהיה על החברה להעביר את הפרויקט לידי המדינה. ע"פ הנתונים שפורסמו בעבר, עלות הפרויקט מוערכת ב-1.4 מיליארד שקל, כשהיקף המימון הנדרש לו עומד על 1.25 מיליארד שקל, והיתרה תמומן מהונה העצמי של החברה. את המימון לפרויקט צפויים להעניק לדניה בנק הפועלים, בנק המזרחי וקרן הפנסיה מבטחים.
דניה עצמה אמורה לקבל בגין הפרויקט מענק הקמה ראשוני בסכום של כ-400 מיליון שקל, ובנוסף תשלום חצי שנתי בהיקף של כ-60 מיליון שקל, עליו בעצם התחרו החברות במסגרת המכרז. החברה מוסרת עוד בדו"חות, כי היא זכאית לקבל גם 2 אגורות בגין כל ק"מ נסיעה של כלי רכב בכביש החדש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.