האם כצמן מאותת על בועת נדל"ן בארה"ב? אקוויטי וואן בוחנת מכירת חלק מנכסיה

מציעה למכירה 47 נכסים בטקסס ולואיזיאנה שהניבו הכנסות של 41 מ' ד' * החברה שוקלת אפשרות של הכנסת שותף לנכסים אלו או מכירה חלקית

מי שקרא את מכתבו של חיים כצמן לבעלי המניות, שפורסם לפני חודשים ספורים במסגרת הדו"חות הכספיים של חברת גזית גלוב, לא אמור להיות מופתע מהודעתה של החברה המרכזית בקבוצה - אקוויטי וואן, שנסחרת בארה"ב. אז הצהיר כצמן, במכתב כנה וישיר לבעלי המניות, כי "שוק הנכסים, זה מכבר, אינו שוק של 'מציאות'. נכסים נרכשו בשנת 2004 ונרכשים כיום במחירים המשקפים סיכוי הולך ופוחת לעליית ערך הנובעת מעלייה במכפילים. למעשה, עליית ערך של נכסים תבוא, אם תבוא, רק משיפור בתזרימי המזומנים הנובעים מהנכס". כצמן ניסה לתאר למשקיעים את המצב הקיים בשוק הנדל"ן בארה"ב, שלהערכתו נהנה מרמת מחירים גבוהה.

נכסים במאות מ' ד'

ההשלכה הביצועית של הצהרה מסוג זה הגיעה בסוף השבוע, כשאקוויטי וואן הודיעה שבכוונתה לממש כ-47 נכסים בלואיזיאנה ובטקסס אשר מניבים מחזור הכנסות משכירות של 41.3 מיליון דולר בשנה או להכניס שותף אסטרטגי לחלק מהם. על פי ההערכות עומד שווי הנכסים על מאות מיליוני דולרים. לצורך ביצוע העסקה נשכרו שירותיו של בנק ההשקעות SECURED CAPITAL שישמש כיועץ פיננסי לגזית בעת ביצוע העסקה. גורמים המקורבים לסביבתה של גזית גלוב ציינו כי המהלך של אקוויטי וואן בארה"ב נועד למקד את פעילותה של החברה בארה"ב וכי לא מדובר על איתות לגבי הדעה הרווחת בחברה לגבי מחירי הנדל"ן בארה"ב.

במקביל למימושים בארה"ב, עושה גזית גלוב מאמצים לחדור למדינות נוספות והיא רכשה לפני כשנה אחזקות בחברת סיטיקון הפינית. בשבוע שעבר התבשרנו כי גזית גלוב החליטה להיכנס גם לתחום המרכזים המסחריים בישראל ורכשה תמורת כ-185 מיליון שקל את מרכז רוטשילד בראשון לציון. אם כצמן מזהה נכון את הפוטנציאל בשווקי אירופה ובישראל, כפי שזיהה נכון את הפוטנציאל של הנדל"ן המניב בארה"ב לפני עשור וחצי, הרי שתהיה זו הוכחה נוספת ליכולת התזמון והניתוח של האיש בכל הנוגע לניהול עסקיו.

הנדל"ן בפלורידה של תחילת שנות ה-90 התאפיין בשפל במחירים ובמחנק אשראי כבד. בעל השליטה בגזית גלוב, חיים כצמן, הבחין בהזדמנות ו"עט" עליה כשהוא מגייס את ההון הנדרש להשקעות בישראל ומשקיע בארה"ב באמצעות חברת אקוויטי וואן. רק שש שנים חלפו ואקוויטי וואן הונפקה בבורסה האמריקנית לפי שווי של כ-100 מיליון דולר. זהו הישג מרשים, שמתגמד לעומת הנתון הבא: שש שנים לאחר ההנפקה נסחרת אקוויטי וואן לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר והיא נחשבת לחברת המרכזים המסחריים הגדולה ביותר בדרום מזרח ארה"ב ולאחת מ-10 החברות המובילות בארה"ב בתחום זה.

2 רכישות משמעותיות

הזינוק שביצעה אקוויטי וואן (ובאמצעותה גם גזית גלוב), נזקף בעיקר לזכותן של שתי רכישות משמעותיות שביצעה החברה במהלך שנות קיומה: בשנת 2001 רכשה אקוויטי וואן את חברת URIT תמורת 155 מיליון דולר. אקוויטי וואן הפכה מחברה שניהלה כמה עשרות נכסים לכזו שמנהלת קרוב ל-100 מרכזים מסחריים. חלק מהנכסים שעומדים למכירה כיום הם נכסים שנרכשו כמקשה אחת בעסקה זו ונראה כי כצמן הגיע למסקנה כי הוא מיקסם את יכולת הצפת הערך מהן.

שנה וחצי לאחר ש"עיכלה" את הרכישה, התפנתה אקוויטי וואן לבצע את קפיצת המדרגה המשמעותית ביותר שלה והדהימה את השוק כשרכשה את אחת מקרנות הרי"ט הגדולות בארה"ב, העונה לשם IRT, בתמורה לכ-426 מיליון דולר בעסקת מזומן ומניות. כתוצאה מהעסקה, הכפילה אקוויטי וואן את מספר הנכסים שהיא מנהלת תוך יום אחד.

בינתיים, עד אשר תממש אקוויטי וואן את נכסיה בארה"ב, המשיכה החברה האם גזית גלוב להציג תוצאות חיוביות ברבעון הראשון של 2005 ורק יישום של תקן החשבונאות 19 והוצאה חד פעמית חשבונאית של 56.5 מיליון שקל, העבירו את החברה להפסד נקי של 11.7 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 21.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. לעומת זאת ה-FFO (הרווח התזרימי התפעולי), שהוא המדד המרכזי לבחינת חברות נדל"ן מניב מסוגה של גזית גלוב, הסתכם ב-44.5 מיליון שקל, לעומת 31 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. *