רפורמה בנתיבי איילון: תעכב תשלום למתכננים ותקבע מחיר הסעיפים במכרז

בנוסף, שכר המתכנן יופרד ממחיר העבודב וההתקשרות של הקבלן הראשי עם קבלני המשנה תעשה רק לאחר הזכייה; בר: התכנון הוא הבסיס של כל הפרויקטים

חברת נתיבי איילון תעכב תשלום שכר טירחה למתכננים ויועצים בפרויקטים, כדי להבטיח עמידה בעלויות ביחס לאומדנים. מנכ"ל נתיבי איילון, אריה בר, יוזם שינוי של שיטת תשלום שכר היועצים והמתכננים. על-פי ההצעה המתגבשת, ישולם 75% משכר העבודה של המתכננים במהלך ביצוע העבודות, היתרה 25% תשולם רק בתום העבודה ולאחר ההתחשבנות הסופית. מטרת השינוי היא לאפשר ניכוי משכר המתכנן במידה ויירשמו חריגות של למעלה מ-5% מהאומדן שנקבע על-ידו.

מנגד תשלם נתיבי איילון בונוס למתכננים שיציגו תכנון יסודי, כשהאומדנים שנקבעו יהיו תואמים לעלויות בפועל. בנוסף, כוללת ההצעה יצירת הפרדה בין שכר המתכננים לבין מחיר העבודה. שכר המתכנן לא ייגזר מעלות הפרויקט כדי למנוע את המוטיבציה לייקר פרויקטים.

שיטה זו מצטרפת לשורה של שינויים מהותיים שהכניס בר למכרזים של נתיבי איילון. כך למשל, במכרזים החדשים, בשלב המכרז לא נדרשים המציעים להציג את ההתקשרות עם קבלני המשנה, למשל קבלן משנה לביצוע עבודות גישור, עבודות חשמל או ניקוז.

ההתקשרות בין הקבלן הראשי לקבלני המשנה, מוצגים בתוך 14 יום כתנאי לחתימה על החוזה מול נתיבי איילון. קבלני המשנה חייבים לעמוד בתנאי הסף הבסיסיים.

שינוי מהותי נוסף הוא קביעת מחיר לסעיפי המכרז. במכרזים שמפרסמת נתיבי איילון היא קובעת אומדן לכל סעיף וסעיף. חברות התשתית המתמודדות במכרז אינן נדרשות לתמחר את סעיפי המכרז, אלא עליהן להגיש מחיר סופי של כל הפרויקט, ובדרך כלל מהו שיעור ההנחה ממחיר הבסיס שקובעת נתיבי איילון.

בר אמר ל"גלובס" כי מדיניות נתיבי איילון היא להגדיר את כל הפרטים והנתונים מראש ובכתב. "אנחנו לא מנהלים מו"מ עם הקבלנים, לא לפני המכרז ולא אחריו. גם אם אנחנו נדרשים לערוך שינויים בעבודות, הכל מפורט במסמכי המכרז".

בר מציין, כי השינויים שהוכנסו מביאים לתוצאות טובות יותר במכרזים. לדבריו, יש כיום שבעה משתתפים בממוצע בכל מכרז והפרשים קטנים בהצעות הכספיות.

"שיטת המכרזים החדשה הוכיחה את עצמה ואנחנו מאוד שבעי רצון מהתוצאות. חוסלו רוב הויכוחים שהיו בעבר עם הקבלנים. שיטה זו היא בהירה, קלה ליישום והחשוב ביותר היא מקטינה את חוסר הוודאות לקבלנים", אמר.

לעניין שינוי שיטת ההתקשרות מול קבלני המשנה, מציינים בחברה, כי להחלטה זו מספר יתרונות: היתרון הראשון הוא שלקבלן הזוכה יש אפשרות לנהל מו"מ מול כמה קבלני משנה דבר שמגדיל את התחרות ומוזיל את המחיר. בשיטה הקודמת קבלני המשנה היו מחוזרים על-ידי כל הקבלנים הראשיים במכרז ולכן דרשו מחירים גבוהים יותר.

בנוסף, השיטה הישנה חייבה התקשרות מוקדמת מול קבלני המשנה וחייבה ביטול ההתקשרות כאשר נוצר מצב בו קבלן המשנה לא יכול לבצע את העבודות.

השינוי בשיטת התמחור המונעת מהקבלנים להציע מחיר לכל סעיף וסעיף, מביאה למחירים סבירים של ההצעות. גורמים בחברה מסרו, כי דרך זו מבטלת את הניסיון לתכסיסנות באופן של הגשת מחירים לא סבירים ולא ריאליים בסעיפים מסוימים רק כדי לזכות במכרז.

לעניין שינוי שיטת התשלום למתכננים, בר מציין כי הבעיה במכרזים כיום היא בעיית התכנון. "תכנון טוב הוא תכנון שלוקח בחשבון את כל הצרכים ויודע לצפות בצורה הטובה ביותר עבודות בלתי צפויות. היום רוב המתכננים, במטרה להקטין עלויות "מחפפים" בעבודה. חלק גדול מהמתכננים חוסכים את ההשקעה של התשומות, מדידות, בדיקות גיאולוגיות וזמן. הבעיה קיימת בכל המגזרים ואצל כל גופי התשתית כי המערכת איפשרה למתכננים להציג תכנון לא איכותי", אמר.

לדברי בר, תכנון הוא הבסיס של כל הפרויקטים ולכן כדי להגביר את המחויבות והאחריות של המתכננים הוחלט לשנות את שיטת התשלום.

יו"ר התאחדות קבלני התשתיות, אייל גבאי, מותח ביקורת על שיטת התמחור במכרזים. לדבריו, במקרים מסוימים המחירים שנקבעים על-ידי נתיבי איילון הם מחירים מופקעים או שאינם ריאליים. לדבריו, בסעיפים מסוימים יוצא שקבלן יכול להרוויח ובסעיפים אחרים קבלן עלול להפסיד.

לטענתו, שיטת תמחור הסעיפים צריכה להיעשות על-ידי הקבלן שמכיר טוב יותר את מחירי התשומות, את מחיר העבודה ואת הערכים הריאליים.

המהנדסים והמפקחים בנתיבי איילון מתבססים בקביעות המחירים על סמך מכרזים קודמים ולא לוקחים בחשבון שיקולים של סדרי עדיפויות שקבלנים שוקלים בעת הגשת המכרז, ציין.

"זוהי שיטת עבודה פגומה. צריך לתת לקבלנים לתמחר את הצעותיהם, הם אלה שיודעים איפה נכון לקחת את הסיכון. להערכתי נתיבי איילון תקבל תוצאות טובות יותר במכרזים בשיטת המכרז הפתוח, בה היא אינה כופה את המחירים", סיים.