מכירות הבתים החדשים בארה"ב עלו במאי, אך מחירי הבתים צנחו בתלילות

המחיר החציוני צנח ב-6.5% בהשוואה לאפריל, אך היקף המכירות היה השני בגובהו בכל הזמנים

מכירות הבתים (והדירות) החדשים בארה"ב טיפסו בחודש מאי לרמה השניה בגובהה בכל הזמנים, אבל המחיר החציוני של בית חדש צנח בשיעור חד, דיווח משרד המסחר האמריקני ביום שישי.

לפי נתוני משרד המסחר, מכירות בתים חד-משפחתיים חדשים עלו בחודש שעבר ב-2.1% לשיעור שנתי מנוכה עונתיות של 1.3 מיליון בתים, אבל מחיר המכירה החציונית צנח ב-6.5% ל-217 אלף דולר. פירוש הדבר הוא שמחצית מהבתים נמכרו מתחת למחיר זה, ומחצית נמכרו מעל מחיר זה.

קצף מקומי

שוק הדיור האמריקני היה לוהט השנה, עד כדי דיבורים על בועת נדל"ן כלל-ארצית בארה"ב, שלפקיעתה יהיו השלכות כלכליות מכאיבות במיוחד. יו"ר פדרל ריזרב, הבנק המרכזי האמריקני, אלן גרינספן, התבטא לפני כמה שבועות כי בארה"ב לא קיימת בועת נדל"ן כלל-ארצית, אך הודה בקיומו של מה שהוא כינה "קצף" בשווקים מקומיים מסוימים. בין שוקי הנדל"ן הלוהטים ביותר בארה"ב ניתן לציין את מנהטן, מיאמי, לאס וגאס וקליפורניה.

פעילות-היתר במגזר הנדל"ן נובעת בעיקר מריבית המשכנתאות הנמוכה, וגם העלאת הריבית עדיין לא חיסלה את הלהט הספקולטיבי של רוכשי בתים רבים. בועת נדל"ן עלולה להסב למשק האמריקני נזק חריף עוד יותר מפקיעת בועת מניות האינטרנט והטכנולוגיה בשנת 2000, מאחר שמרבית הבתים נרכשים במשכנתאות גבוהות ובמינוף גבוה בהרבה מאשר מניות.

ביום חמישי שעבר פורסם שמכירות בתים קיימים בארה"ב הסתכמו ב-7.13 מיליון יחידות בקצב שנתי בחודש מאי, ירידה קלה מקצב השיא שנרשם באפריל, אבל עדיין הקצב השני בגודלו בהיסטוריה של מכירות בתים קיימים.

קפיצה במערב התיכון

המחיר החציוני של עסקת בית קיים (יש שניה או יותר) עלה באפריל לשיא של 207 אלף דולר.

העליה במכירת בתים חדשים בחודש שעבר היתה חזקה במיוחד במערב התיכון, עם קפיצה של 22.9% ביחס לאפריל. במערב ארה"ב, העליה היתה בשיעור 1.7%. לעומת זאת, המכירות צנחו בשיעור חד של 25.4% בצפון-מזרח ארה"ב. בדרום ארה"ב נרשמה ירידה קלה של 0.8% במכירות הבתים החדשים, אך שם נמכרו הכי הרבה בתים, כמעט 600,000 בקצב שנתי.

בדיווח מקרו-כלכלי נוסף ביום שישי מסר משרד המסחר שההזמנות למוצרים בני-קיימא עלו בחודש מאי בקצב המהיר ביותר ב-14 חודשים, ושיקפו עלייה חדה בהזמנות למטוסים, שהוכפלו ויותר ביחס לכמות ההזמנות שהתקבלה באפריל.