הממשלה נגד החריגות: מעכבת ביצוע קו הרכבת עכו-כרמיאל וקו רכבת העמק

הרכבת, בהסכמה, לא תקדם את הקווים עד להשלמת דו"ח הבקרה על תוכנית הפיתוח הרב-שנתית

משרדי האוצר והתחבורה מעכבים לעת עתה את הביצוע של קו הרכבת עכו-כרמיאל וקו רכבת העמק, בעלות של 2 מיליארד שקל, בשל השינויים הנדרשים בתוכנית הפיתוח של רכבת ישראל. כך נודע ל"גלובס".

מדובר בשני פרויקטים שהכדאיות הכלכלית שלהם נמוכה מאוד. החשב הכללי באוצר, ירון זליכה; סגן הממונה על התקציבים, שאול צמח; וסמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, צ'רלי סלומון, הורו לרכבת לא לקדם את הפרויקטים עד להשלמת דו"ח הבקרה של החברה האמריקנית פרסוננס ברינקהוף.

ביצוע שני הפרויקטים עדיין לא החל. פרויקט עכו-כרמיאל, המכונה גם כרמיאל-חיפה, הוא בעלות של 943 מיליון שקל. המועד המקורי לתחילת ביצוע הפרויקט נקבע לסוף 2004 והשלמתו לקראת סוף 2008.

פרויקט קו העמק הוא בעלות של 984 מיליון שקל. המועד ההתחלתי לביצועו הוא תחילת 2005 והוא צפוי היה להסתיים לקראת סוף 2007. עד היום הושקע בפרויקט כרמיאל 6.4 מיליון שקל, בעיקר בתחום של קידום התכנון, ו-10 מיליון שקל בפרויקט קו העמק.

משרדי האוצר והתחבורה בוחנים כיום אלו מהפרויקטים שמקדמת רכבת ישראל אפשר לעצור. רכבת ישראל, על רקע הדו"חות של פי.בי, נדרשה לעדכן את תוכנית הפיתוח הרב-שנתית וזאת בשל חריגה מאומדנים, ליקויים בתכנון וצורך בבחינת סדרי עדיפויות של פרויקטים ברכבת. היקף תוכנית הפיתוח של הרכבת הוא 20 מיליארד שקל ל-5 שנים.

כפי שפורסם לאחרונה, הרכבת מתכננת לבטל את תחנת הרכבת ראשל"צ-מערב בעלות של 475 מיליון שקל, ובנוסף מקצצת 125 מיליון שקל שיועדו להשקעה בתשתיות מטענים, וכן 76 מליון שקל מתקציב פרויקט החשמול.

פי.בי שבדקה את תוכנית החומש לפיתוח, גילתה כי יש בה פוטנציאל לחריגה בהיקף של 1.7 מיליארד שקל. לא מדובר בכספים שבוזבזו, כיוון שחלק גדול מהפרויקטים נמצאים בשלבי ביצוע ראשונים או שטרם החל ביצועם.

זליכה אמר לגלובס, כי " אני לא אתן להשקיע כספים בפרויקטים שאני לא יודע איך הם מסתיימים. ביקשנו בשלב זה להקפיא קידום של שני הפרויקטים עכו-כרמיאל וקו העמק, עד להשלמת הדו"ח המלא של פי.בי".

סלומון אמר בתגובה, כי "משרד התחבורה ומשרד האוצר בשיתוף רכבת ישראל בוחן מחדש את תוכנית הפיתוח לעניין החריגות באומדנים, חישוב ההוצאה הבלתי צפויה, הציוד הנייד למסילה רביעית באיילון ועוד. בין היתר נבחנת האפשרות האם יש מקום לבטל או להקפיא פרויקטים מסוימים".

יו"ר חברת הרכבת, משה ליאון, אמר בתגובה: "שני הפרויקטים האמורים נמצאים בשלבי תכנון וטרם אושרו סטטוטורית. ביצועם טרם התחיל ולכן אין כל חשיבות מהותית להנחיית משרד האוצר, שהתקבלה על דעתנו. הרכבת ממשיכה בקידום התכנון של הפרויקטים. אנחנו לא עוצרים עבודה בפועל, אנחנו פשוט לא מתחילים את הפרויקטים האלה".