"אלרוב נדל"ן נסחרת בדיסקאונט"

דודי קטש, אייפקס: "למרות ההתאוששות הקלה בימים האחרונים, מדובר בתיקון לירידות האחרונות. לגבי ההמשך, השוק צפוי להמשיך לרדת, ולקראת סוף השנה השוק עשוי לשוב למגמה החיובית" * המניות המומלצות: מכתשים אגן, כלל תעשיות, בנק לאומי, מטריקס, מבטח שמיר ומעברות

לאחר תקופה ארוכה של עליות שערים, ספגה הבורסה של ת"א מימוש לא מבוטל בחודש יוני. מהלך הירידות, שבא לידי ביטוי תחילה במניות הקטנות, זלג גם למדדים המובילים. במבט לאחור, מדד המעו"ף רחוק כיום כ-9% מרמת השיא שקבע בתחילת החודש.

במקביל לירידות שערים באפיק המנייתי, ספגו גם האג"ח השקליות ירידות שערים לא מבוטלות, תוך שמרבית הכספים שיצאו מהנכסים המנייתיים והשקליים הופנו לשוק המט"ח והביאו להתחזקות הדולר. מתחילת החודש רשם המטבע האמריקני זינוק של כמעט 6%, כשהוא נסחר כיום ברמת שיא של למעלה משנה מול השקל, שסובל ממומנטום שלילי עם התקרבות מהלך ההתנתקות והשלכותיו האפשריות על היציבות המדינית.

דודי קטש, מנכ"ל קרנות הנאמנות של אייפקס, שחזה כבר לפני מספר שבועות כי השוק עשוי להתממש, מציין היום שלהערכתו, ירידות השערים האחרונות הן לא סוף פסוק. "להערכתי, מספר גורמים הורידו את השוק בתקופה האחרונה: מהלך ההתנתקות, שהביא לצמצום הדרגתי של אחזקות הזרים בשוק המקומי; הצטרפות הציבור הישראלי לגל המימושים, על ידי מכירה של אחזקות בקרנות נאמנות וההתחזקות האחרונה של הדולר בשוקי העולם, שהשפיעה גם על השקל.

"באופן כללי, אני חושב שלאפקט העדר שהתפתח בשוק, הייתה השפעה לא מבוטלת על ירידות השערים האחרונות. בין היתר, ראינו את כלי התקשורת מלבים את המגמה. מרבית הפרשנים הכלכליים סיפקו הערכות פסימיות, שהכניסו את הציבור לפאניקה. הביטוי הטוב ביותר לכך הוא גל הפדיונות בקרנות הנאמנות המנייתיות והשקליות שראינו בחודש האחרון והסטת הכספים לקרנות המתמחות במט"ח".

* מה אתה צופה שנראה בשוק עד תחילת מהלך ההתנתקות בחודש אוגוסט?

"בסה"כ אני צופה שהשוק ימשיך לדשדש כלפי מטה, ובהקשר זה צריך לזכור שאנחנו נמצאים בחודשי הקיץ, המאופיינים לרוב בדשדוש. אני חושב שלמרות ההתאוששות הקלה של השוק בימים האחרונים, מדובר בתיקון לירידות האחרונות, שניתן היה לצפות לו על פי היבטים של ניתוח טכני.

"לגבי ההמשך אני חושב שהשוק צפוי להמשיך לרדת, ולקראת סוף השנה השוק עשוי לשוב למגמה החיובית. עם זאת, אני רוצה להדגיש שקצת קשה להתנבא לגבי הטווח הקצר, ובמבט ארוך טווח יותר אני באמת חושב שהשוק יחזור להיות חיובי".

מקום לתיקון באג"ח השקליות

* מרבית הכלכלנים אומרים שתוכנית ההתנתקות היא גורם של אי ודאות. בהקשר זה, נוטים לשכוח שהאי ודאות בכל הקשור לסביבה הפוליטית והמדינית שאחרי תוכנית ההתנתקות, היא הרבה יותר גדולה. זו גם דעתך?

"אני חושב שקשה לדבר על רמות של אי ודאות. בשוק שוררת אי ודאות לאורך זמן, ולכן לא ניתן לומר שבשלב כזה או אחר היא גבוהה או נמוכה יותר. גם אם תוכנית ההתנתקות תעבור ללא קטסטרופה מיוחדת, עלולים לצוץ אחריה גורמים אחרים שיביאו לחוסר יציבות. לבטח לא ניתן לומר שאחרי ההתנתקות, האי ודאות תסתיים. גם לפני חצי שנה היו גורמים רבים של אי ודאות בשוק, ולמרות שהאופק הפוליטי-מדיני לא נראה ברור במיוחד, אני לא חושב שזה מה שיעצור את השוק.

"באופן כללי, אני חושב שיישום של מהלך ההתנתקות ייצר קרקע יותר יציבה למשקיעים הזרים להיכנס לשוק המקומי. אין לי ספק שהמשקיעים הזרים ממתינים לראות האם ההתנתקות תעבור, ולהערכתי יש בידיהם סכומי כסף לא מבוטלים, שעשויים לזרום לשוק המקומי במידה שאכן המהלך יעבור בצורה טובה.

"אני חושב שכרגע לא מעט משקיעים, זרים ומקומיים כאחד, מעדיפים לשבת בצד ולראות כיצד תעבור ההתנתקות. אלו עשויים לחזור אל השוק אחרי ההתנתקות, ולכן להערכתי אנחנו צפויים לראות מגמה חיובית בשוק לקראת סוף 2005".

* מבחינה כלכלית, אתה חושב שיש הצדקה לשוק המניות להמשיך לעלות?

"אני חושב שהמחירים בשוק אינם גבוהים מדי. גם אם מסתכלים על הנתונים המאקרו-כלכליים, הם ממשיכים להצביע על שיפור ויציבות. כמובן שהם לא השתנו מלפני חודש, התקופה בה השוק נסחר ברמות השיא.

"השינוי הריאלי היחיד שראינו בתקופה האחרונה, התבטא בהתחזקות שער הדולר, ובהקשר הזה מועלים חששות להתפתחותה של אינפלציה במשק המקומי. מעבר לכך, אנחנו רואים שהצמיחה הכלכלית נמשכת, ולדעתי לא מדובר בצמיחה נמוכה אך גם לא בצמיחה חדה שעשויה להוביל לעליית ריבית בטווח הקרוב".

* מה יהיו ההשפעות של ההתפתחויות האחרונות במישור הדולר ובמישור הפוליטי-מדיני על השוק הסולידי?

"אם נסתכל תחילה על האפיקים השקליים, אני חושב שלאור ירידות השערים האחרונות שראינו ולאור הפער מול האג"ח האמריקניות ל-10 שנים, שעומד על כ-2.3% היום, יש מקום לתיקון חיובי באג"ח השקליות הארוכות.

"באפיקים השקליים פועלים מספר גורמים, ביניהם החשש מיציאת המשקיעים הזרים, ההשפעה של התחזקות הדולר וכמובן ההשפעה של השוק הסולידי בארה"ב. לגבי הגורם הראשון, לדעתי לזרים כבר כמעט אין השקעות מהותיות באג"ח השקליות, ולכן אפשר לבטל אותו. לגבי שני הגורמים האחרים, אני חושב שכרגע הם פועלים בכיוונים מנוגדים, ובאופן כללי לשוק הסולידי בארה"ב כרגע יש משקל חזק יותר.

"דוגמה טובה לכך היא שבימים האחרונים ראינו שהדולר התחזק ובכל זאת נרשמו עליות שערים נאות בשחרים הארוכים, תוך מחזורים ערים. כך או כך, אני חושב שעל רקע היציבות בשוק הסולידי בארה"ב, הרמה הנוכחית היא די נוחה על מנת לחזור לשחרים הארוכים, במינון מסוים. לדעתי יש למשקיעים הסולידיים חששות לא מוצדקים מפני עלייה חדה של התשואות, ואם הנבואה באמת תגשים את עצמה, אפשר לשקול להיכנס לשחרים הארוכים בצורה אגרסיבית יותר".

* מה לגבי האג"ח הצמודות?

"לגבי האפיק הצמוד, לדעתי מדובר במוצר מאוד ייחודי, שמאוד כדאי להיות בו בנתונים הנוכחיים. הייחודיות באג"ח הצמודות נובעת מהעובדה שהן נמצאות במחסור, בעקבות הצמצום החד בהיצע מצד הממשלה.

"צריך להבין שהריבית הריאלית בארה"ב היא נמוכה מאוד, ומנגד האג"ח הצמודות המקומיות מציעות תשואה ריאלית של כ-4% לתקופה של מעל 10 שנים, ואני לא חושב שיש מוצר דומה בעולם. אני חושב שבאופן כללי, מעבר לכוחות הכלכליים שפועלים בשוק הסולידי, העובדה שהמוצרים הצמודים נמצאים במחסור הופכת את האפיק הצמוד למוצר המוביל בשוק המקומי, שמאוד מומלץ לשבת בו ובמיוחד במח"מ הארוך".

* מה הביא, לדעתך, להתחזקות האחרונה של הדולר?

"אני חושב שכשמדברים על הדולר, צריך להסתכל על התמונה הגדולה. באופן כללי, ראינו עד לתקופה האחרונה את הדולר כמוצר נחות, שלא מספק ריבית ולכן סובל מביקושים נמוכים. במקביל, משקיעים גדולים בעולם יצאו נגד הדולר והועלו חששות רבים לגבי יכולת ההתמודדות של ארה"ב עם הגירעונות העצומים שלה.

"בתקופה האחרונה התהפכה המגמה, והנתון החשוב ביותר טמון בעובדה שהדולר הפך להיות מוצר שמספק ריבית ומהווה אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית בהחלט. לכן, אנחנו רואים את המשקיעים בעולם חוזרים אליו, וכך גם בשוק המקומי.

"לגבי הדולר בארץ, מאוד קשה להתנבא לאיזה כיוון הוא ילך, אך כעת הוא לבטח מהווה אלטרנטיבה טובה יותר מבעבר, עקב העובדה שהוא נושא ריבית שהולכת וגדלה".

בנק לאומי - אחזקה טובה

* מהן המניות המומלצות להשקעה?

"אנחנו מאוד חיוביים לגבי מכתשים אגן. אני חושב שבעקבות הירידות האחרונות במניה, היא הפכה ליותר אטרקטיבית. המניה קצת חטפה, ללא הצדקה. מדברים על זה שהיחלשות האירו צפויה לפגוע בביצועים שלה, אבל אני חושב שמדובר בחשש לא מוצדק, לאור העובדה שהחברה נטלה הגנות על האירו. כיום היא נסחרת במכפיל רווח של 11 על הרווחים שאנחנו חוזים לה לשנת 2005.

"אני חושב שלאור הצמיחה היפה שהיא מציגה, מגיע לחברה להיסחר על פי מכפיל רווח גבוה יותר. אנחנו מאוד אוהבים את התוכנית האסטרטגית שהחברה הציגה וחושבים שלחברה יש הנהלה מצוינת, שכבר הוכיחה את עצמה בעבר.

"כלל תעשיות היא חברת אחזקות שלהערכתנו נסחרת בדיסקאונט לא מוצדק. לדעתי, גם פה מדובר בחברה שחטפה בתקופה האחרונה מסיבה לא מוצדקת, ודיסקאונט של למעלה מ-20% על השווי הכלכלי בהחלט מצדיק לרכוש את המניה.

"בנק לאומי גם הוא אטרקטיבי, לאור העובדה שהוא נסחר שוב סביב ההון העצמי שלו. בימים האחרונים ראינו את הזרים קונים לאומי, ואני חושב שכל עוד הבנק נסחר סביב ההון העצמי שלו, מדובר באחזקה טובה. לבנק יש אחזקות ריאליות עם פוטנציאל גדול לרווחי הון. אני חושב שאין סיבה שבנק מוביל בארץ ייסחר במכפילים כאלה נמוכים.

"אנחנו חושבים שאלרוב נדל"ן, שתיכנס בקרוב למדד ת"א 100, נסחרת בדיסקאונט. לחברה יש נכסים מעניינים בארץ ובחו"ל, ובארץ היא פועלת בעיקר בתחום מגורי היוקרה, שמצליח מעל המצופה. אנחנו חושבים שהחברה תפעל למימוש נכסים בחו"ל, שעתיד לייצר לה רווחי הון של כ-20 מיליון אירו.

"אנחנו חושבים שגם חברת מטריקס נסחרת בדיסקאונט, בעיקר לאור האג"ח שלה, שצפויות להיות מומרות למניות בחודש אוגוסט. מדובר בחברה שמייצרת תשואת דיבידנד של מעל 5% ונסחרת במכפיל רווח של מתחת ל-8, בנטרול הוצאות המוניטין.

"מבין המניות הבינוניות, מבטח שמיר נסחרת גם היא בדיסקאונט לא מוצדק, ואנחנו בהחלט חושבים שמאיר שמיר יודע לעבוד עם הכסף. מבין המניות הקטנות אנחנו אוהבים את קמור, שמתעסקת בתחום הרכב והצמיגים, מציגה צמיחה יפה מאוד ולאחרונה החלה לפעול גם בתחום הרכב בחו"ל.

"מעברות גם היא אטרקטיבית בעינינו, ולדעתי היא נסחרת בדיסקאונט עקב החשש לא מוצדק שעלול להיכנס מתחרה זר גדול לתחום המזון לתינוקות. ג'קאדה היא חברה מעניינת, אם כי בפוטנציאל סיכון גבוה. אנחנו מאמינים שהחברה נסחרת קרוב מאוד לשווי המזומנים שלה, ובעקבות החוזה האחרון שהם חתמו עם וודאפון, אני חושב שצפויות להם עסקאות נוספות". *